687eell Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Har bygd meg en røykovn med jordkanal på 7 meter fra ovn til røykhuset. Har en jøtul som jeg produserer røyk i, og røykhuset er ca 0,5 kubikk. i bunnen av røykhuset har jeg montert ei baderomsvifte med dimmer. Så trekken og røykutvikling var lett å justere uavhengig av vær og vind. Men spekematen smakte veldig surt bål. Kunne kjenne den samme lukta i røykhuset som spekematen smakte, når jeg tok ut kjøttet etter andre dags røyking. Har brukt samme ovn og røykhus til varmrøyking tidligere; til røyking av makrell, og det smakte nydelig. Bruker or og einer til røykingen. Meget taknemmelig for alle tips som kan være med på å løse problemet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Er kanalen av jord, eller går det et rør i jorda ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
687eell Posted December 21, 2009 Author Share Posted December 21, 2009 Det er fjell i bunnen, og teglstein som vegger og tak. over det ligger det jord. I bunnen av kanalen sildrer den litt vann hvis det regner mye,. Ca 200 kvadrat nedfallsområde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Tenkte igrunnen på muligheten av at røyken tar til seg uhumskheter fra røykkanalen. Jeg røyket nettopp både ørret og svineribbe (bacon) på bjørk og einer, og smaken ble glimrende. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Hvis det blir for rå røyk, så kan du få sur røyksmak.. Og hvis røyken går gjennom eit sånn gate med jord rundt, så blir det kanskje fort kondens og fuktig røyk, og det blir det rå røyk av.. Samme problem kan du også få i røykehus med grue i bunn, ved væromslag... Røyking etter min erfaring, blir best i tørt vær, altså ved høgtrykk. Den blir også best ved å røyke med tørr ved, og ved effektiv røyking, så er det ofte nok med 5-10 timer med røyking. Hvis du kjøper eller får tak i sånn 4-5 tommers ventilasjons røyr, og har denne over bakken, og prøve, så kanskje du ser om det hjelper. Hvis du seksjonerer denne opp, så kan du ha den liggende under ein veranda eller noko resten av året, og så ein god presenning over ovnen, dersom denne står ute i vær og vind.. Husk også å fjern dei gamle restene av grua i ovnen, før du fyrer opp på nytt.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
687eell Posted December 21, 2009 Author Share Posted December 21, 2009 Mins å huske at det var regnvær andre dagen, og at jeg bare kjente den sure lukta da. Skal prøve neste gang å utsette røykinga til finvær, men gjør det noe om det tørker en ukes tid fra saltinga er ferdig, til det blir røyka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 21, 2009 Share Posted December 21, 2009 Spørst kor salt det er det som du skal røyke. Som regel so heng da eit par dager hos meg, før eg røyker det. Normalt går det vel bra, dersom det heng eller ligg ein kjølig plass, so bør det gå bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funnsjødalen Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Mauser68, et lite fagspørsmål på siden; Har lest at det er fint å fyre med or og annet lauvtre. Har nettopp fått levert et vedlass på gården, og det var en storsekk med Hegg i lasset. Hvordan er det å fyre med Hegg i røykovnen ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
308w Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Har ikke merket noen forskjell på kjøttet, om det er høytrykk eller lavtrykk. men jeg fyrer ovnen god og varm med ved, før jeg legger inn flis. Er røykrøret (kaldrøyking) rått, tørker vel varmen ut det meste av fukten. Jeg lar alltid kjøttet henge 2-3 uker til tørking/speking før jeg røker det. da tar det til seg røken mye bedre. (kortere røyketid). Bruker knusktørr spon som jeg sprayer ganske fuktig med spruteflaske. Det gir en kraftig røykutvikling, uten at kjøttet blir sotete/svart. Kombinasjonen tørt kjøtt og fuktig røyk, gir den beste effekten. Det tørre kjøttet suger til seg den fuktige røyken. Har aldri merket at kjøttet blir surt. Flisa lager jeg selv. Bruker elektrisk høvel som er stilt inn til å lage tynne flak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Mauser68, et lite fagspørsmål på siden; Har lest at det er fint å fyre med or og annet lauvtre. Har nettopp fått levert et vedlass på gården, og det var en storsekk med Hegg i lasset. Hvordan er det å fyre med Hegg i røykovnen ? Hegg har eg aldri prøvd, og har heller ikkje høyrd om andre som har gjort det. Du skal forøvrig væra oppmerksjon på at kontakt med hegg kan gje deg allergiske reaksjoner på grunn av at sjølve treet skal visstnok væra giftig. Og eg har hatt astma problemer etter å ha sniffa i meg pussestøv, når eg dreiv på å hulte ut eit beger av hegg.. Resulterte i luftveisplager og astma medisiner i 3 mnd, før eg blei frisk igjen, så eg ville ha vært litt forsiktig med den der.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funnsjødalen Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Point taken ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Point taken ! Det er bra. Men orr/older er ypparlig til å røyke med, og eg reknar med at du har dette i stort sett umiddelbar nærheit.. Spikk fliser, eller kløvy det fint om våren, så har du røykeved til høsten og vinteren. Det er absolutt best å røyke med tørr ved, kontra våt eller å fukte det.. Du får absolutt meir røyk med å bruke rå ved, problemet er imidlertidig at fuktig røyk, fukter også det som skal røykast, og då må du også røyke meir, for å få effekten av røyken. Det er iallefall mine erfaringer rundt det med røykinga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funnsjødalen Posted December 22, 2009 Share Posted December 22, 2009 Joda, har fyra med knusktørr or, eller ørder, som jeg sier Pleier å fyre opp et skikkelig bål i Jøtulen, så jeg får glo-laget, og hiver deretter på med masse einer, eller sprake, som du sier Har imidlertid opplevd et par ganger, at det virker som det soter litt. Mulig det er det samme fenomenet som beskrives som sur røyk ? Lukter veldig mye sot av kjøttet/fisken etter endt røyking. Ser ut til at dette oppstår ved: A: Dårlig ventilasjon i røykskapet B: Kald utetemperatur, noe som forårsaker en del kondensering i røykrør og skap... Hva mener du om dette Mauser ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Jo det er litt av det eg meinte tidligere her, at kondens skaper oftere litt surere røyksmak, synst eg iallefall. Og har du dårlig ventilasjon, så blir det litt innestengt røyk, og derav også det samme. Eg hadde for mykje lufting i røykehuset mitt, og dytta inn litt isolasjon, men det blei i meste laget, så eg måtte fjerne litt igjen, og med litt sirulasjon på røyken, så synst eg det kom seg.. Har ingen som helst fakta å bygge oppunder dette her, dette er kun mine erfaringer gjennom 12-14 år med hobby sysler.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.