Jump to content

Knall og Fall


202 outback

Recommended Posts

Min erfaring tilsier at det er viltets tilstand og aktivitet som først og fremst er avgjørende for knall og fall, eller kortere utras etter skudd. Da ser jeg selfølgelig bort fra skudd som direkte påvirker det sentrale nervesystemet. Men som flere er inne på, er det nok mer enn en faktor som er avgjørende for virkningen av et skudd i maskinrommet.

En ting er for min del helt sikkert: Detter dyret i smellen, kamres en ny patron og oppfølgingskudd følger ved anledning.....

Link to comment
Share on other sites

Det er nok som dere sier, og jeg regner med at splinter også kan komme fra bein som blir knust, og som igjen kommer opp i SNS. Jeg skjøt 5 dyr en morgen i jakta, de kom på rekke og rad, hele seansen to kanskje 2 minutter da de kom litt spredt. De var nok litt stresset, da det smalt mye rundt dem, men alle tok kvelden på cm'n og kun to dyr hadde synlige skader på ryggraden da jeg hadde slaktet dem og kunne studere dem innvendig. Og gjennomskyting på samtlige, den nærmeste var på 134 meter, den lengste var 240 meter unna, målt med den nye avstandsmåleren til Zeiss, som er ganske genial med kulebanetabell program i måleren.

Link to comment
Share on other sites

I siste nummer av Jakt har Jørund Lien testa Normas nye kule, Kalahari. Knall og fall på fire av seks skutte gemsbukker og på vortesvin. Lite å lage statestikk av, men litt innteressant.

 

Tror forøvrig, som flere andre skriver, at nivået av adrenalin i dyret har mye å si for fluktstrekningen..

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes det er litt merkelig etter 3 sider med knall og fall, at det ikke er noen som ser fordelen med at dyrene går 50 meter mens dem faktisk er døde. Alle skal jo ha ettersøkshund for å finne igjen dyrene uansett?

 

Fordelen med at dem går noen meter etter lungeskudd er jo at dyrene får blødd ut, så stikking er unødvendig. Stikking på dyr som hjertet har stoppet på etter knall og fall har jo egentlig bare begrenset virkning. Da vil det gi kjøtt med mye mer blod i, noe som gir en dårligere kjøttkvalitet.

 

For min del så "ødelegger" jeg heller en kilo eller to med kjøtt i bogen enn å ta risken med å skadeskyte fordi jeg holder høyt. Og samtidig få kjøtt med bedre kvalitet!

 

Det er vel ikke alle her som har uttalt seg om at dem sikter høyt i dyret, som treffer nøyaktig på det stedet som dem vil at kula skal sitte, regner jeg med??

 

Man er MYE nærmere en skadeskyting hvis man holder høyt enn om man holder midt i "blinken"?

 

De som mener at dem ALLTID treffer der dem vil, bør vel kanskje gå et kurs om selvinnsikt eller noe sånt?

Link to comment
Share on other sites

Dette får meg til å tro at høy fart har noe med saken å gjøre. Noen teorier om dette, erfaringer?

 

Etter å ha sett en reportasje i et jaktblad der ei rådyrgeit var avbilda i det en 300 wm var på vei gjennom hjerte/lunge-regionen, har jeg fått rimelig god tro på det mange kaller "hydrostatisk sjokk". Rådyrgeita så ut som en julegris. Dette er selvsagt en "tilstand" som varer i noen millisekunder, men ingen skal få meg til å tro annet enn at dette har en enorm påvirkning på de fleste systemer i et levende vesen.

 

Så ja, jeg tror høy fart har noe med saken å gjøre, sammen med ekspansjonen til kula. Tror det kan føre til tre effekter.

 

1 -Den fysiske ødeleggelsen av vev som gjør at dyret blør ut, og at livsviktige funksjoner (pust, hjerte) ødelegges

2 -Den fysiske effekten av enormt trykk i brysthula - enkelte mener at dette sender blod i en "sjokkbølge" bl.a til hjernen, og gir en nevrologisk effekt som kan sammenlignes med direkte treff i sns. Edit: regner med det er flere enn meg som har sett bl.a rådyr med treff kun i "motorrommet", men med blod i ørene...?

3 -Muligens også en slags "sjokkeffekt", lik den en opplever når noen gir deg en real støkk - det gir jo en rimelig umiddelbar fysisk ettervirkning i form av at blodet strømmer til lemmene og bort fra hodet (adrenalin)

 

I årets elgjakt har jeg vært med på bare 11 fellinger, hvorav 3 ble utført med et mye omtalt marginalt kaliber. Av disse 11 dyra ble samtlige funnet innenfor 20 meter bortsett fra 4, hvorav en var en bogskutt kalv (30-06) som ble liggende 100m fra skuddstedet og de resterende 3 ble skutt med nevnte kaliber og hadde en snitt fluktavstand på over 100 m med gode treff i hjerte/lungeregion. Ei kvige hadde en fluktstrekning på over 300m med perfekt treff like bak bogen.

 

Men selvsagt er det så mange faktorer som spiller inn at det er umulig å forutsi noe sikkert.

Link to comment
Share on other sites

Jeg så en reportasje på svensk tv for mange år siden om jakt på elg i de svenske fjell... der kom det en stor elgokse rett mot jeger og kameramann, den forserte en liten elv, før den presenterte seg på andre bredden med breisida til. Jegeren satte et skudd midt i bogen og man kunne se vannet sprute ut av pelsen ettersom sjokkbølgen bredde seg utover fra treffstedet. Da skjer det ting på innsida av skinnet også.... :?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...