Jump to content

Blodsportrening m/filmsnutt


Skautussa

Recommended Posts

Nå er våren i full gang her.

Og i går la jeg et 300m langt spor med 2 vinkler hvor av den ene vinkelen var med avhopp, i tillegg inneholder det et sårleie og vi krysser en liten bekk.

 

Underlaget er variet i forhold til fuktihet og tørhet.

Fra myk og fuktig mose til lav og fjell/stein. Og terrengenge er en smule kuppert....

Jeg har med vilja også lagt det i et område hvor både rådyr og elg tråkker mye rundt :)

 

Har laga en filmsnutt om hvordan jeg legger det.

 

 

Når eldste guttungen kommer fra skolen er han utnvent som kameramann.

Ligge tiden på sporet er da 25-26t forholdene har vært gunstig i natt, ikke vært frost.

Så får vi se.... :roll:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Spor gått......og skank funnet...... :roll:

 

Kim skulle filme, det ble bare tull....... :lol:

Som vanlig surrer Bella i begynnelsen...er super gira og vimser og svisner de første 10m.....før hun liksom skjønner hva vi skal..... :roll:

Hun jobber tydelig slik som overværsjagere gjør det....kryss sporer, særlig i starten...

Nå var det ikke letteste forholdene...varmt og tørt, og vilt vitring....

 

Første vinkel og vinkel med avhopp kutta hu.....dette er også vanlig med hunder som jobber med høy nese(overværsjagere).

Underlaget som ga utfordring; var lav og stein, da det er tørt....her var det også viltvittring som gjorde at hun ble noe forvirret....ca 30m fra sporslutt...men hun markerte "sårleie".

Siden jeg viste at hun var på ville veier sto jeg bare rolig ved sporet og ventet. Til slutt kommer hun ned på sporet igjen, og går det som på skinner helt frem til skanken.... :lol:

 

Ca 40m fra sporet der hun gikk av og markerte på overvær, var det færske elg spor....

 

Slik jeg ser det treger hun bare mer trening, gjennomkjøring kan man vel kalle det :roll:

2-3 runder til, så skal jeg seriøst vurdere ei prøve.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hei.

Det var en fin filmsnutt du har lagd om legging av spor, som helt fersk sporhundfører var det lærerikt. Har selv en en springer spaniel på 5 mnd som jeg nylig har begynt å trene på blodspor. Fra å være helt fraværende på sitt første spor :? har han utviklet seg til noe som begynner å ligne en sporhund. Jeg lurer på hvor mye blod som er riktig å bruke, jeg ser at du drypper ganske tett, og når det er på tide og øke vanskelighetsgraden.

Link to comment
Share on other sites

Et fullt prøvespor på 600 m har 3 dl blod i seg. Jeg anbefaler at du bruker samme mengde blod uansett om du legger et spor på 200 m eller 2 km. Selvsagt har dette med læring å gjøre - du begynner forsiktig med korte spor og kort liggetid til lengre spor som har ligget et døgn eller mer. Samme mengde blod.

Jeg ser ikke noe poeng i å drøye blodet med å vanne det ut - lær heller hunden å gå på mindre mengder. Min hund går 2 km spor på knappe 1 1/2 dl så det har kun med læring å gjøre.

Link to comment
Share on other sites

Skal du godkjenne hunden din eller drive konkurranse, så er det storfeblod som brukes. For en hund som er vant til å spore så spiller det keine kasserolle hva slags blod du bruker; den skal spore det du setter den på. Hjorteblod er dog annerledes enn storfeblod så jeg ville heller brukt sistnevnte som trening og brukt hjorteblod innimellom for å variere.

 

Hjorteblodet er jo heller ikke tilsatt antikoagulantia (forhindre levring) og det blir lett grisete å jobbe med.

Link to comment
Share on other sites

Tips - bruk en kjepp, ca. 1 mtr., med en liten svamp på tuppen. Slik blir det lettere å fordele mengden blod i sporet, ved at du lager et stempel. Så øker du bare lengden på stemplene etterhvert som dere har fremgang.

 

Du fryse ned blodet i melkekartonger, 3 dl i hver, som er praktisk og lett å ta med når du legger sporet, og så har du samme mengde hver gang, uavhengig av sporets lengde. Type blod spiller ingen rolle.

Link to comment
Share on other sites

Noen liker mora, andre liker dattera :wink: Jeg har prøvd meg med kjepp og svamp og det endte med at jeg så ut som om jeg hadde drept noen :shock: (snuble og armer og bein i skjønn forening). Jeg bruker flaske slik Tussa - hull i korken og drypp drypp. Andre bruker ketchupflaske og bruker fingern foran tuten til å porsjonere ut blodet.

 

Finn det du er mest komfortabel med :P

Link to comment
Share on other sites

Målet er å få hunden godkjent og selvfølgelig forsette treningen, det e jo veldig gøy å se hvordan han arbeider. Men eg vil jo at det skal bli fuglehund av han også, så eg håper at han får til begge deler.

Link to comment
Share on other sites

Da er sporet lagt....

 

Sporet inneholder 3 vinkler, hvor av det ene er med avhopp/opphold. sporet er lagt i godt kuppert urskog terreng med mye vindfall og sporet krysser en stor bekk/liten elv.

Sporet er på ca 240m.

 

Dette er også lagt i ett område med mye annet vilt som elg og rådyr.... :roll:

 

Det er ikke mye fuktighet i bakken, er ganske så tørt....ikke de beste vittringsforholdene.....

 

Vesla vet hva "mor" har gjort, hun så "sekken" og lukta skanken og bodet.....og var ikke særlig fornøyd når jeg gikk og hun ble stående hjemme.

Og såååå happy når "mor" kom hjem igjen......for NÅ nå skulle vi ut.....sant.....må le litt da....Bikka ser bare såååååå forventningsfull ut når jeg runder hushjørnet. Ulldotten hopper opp og ned, opp og ned, opp og ned :mrgreen:

 

Hvis jeg tar i spor lina og sælan nå, sitter hu klistra ved venstrebeinet mitt....... :wink:

Link to comment
Share on other sites

Skal i frysen i kveld jeg også! På tide å trene litt igjen. Ikke trent blodspor siden i fjor høst. Blir litt spennende å se hvordan dette går. Satser på å legge sporet i morgen ettermiddag og gå på fredags formiddag.

Så er det bare å vente i spenning!

Link to comment
Share on other sites

Hei Skautussa :)

 

Da er sporet lagt....

 

Sporet inneholder 3 vinkler, hvor av det ene er med avhopp/opphold. sporet er lagt i godt kuppert urskog terreng med mye vindfall og sporet krysser en stor bekk/liten elv.

Sporet er på ca 240m.

 

Korleis gjekk det med deg og Bella når de gjekk sporet dagen etter :?:

 

Svein

Link to comment
Share on other sites

Gikk ikke i det hele tatt....... :?

 

Bikkja viste null interesse for sporet......kun overvær, ikke mulig å få henne til å ta hele sporet. Hun tok sporet spora i 20m....og så rett på "noe" på overvær, ikke mulig å få henne til å forsette....selv i kke fra sprstart igjen, sto i nesten 30min ved sporstart. Sporet hadde hun INGEN interesse for.

 

Veien hjem foregikk i tauset og med kort bånd.

 

Skal prøve igjen, men nå går jeg noen skritt tilbake, og legger ett spor rett frem og i et elgtomt område....

Bedre å legge lista lavt så hun lykkes igjen....

Link to comment
Share on other sites

I dag gikk jeg for første gang blodspor med min strihårete dachstispe som har fylt 3 år, det er helt bevisst at jeg har ventet så lenge med blodspor, for hun er primært en drivende hund og vi har andre spesialister i huset på ettersøk.

 

Men noe skal en jo fordrive tiden med, og blodspor er artig hobby. Min oppfattning av å få en hund til å gå blodspor er at belønningen er såpass interesant at hunden gidder å ta an sporet. Her sliter mange og alt fra pølsebiter til vaffler m/rømme er prøvd og forkastet - bikkja er like uinteresert :cry:

 

Selv har jeg tenkt følgende; hvis hunden er interesert i vilt må jo en sporbelønning være noe med vilt ...vel en tørr gamel rådyrskank er vel ikke toppen av lykke så jeg prøvde et helt rådyrskinn -komplett med hode og klauer! det gjorde susen ! hunden viser like stor iver på sporet som om det skulle være "ekte vare".

 

Vel! tilbake til unghunden min i dag, jeg har skutt rådyr for henne så hun vet godt hva det er og som belønning i dag fant jeg frem et hode av en bukk med gevir intakt og la dette i et spor som kunne være 150 meter med noen lette vinkler.

 

Jeg setter på hunden ved sporstart og hun marker forsiktig ved oppsparket og viser tydlig at her var det noe..veldig forsiktig nærmest krabber hun i vei på dette "nye" som far har presentert. Tydlig preget at dette er ukjent tar hun an sporet og går utrulig spornøye de første 50 meterene, så vinkler hun av sporet 2-3 meter og runderer inn sporet igjen -det er som om hjertet stopper et par ganger -Hvilket talent! jeg er ikke i tvil om at her bor det mye som må få utvikle seg. Jippi sporer i et meget rolig tempo til vi er ca 35 meter fra rådyrhodet, da løfter hun nesa og setter opp tempoet betydelig og går nærmest på overvær de siste 20 meteren inn til sporslutt. Da begynner det viktigste; nemlig en kamplek med rådyrhodet som jeg lar hun vinne og tydlig stolt prøver hun å dra hodet hjem igjen, for det er for stort til at hun klarer å bære det.

 

Allerede om to dager er vi i gang igjen og vi har merket ut en 4-5 blodsproprøver i sommer hvor jeg skal prøve Jippi.

Link to comment
Share on other sites

Skal prøve igjen, men nå går jeg noen skritt tilbake, og legger ett spor rett frem og i et elgtomt område....

Bedre å legge lista lavt så hun lykkes igjen....

 

Eg er ingen ekspert på å trene hund, men eg gjekk veldig langsomt fram i vanskelighets gradene, slik at hunden klarte oppgaven alltid. men fristelsen for å gå fort fram kjennte eg var tilstede heile tiden.

Men det går heilt sikkert mye bedre på neste spor :D

 

Svein

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen.

Fredag 02.05 var springeren ( 5 mnd) min oppe til "tentamen" i blodspor. Instruktøren fra blodsporkurset hadde kalt oss inn til prøve, og lagt ut spor for å sjekke at vi har gjort leksen vår. Lett nervøs :shock: (far) stilte vi opp ved sporstart og spente på selen. Straks hunden fant starten gikk den målbevist som et lite lokomotiv med snuten i bakken. Han kuttet en sving men ellers var han midt i sporet hele tiden. Ved sporslutt ventet belønningen i form av godbiter, hjortefot og masse kos og skryt. Far var lettet og ikkje så lite stolt. Sporet var ca 300 m med flere svinger. Vi fikk gode tilbakemeldinger fra instruktøren men og noen formaninger om å ta det forsiktig videre og være spesielt oppmerksom når hunden kom i slyngelalderen, for da er det ikke sikkert at det er noe vett som går inn ( vi har vel alle vært der).

Det var veldig nyttig å prøve seg på et spor som eg ikkje ante hvor gikk, da må en stole på hunden og kan ikkje "hjelpe".

I går kveld la eg ut et nytt spor til han som vi skal prøve oss på i ettermiddag. På dette sporet har eg laget et avhopp på ca 2 meter, så no øker eg vanskelighetsgraden en del, men med et slikt supertalent :wink: e det vel ikkje noe problem.

Link to comment
Share on other sites

Da var årets første blodspor gått. Jeg la sporet med to 90 graders vinkler slik at jeg avsluttet 150 meter fra der jeg startet. Når jeg gikk tilbake måtte jeg inn på blodsporet 20 meter fra start.

 

Begynner sporingen og hunden følger sporet, men etter 20 meter vinkler den og følger mine fotspor i stede for blodsporet. Jeg stopper hunden og får den inn på blodsporet igjen. Etter dette er den litt usikker og må korrigeres et par ganger, men når den skjønner hva den skal følge går det greit til sporslutt hvor det ligger en rådyr legg. Hunden sporer i et behaglig tempo og er relativt spornøye.

 

Att hunden slår inn på mine spor så klart er et problem for oss som legger spor selv. Jeg tror at hundene har like lett for å følge våre fotspor som blodsporene!

Link to comment
Share on other sites

Gikk årets første blodspor for året forrige onsdag og bikkja tok det veldig lett.

Det er i mine øyne mer trening for meg i å lese hunden enn utfordring for bikkja å ta sporet.

Sporet ble lagt av en av ildsjelene hos Aust Agder Dachshundklubb som er med som veileder.

 

Ca 400m med to vinkler og et lite avhopp gikk lekende lett og bikkja markerte både start og sårleie og fant skanken til masse ros og leverpostei på tube. :)

Skal bli spennende å se hvordan hun det går utover sommeren og forhåpentligvis får jeg henne godkjent som ettersøkshund etter litt trening.

Såsant hun klarer å holde kjeft på fersksporprøve da.. :roll:

 

Noen som har gode tips her?

 

Hun er ganske "heit" på spor og drar som om jeg er mannen med ljåen der jeg henger etter, men styrer tempoet som det passer meg.

 

"Hun" er forresten ei to år gammel dachstispe etter Revbergets Fant (NMDD '05 og '07) for de som kjenner den, så drevprøvene til høsten blir meget spennende :)

Link to comment
Share on other sites

I går gikk vi sporet jeg la ut søndag kveld. Supertalentet :? var ikkje like super på dette sporet, jeg har nok gjort det litt for vanskelig for en nybegynner. Hunden runderer bare til ene siden når den kommer til avhoppet. Jeg trenger råd på hvordan vi skal få dette til. Det er i tillegg ferske hjortetråkk på kryss og tvers i hele området der sporet gikk, og det var tydelig at hunden ble forstyrret av dette. Vi bør kanskje finne et område uten så mye tråkk.

Men han fant skanken til slutt og far ble like glad som han pleier :D .

Link to comment
Share on other sites

Tips til dere som er nybegynnere på spor: legg sporet i vilttomt område ellers så blir det veldig mye å hanskes med for den uerfarne hunden. Legg sporet i variert skogsterreng - ikke åpne plasser som jorder osv. Slike åpne plasser får duftene mer til å flyte utover og det er vanskelig for hunden å sortere ut.

Vanskeligheter legger man på etterhvert som man ser at hunden mestrer oppgavene. For det er vesentlig: hunden skal mestre hver gang. På den måten legger den siste inntrykket på hjernen og neste gang dere skal trene så henter den fram det positive minnet.

 

En godt trent hund skal kunne mestre viltforstyrrelser, bråk fra trafikk, hindringer som elver, gjerder - underlag som asfalt, grus, barnåler, myr og mose. Men dette må læres inn suksessivt - ta den tiden som trengs! For ingen vits å kline til med en hund som tilsynelatende "tar det" kjapt (det kan være flaks eller dagsformen) - hunden skal få tid til å fordøye og analysere de nye momentene.

Det blir akkurat som en ungdom med rykende ferskt førerkort det; de kan jo kjøre - men er de gode sjåfører? Nei. Det må trening til - variert og gradvis.

 

Tempo må man lære inn fra første spor - det skal gå i normal hastighet. Èn ting er at man kan stryke på prøven ved for stort tempo - en annen ting er under reelt ettersøk så er det dårlig med en hund som drar som pokker og stakkars skytteren henger bakpå. Dessuten så bråker det mye av en pesende hund og viltet kan skremmes avgårde.

Link to comment
Share on other sites

jaktlykke

 

En god oppsummering. Dersom jeg skulle tilføye noe, så er det følgende;

 

Merk sporet veldig godt, slik at du har full kontroll, og du har større sikkerhet for at hunden mestrer hver gang, slik jaktlykke poengterer.

Jeg bruker strimler av plastposer, og henger de opp med meget tette mellomrom, og 2 strimler ved avhopp/vinkler. (husk å ta dem ned igjen!) Tegn gjerne opp sporet på et kart/ark.

 

(Dersom man går på http://www.norgeibilder.no så kan en printe ut veldig detaljerte kart)

 

Enda et tips - sjekk ut ettersøkssidene til jaktlykke. Mange gode tips der! Godt jobbet!

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode råd :D . Det er nok lett å bli for ivrig når eleven viser gode takter. Det er så praktisk å gå rett ut stuedøren og legge spor, men jeg skal prøve å finne et område uten for mye vilt. Merking av sporet er ikke noe problem da jeg har kvartet klesklypene hjemme og syns de er meget lettvint å bruke. Når det hastighet er hunden meget rolig på sporet og det går i et bedagelig tempo. 8)

Link to comment
Share on other sites

Eg snakka litt med ein erfaren ettersøksjeger. Han sa ein burde legge dei første sporene i lav vegetasjon, Det gav ein hund som blei mer spornøye. Og et tips var at han trødde ein liten godbit ned i sporet hver 2-3 meter, det gav og ein hund som jobbet med nesen nede ved bakken. Eg har og tenkt og begynne trening snart. Har ein Wachtelvalp.

Link to comment
Share on other sites

MrMju

 

Jeg er ikke enig i dette med godbit i sporet underveis. Det fjerner fokus hos hunden. Godbit skal være i enden av sporet, og som en belønning for godt utført arbeide, og ikke ei løype for oppsamling av en mengde godbiter. I reelle ettersøk finner du ingen godbiter i sporet.

 

Legg sporet i medvind. Det får nesa i bakken.

Link to comment
Share on other sites

Signerer den til fulle Bukkebrøl. Godbiter har ingenting med reelle ettersøk å gjøre og derfor skal man heller ikke ha det underveis i treningen.

For å få en hund spornøye kan man legge sporet i medvind slik Bukkebrøl nevner. I tillegg kan man minske blodmengden og øke avstanden på dryppene og liggetida. Dette tvinger hunden til å konsentrere seg mer og da går gjerne nesa ned i bakken.

Link to comment
Share on other sites

Eg er for såvidt enige med dere. Det med godbit, var for å trigge ein unghund, som ikkje var vant til å gå spor. Ikkje å bruke det hver gang.Og å gå i medvind er vel regelen og. Men å begynne med å legge sporene i lav vegetasjon i fra begynnelsen synes eg høyres bra ut.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...