Jump to content

To uvanlige patroner fra "Civil War" i USA


Vaquero

Recommended Posts

Her er to interessante patroner fra tiden rundt den amerikanske borgerkrigen:

Den første  (blå stjerne) er en kaliber .45 National Teat patron. For den som er interessert så kan en finne lite i mange bøker, men i dag finner vi en god del her på nett.

Patronen er laget i noen forskjellige kaliber for revolvere, eks. i kaliber .32. Jeg skal ikke holde en avhandling her, men på originalesken skal det stå: 24 No. 45 ARMY AND NAVY NATIONAL REVOLVER CARTRIDGES . Manufactured by THE NATIONAL ARMS Co. Brooklyn N.Y. Selve nippelen (teat) er tennsatsen, patronen måler C.O.L. 12x38,63mm. 

 

Den andre (rød stjerne) er en kaliber .54 Burnside, dette er den tidligste metallpatronen i USA fra 1856. Hylsen måler 16,73x48mm. Kulevekt 400 grain med 45 grain svartkrutt bak. C.O.L 61,35mm. I bakenden på den kjegleformede patronen finner vi et lite hull hvor en separat perkusjonstennette kunne antenne kruttladningen.

Patronen ble kun brukt til Burnside Breeck Loading Carbine under selve borgerkrigen. Det var Ambrose E. Burnside som fikk patent på ideen den 25. mars 1856.

På originalesken skal det stå: 10 CARTRIDGES with 12 caps for the BURNSIDE BREECH LOADING RIFLE, Patented March 25, 1856. Caliber 54/100 . Made by Burnside Rifle Co. Providence  R.I.

 

Moore Teatfire Revolver (youtube.com)

America's First Metallic Cartridge: The Burnside Carbine (youtube.com)

 

DSC07154.JPG

Patronen til venstre, 45 Colt er tatt med som referanse.

 

DSC07158.JPG

 

DSC07160.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Morsomme, de der. 

 

Litt morsomt at den samme Burnside hadde spesielt skjegg, og at "Sideburns" altså kinnskjegg er oppkalt etter ham.

 

For dem som i dag måtte være i besittelse av en slik Burnside karabin og skulle ønske å skyte med den, så går det visstnok an å 3d-printe engangs hylser i plast.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

For de som ikke kjenner Burnside systemet så kan det sammenlignes med en kammerlader. Kammeret åpnes, og en patron legges ned i kammeret som da lukkes. Avfyring er med en perkusjonshette som settes på en pistong. Tettingen mellom kammer og løp ser ut som på en norsk kammerlader, men i tillegg til en kon seksjon på kammeret så har hylsen en flens som også tetter åpningen. Prinsipielt tror jeg det vil være mulig å lade Burnside med løst krutt og kule som på en norsk kammerlader.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...