Jump to content

Akto

Members
  • Posts

    295
  • Joined

  • Days Won

    3

Everything posted by Akto

  1. Nettopp det er vel en gjenganger på alle baner og stevner jeg har vært på. De beste skytterne er som regel de som virker roligst, og som har rolige bevegelser. De fleste av de stresser betydningen av tørrtrening hjemme foran speilet. Det tok mange tusen skudd og mange timer med tørrtrening før jeg var i stand til å forstå hvordan kolben måtte modifiseres på mitt eget våpen, og å forstå de små detaljene som kunne ødelegge for meg. Men med all treningen så kom også evnen til å treffe selv med en hagle som ikke nødvendigvis passer perfekt. Så en perfekt tilpasset hagle er kanskje ikke nødvendig, men selvfølgelig en fordel hvis man skal hevde seg i toppen. For ordens skyld, jeg er på ingen måte noen toppskytter
  2. Jeg er ganske lang og kolben var litt lav til meg. Jeg kontaktet en børsemaker som er god på stokkarbeid, og ble frarådet å bøye stokken da den sitat; "uansett ville finne tilbake til sin opprinnelige form etter noen år". Har null erfaring med slikt, men det var det han påstod. Uansett, løsningen var å legge til 2 cm bak på kolben, da passet den perfekt.
  3. Jeg og fruen har hver vår 686 SP. Vi skyter en del, totalt 5-6.000 skudd i sesongen. Jeg tar ut chokene en gang i måneden, vasker de og fetter de opp. Som regel er det gullende rent i og rundt gjengepartiet. Det er gode hagler, aldri noe tull. Passer den deg så har du ei hagle for livet, de tåler mange hundre tusen skudd. Det eneste jeg har gjort er å bestille nye choker som skal stikke litt ut fra løpet, ene og alene for å spare løpet i front siden munningen ofte hviler mot overlæret på skoene når vi venter på tur på leirduebanen, der er det kanskje litt grus som over tid vil slite på overflaten rundt munningen.
  4. Om trådstarter bare skal ha ei rifle, og liker seg på skytebanen, ville jeg heller hatt ei rifle som tålte noen skudd før det ble problemer med varme. Det optimale er selvsagt mange våpen, til hvert sitt bruk, men med bare ett våpen tilgjengelig ville jeg glatt valgt en varmint.
  5. En av de første jaktriflene jeg kjøpte meg var en skikkelig lettvekter i 6,5x55, tanken var å skyte 30+5+eventuell jaktammo som måtte gå med i løpet av en sesong. Jeg har tilhørt NJFF, og tok høyde for at jaktinteressen ville trumfe skyteinteressen (rettere sagt tenkte jeg faktisk ikke over det). Men, etter å ha gått lei av å betale den symbolske summen på den lokale skytebanen hver eneste gang jeg ville skyte 20 skudd, så meldte jeg meg inn i DFS, for å få tilgang på flere standplasser, lengre hold og artige konkurranser. Det gikk under et halvt år før jeg solgte den lette rifla til fordel for en rifle med tykkere løp, som egnet seg bedre for den skytesportutøvelsen jeg hadde funnet så artig. Det har blitt flere våpen og enkelte bytter siden den gang, men Varminten i .308 ("spaserstokken") er den jeg bruker på alle samlinger og stevner hvor skytingen er en anelse jaktrelatert, både i NJFF- og DFS-regi. Den går mer enn godt nok til jaktfelt (på mitt nivå), den er stabil og presis nok til skyting på stål sittende og stående på 400 meter, og kaliberet, 308, er egnet til det aller meste jeg kan jakte på her til lands; elg, rådyr, rev, en og annen kråke eller gås. Jeg er straks 50, ikke spesielt god form, men jeg synes ikke det er noe problemer med å bære den rifla en dag i skogen.
  6. Jeg skyter litt jegercup og jaktfelt med Tikkaen, og det litt tykkere løpet tåler en del skudd før det blir for ille. Så spørs det hva du mener med langhold @Trugetur, langhold eller "langhold" Til langhold er den ikke egnet, men til jaktrelatert "langhold" på 4-500 meter så er den jo mer enn god nok, som det meste annet.
  7. Jeg har ikke erfaring med Sakoen, men jeg har Tikkaen du har avbildet i .308. Jeg sliter med å finne noe negativt å si om den, kanskje litt plastfølelse på magasin og justerbar kolbekam, men det er mye positivt. Den går godt med det aller meste av kjøpeammo, med hjemmerullet så går den svært godt. Det er jo en varmint-utgave, litt tyngre stokk og litt tykkere løp, men så har jeg aldri likt lette våpen.
  8. Jeg har en sånn en - til og med ekte Harris, selger den glatt for halv pris
  9. Ved Lillestrøm. Jeg tenkte at hvis du holder til på østlandet så har for eksempel Lørenskog skytterlag egen ladegruppe og laderom som medlemmene kan bruke. Uansett, Trondheim består jo av 35 % skyttere så det finnes garantert tilsvarende Hvis du hadde trengt noen å spille på i begynnelsen altså.
  10. Det er uansett billig å kjøpe inn en pakke eller to, og bare prøve Hvor i landet holder du til?
  11. Jeg lader kun med en-stasjonspresse, har hatt Dillon tidligere men den ble bare stående. Jeg finner stor glede i å lade (samboeren min strikker, hun mener jeg finner samme tilfredsstillelse av lading) og koser meg med å lade en og en patron. Ikke bruker jeg kruttmål heller. N140 er et godt krutt, som det meste fra Vihtavuori, og godt egnet å drive mellomtunge kuler i .223. Men med den pipelengden du har så vil du kanskje ha en del krutt som brenner utenfor pipa, uten at det har så stor betydning. Jeg får jo det samme selv med N540 som er en del tregere enn N140, selv med mye lengre pipe. N140 er dessuten billigere og ofte lettere å få tak i enn N133. Hvis du makslader i henhold til Vihtavuoris tabeller en 55gr FMJ så vil det koste hhv 1,80- per ladning i krutt med N140, og 2,80- med N133. Så økonomisk sett for dynamisk skyting så sparer du mye penger på å bruke N140. Jeg har null erfaring med dynamisk, kjenner ikke til skyteprogramm eller avstander, men om det er fart du jager så vil du kanskje bruke N133. N133 gir en forbrenning i din pipe på 95 % ved maksladning, mens N140 vil ha 82 %. Farta vil være hhv 830 ms (N133) vs 808 ms (N140) teoretisk med din pipelengde, simulert i GRT. Når det er snakk om å skyte mye, og du ikke nødvendigvis jager kvart MOA liggende i benk, så ville jeg definitivt fortsatt med N140 da det er det du har og det du har er garantert godt nok!
  12. Skjønner. Endringer med så små kruttmengder er bare tilfeldigheter. Men om vi ser bort fra nummer 2, som jeg ikke forstår, så er det en form for trend fra 3 og ned til 5 hvor den åpner seg igjen ned mot 7. I midten der finnes det noe som kan være verdt en nærmere kikk. Jeg er fristet til å kline kulene i bommene også, fasongen på kulene er rar, og jeg ønsker å se om det er kast i kulene etter at jeg har satt de i hylsa. Det glemte jeg å sjekke da jeg ladet opp.
  13. Jeg tror ikke jeg finner noe gull eller lærer noe ved å skyte mer av den dårlige, og den beste ligger for nært det jeg vurderer som maks til at jeg prøver noe mer. Varm ammo fra en varm bil på en varm sommerdag har gitt meg ugøye opplevelser tidligere ... Ladning 5 ligger på Y-aksen, med det ene unntaket. Jeg er sikker på at disse skuddene ble avfyrt dit de skulle rent skyteteknisk, litt mer usikker på vindforholdene, men siden jeg har sett nok av slike avkoblede slengere så er jeg 99 % sikker på at det ikke er vind som er problemet. Jeg er helt enig i at slike avkoblede slengere er dårlig nytt, særlig på så kort hold. Det er et par veier jeg kan ta. Enten fortsette med N540 og lade meg nedover i tråd med hva jeg har gjort hittil, eventuelt prøve mer rundt 5-eren. Eller, bytte krutt og prøve mer. Problemet er at jeg egentlig ikke liker denne kula, den føles lett ... og feil ... og rar, og jeg er usikker på hva jeg egentlig skal bruke den til. Jeg kjøpte 300 stykker fordi den var billig, og for å kanskje være føre var på testingen i tilfelle blyforbud. Sannsynligheten er stor for at jeg lader 50 skudd i tråd med ladning nummer 5, og skyter de for å stille nysgjerrigheten. Derifra og til innerst i skapet er veien kort
  14. Jeg har ikke testet de selv, bare registrert at de er billige og finnes på lager
  15. @joas, da vil kanskje denne kula fungere bedre for din del: https://www.pvas.no/hjemmelading/kuler/campro-223-55-gr-fmj-sbt. (1,74-/stk) Jeg ville da prøvd med N133 med tanke på pipelengde.
  16. @joas Blir jo sikkert utrolig gøy på kveldsstevner om du velger et tregt krutt med så kort løp
  17. Jeg vurderer å prøve med N140, vi får se. Leirdue- og jaktfeltsesongen er i gang, da blir det mindre lading
  18. @meatpukk, det er ingen garanti for annet enn at man muligens kaster bort masse skudd ved å sende avgårde 10-skuddsserier. Min metode er annerledes, men fungerer svært godt. Ofte trenger jeg bare ett skudd per kruttladning for å finne et godt utgangspunkt. Jeg leter alltid etter noder - hastighet og harmoniske. Jeg har ladninger som går svært godt, over hundrevis av skudd, konsekvent. Disse går dit kikkerten er justert. Med nye ladninger så ser jeg etter treffpunkt på Y-aksen, og hastighetsnoder. Når disse to korresponderer så er det overveiende sannsynlig at det er verdt å lade videre i disse områdene. Dette er det samme som OBT i GRT og OCW-teorien, det handler om å slippe kula fra munningen mens løpet er mest i harmoni. For meg fungerer det, også statistisk over tid. Det er sjeldent jeg bruker mer enn 25-30 kuler for å finne en ladning som går svært godt. Edit: Grunnen til at jeg denne gangen brukte 3 skudd per trinn var rett og slett fordi kulene er omtrent gratis og at jeg aldri har skutt messingkuler i dette våpenet. Jeg var rett og slett nysgjerrig.
  19. Joda, jeg er her jeg @Wintel Grafen og testen over her er en initiell test av disse kulene. Våpenet går vanligvis veldig godt, det er en Browning X-bolt som er modifisert lett av børsemaker med annet avtrekk, beddet GRS-stokk samt 620mm matchpipe med 1:7 riflestigning fra Lothar Walther. Dette ble skutt på lørdag, under varierende vindforhold. Det har selvsagt påvirket noe, men gjelder da alle skuddene i større eller mindre grad. Det er skutt på 100 meter, alle samlinger er som nevnt allerede i millimeter. Som Wintel skriver så kommer jeg til å prøve meg litt mer rundt samling 5 - her er det mindre grad av spredning vertikalt og treffpunktet indikerer kanskje at kula forlater munningen i en node. Ladningene i toppen av kruttskalaen er for kraftige, og ga tydelige trykktegn (noe trykkringsmåling også viser i etterkant). Ladedata finnes ikke på denne kula, jeg fikk beskjed om å lade den som en FMJ i samme vektklasse fra produsent. Det får hver enkelt vurdere selv om de ønsker å gjøre. Kulene var satt 0,5mm fra bommene. Jeg tror at det skal gå fint å få denne kula til å fungere, men jeg skal teste mer i forhold til settedybde. Mulig jeg også lader meg nedover, og kanskje skal jeg prøve et litt raskere krutt. N140 eller N135 kan hende. N540 som er brukt her gir dog gode hastigheter. 3 skudd er uansett altfor lite, vanligvis begynner jeg bare med ett skudd i hver kruttmengde for å finne hastighetsnode og treffpunkt, for så å prøve flere skudd i lovende områder. Edit: Jeg bruker to eletroniske vekter ved veiing av krutt når jeg utvikler ladninger, en trikler og en kontrollvekt med nøyaktighet på 0,04 grains. Her er papiret det ble skutt på, det gir i alle fall litt mer informasjon.
  20. Det er ikke fryktelig lenge til jeg må bytte pipe på et eller flere av mine våpen. Du har nok skrevet om det før, men hvis du skulle bytte pipe og kunne velge på øverste kommersielle og tilgjengelige hylle på markedet, hvilke leverandører ville du valgt?
  21. Gikk greit i både min og samboerens Tikka T3x. Begge samlet innenfor tieren på 200 meter. Helt fin treningsammo. Kjøpte en del da de var på tilbud i fjor til 7,99- skuddet. Jeg synes hylsene er helt ok også, for hjemmelading.
  22. Ja, jeg trengte bare en viss pekepinn på hvor jeg skulle starte. Det interessante er resten av eposten, de har vurdert å produsere kuler i 6,5mm men det mangler interesse fra markedet.
  23. Har spurt Infitech, her er kommunikasjonen: Hej! Vi har haft planer på 6.5, och vi tog faktiskt fram en 6.5 kula åt Norma AS för ca 2 år sedan men projektet blev tyvärr nedlagt. Det är mycket troligt att vi kommer släppa en 6.5 kula längre fram, men jag kan tyvärr inte ge någon tidsuppskattning. För att kulorna ska kunna nå Norge måste vi även ha en intresserad distributör, så jag rekommenderar att du tar upp dina önskemål med tex Norma AS. Med vänliga hälsningar Dennis Husell, VD Infitech Sweden AB Telefon: 0707380454 E-post: dennis.husell@infitech.se Hemsida: www.infitech.se Den 2024-04-09 kl. 08:51, skrev xxx: Men du, når jeg først har din oppmerksomhet Kommer dere til å begynne produksjon av monolittiske kuler i 6,5mm? Vennlig hilsen xxx Fra: Infitech Sweden AB <dennis.husell@infitech.se> Sendt: mandag 8. april 2024 10:21 Til: xxx Emne: Re: Ladedata - Infitech bullets Hej! Vi har tyvärr ingen egen laddata vi kan ge ut, men du kan utgå ifrån laddata för 55gr FMJ då den brukar stämma väldigt bra. Med vänliga hälsningar Dennis Husell, VD Infitech Sweden AB Telefon: 0707380454 E-post: dennis.husell@infitech.se Hemsida: www.infitech.se Den 2024-04-08 kl. 10:10, skrev xxx: Hei Finnes det noe ladedata for .224 53gr. for .223Rem? Gjerne med Vihtavuori eller Norma. Vennlig hilsen xxx
×
×
  • Create New...