Jump to content

Sølvrev

Members
  • Posts

    3,048
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    18

Posts posted by Sølvrev

  1. Jeg tenker umiddelbart på .223 Rem fra anerkjent produsent, og med riflestigning til å håndtere lange matchkuler. Det er svært godt utvalg av kuler i .224".

     

    Kikkertsikte (Europeisk?) i øvre budsjettklasse med opp til 12-15 x forstørrelse.

     

    Jeg liker Freyr & Deviks dempere i Fw-serien, men de er ikke blant de billigste...

     

    Dersom TS med "grovkalibret" mener (vesentlig) grovere enn .30-kaliber kunne kanskje 6,5x55 være en kandidat?

    • Like 1
  2. I en annen tråd er vi flere som er begeistret for Sauer/Merkel modell 8, så det kan være et alternativ om du finner noen til gunstig pris.

     

    Mod 8 var kjent for mye trangboring. Skal du skyte stål leirduepatroner bør den også brotsjes opp for å gi et tilfredsstillende skuddbilde.

    • Like 1
  3. Finito skrev (2 timer siden):

    Feil pris igjen. Den er 3000😳

    Kommer litt an på tilstand samt hvor gammel den er. Jeg kjøpte min første merket Sauer som 16-åring i 1970, og da mener jeg den kostet rundt 1100. I 1986 kjøpte jeg en til (da het den Merkel), men husker ikke prisen. Ellers var det vel en billigvariant av mod. 8 som bare het Suhl, helt uten gravyre? Uansett, dette er solide bruksvåpen, men jeg er usikker på verdien i dag. Tror det ble solgt så mange fram til midten av 1980-tallet (da o/u begynte å dominere) at mod. 8 neppe har noen samlerverdi.

    • Like 1
  4. erikraude skrev (15 timer siden):

    Tillegg: Jeg har en, og jeg liker den, men jeg ville ikke betalt 8000 for den.

    Jeg har to (en Sauer og en Merkel), og om noen vil kjøpe for kr 8000 pr. stk. ville jeg nok sterkt vurdert å selge (i hvert fall en av dem)😄.

    • Like 1
  5. JohNam skrev (33 minutter siden):


    Jo… Men er det ikke også kritikkverdig at politibetjenten ikke sjekket om våpenet var lad når han plukket det opp?

    Dette er helt grunnleggende for all våpenhåndtering, og noe jeg virkelig stresset deltakerne under min periode som jegerprøveinstruktør.

    • Like 1
  6. Mindre krutt gir, under ellers like rammebetingelser, mindre smell.

     

    Edit: Ladeboken utgave 8 angir følgene dB-verdier udempet (pipelengde cm i parantes)

    .223 Rem: 165 (57,7)

    6,5x55:      167 (65)

    .308 Win:  169 (50)

    .30-06:      168 (65)

    • Like 1
  7. Jeg gjør det enkelt: Velger demper ut fra produsentens data sammenholdt med uavhengige tester, unnlater å (skam)kappe pipa, og lar det være med det. Jeg har en Freyr&Devik Fw196 på Browning A-bolt i 6,5x55 og en A-tec Optima 45 (med alle moduler) på Sauer 404 i .30-06. Begge våpen med original pipelengde på hhv. 53 og 56 cm.😊

  8. BearBeer skrev (1 minutt siden):

    Så er det vist fare for hørselstap uansett og noen sier at det er tull å regne på den måten. 

    Jeg er nok en av disse. Det er mange forhold som spiller inn, så skal man være helt sikker må man kombinere lyddemper med en form for hørselvern. Jeg bruker demper og CENS aktive ørepropper på jakt, ref. egen tråd om dette. På banen passive propper i kombinasjon med øreklokker.

  9. uMtuli skrev (1 time siden):

    Alternativt lage noe selv. Det er tross alt bare en metallstang og plastikk.

    Om ikke delene er lett tilgjengelig på nettet ville jeg ikke brent mange kalorier på å lete. Har selv en Beta Master og kan ikke forstå annet enn at det må være enkelt å lage noe som fungerer. Men du kan jo prøve en annonse på Finn.no?

     

    Edit: Kjøpte min hos Jaktdepotet. Kanskje de har noe liggende?

    • Like 1
  10. Jeg har ingen erfaring med de nevnte riflene, men noen ganger opplever jeg at svaret her inne er Tikka T3x. Hva var spørsmålet?😉

     

    Bruksområdet er viktig for om du skal velge Lite-modellen. Personlig foretrekker jeg .30-06 foran den litt anemiske .308 Win. Men du verden, begge duger til alt storvilt.

     

    Skulle jeg hatt noe mer værbestandig ville nok blitt rustfritt framfor Cerakote. Men uansett valg, alle våpen trenger puss og olje.

     

    Presisjonen ville jeg ikke vært bekymret for.

  11. christian91 skrev (Akkurat nå):

    Egentlig nokså enig med deg ang 6,5 men om jeg har skjønt riktig kan jeg kutte pipa kortere på 308?

    Nja, du kan kutte pipa så kort du vil ned til 40 cm, men det er en myte at .308 "tåler" kapping bedre enn andre patroner. All kapping medfører tap av hastighet, så også for .308 Win. Pipelengde 50-55 cm bør du kunne leve med. Det gir også et stødigere våpen.

    • Thanks 1
  12. Hei og velkommen til Kammeret!

     

    Du starter ganske friskt med tittelen på tråden, for hvis du ikke treffer våpenkyndige her, hvor skulle du da treffe dem😉?

     

    Hva angår våpen på lavt budsjett tenker jeg Finn.no er din venn. Se etter brukte hagler i kal. 12 og do. rifler i 6,5x55, .308 Win eller .30-06. Når du har funnet noen du mener kan være interessante kan du poste dem med lenke under "Hagle" og "Rifle", så er jeg overbevist om at folk her inne står i kø for å hjelpe deg videre.

    • Like 1
    • Thanks 1
  13. Jeg har kronografert noe fabrikkladet ammunisjon og MYE hjemmeladet (5,6x52R, 6,5x55 og .30-06), og må bare si jeg aldri har vært i nærheten av over 30 m/s i spredning på en serie. Her ligger vi (med unntak av 21") på 25-31 m/s. Jeg er derfor usikker på hvor stor verdi gjennomsnittsverdiene for pipelengde 19-22" har, og hva de kan brukes til.

    image.png.e652907ce11933f1882b8f4002cf7551.png

     

  14. Når jeg omtaler hastighetstap ved kapping av pipe refereres det til dataene i Ladeboken utgave 8, hvor det er gjort målinger for ulike kalibre fra 6,5-9,7 mm og "normale pipelengder" for de patronene som er testet. @villmannens figur er interessant på flere måter, selv om jeg nok synes plottene som kurven baseres på er både fåtallige og relativt spredt. Men her ser det ut til at pipelengde over 18" (snaut 46 cm) ikke gir noen hastighetsøkning av betydning, for de siste 5 cm faktisk et ørlite tap. Det kan bero på at kruttmengden er så liten at det ikke lenger er noen trykkoppbygging over denne lengden. Derimot viser kurven et forventet hastighetstap fra ca. 45 cm og videre nedover. Fra 17 til 15" ca. 11 m/s som tilsvarer 2 m/s pr. cm, og videre fra 15" og nedover noe høyere. Og jeg er enig med @Bly, skal man få potensialet ut av .17 HMR trenger den all farten den kan få.

  15. Mitt inntrykk er at Federal generelt har myke hylser. Det kan kanskje forklare at skutte hylser går litt trangt. At helpressede hylser går enda tyngre kan bero på at du har et relativt trangt kammer ift spec. Anbefaler at du merker ei presset hylse med vannfast tusj for å sjekke ut hvor i kammeret den butter.

  16. M67 skrev (13 minutter siden):

    "På lange hold" med 17HMR? Det er vel noe av det verste en kan skyte på "lange hold"... Uansett er det vindavdriften som er problemet, og den er lite avhengig av hastigheten.

    Jeg tenkte også slik, men bestemte meg for å være grei....😉

     

    Ja, det kan tenkes at en kombinasjon av lite og relativt rasktbrennende krutt vil bidra til lavere hastighetstap. Men 800 m/s er i utgangspunktet ikke mye for ei kule på drøyt 1 gram, uansett hvor lang pipe den skytes fra.

  17. Sørjegeren skrev (38 minutter siden):

    Noen mener 42 cm er bra og vil ikke påvirke presisjon eller hastighet. 

    Rifla skal brukes på fuglejakt i skog, på sjøen og på lange hold på fjellet. 

    Jeg ønsker et sekkrifle som er liten og hendig.

    All kapping vil redusere hastigheten - det er et faktum! Hvor mye beror på en rekke forhold, og hastighetstapet er ikke nødvendigvis det samme for de første som de siste centimetrene. Forvent 2-5 m/s (typisk 3-4) redusert utgangshastighet for hver cm. Om du kapper 14 cm får du i beste fall snaut 30 m/s, i verste fall taper du opp mot 70 m/s. Hvor mye vet du som @M67 sier ikke før pipa er kappet. Siden du også skal skyte på lange hold tenker jeg du bør kunne leve med en pipe rundt 50 cm og heller "saldere" med en liten og kort demper.

  18. amatør skrev (17 minutter siden):

    ....dioptri-justering med å vri hele okularet...

    Jeg har en Leopold Rimfire på salongrifla og en kompis har en gammel en (2-7) på sin .30-06. Jeg opplever at justeringen har irriterende lav utveksling😬.

  19. Nikon Monarch M7 er suveren ift pris. Kjæresten har en i 10x30 som imponerer optisk. Eneste jeg har å utsette er at den er "litt nervøs" på fokuseringshjulet. Og når det virkelig begynner å bli mørkt taper den ift min Leica 10x42.

    • Thanks 1
  20. moviken skrev (26 minutter siden):

     Det jeg vet er at denne kula ikke gir noen stor ekspandert diameter og av den grunn ofte gir gjennomskyting.

    Det er vel mer regel enn unntak at fremre blykjerne skiller lag fra resten av kula, og at bakre blykjerne sikrer dybdevirkning. Jeg har sett noen rådyr skutt med Partition i .30-kaliber, og da har fremre kjerne tilsynelatende skjent av gårde, i én eller flere deler.

  21. M67 skrev (2 timer siden):

    ....- men å skyte ham i dagslys fordi man tror han er en hjort - det er et hendelig uhell?

    Etter mange år innen HMS&K i petroleumsvirksomheten er jeg opplært til å mene at "hendelige uhell" ikke eksisterer. Det er alltid én eller flere årsaker til at uønskede hendelser skjer, slik at alle hendelser som denne kunne vært unngått med tilstrekkelig aktsomhet og risikoforståelse. Nå ligger det dessverre i den menneskelige natur å ta sjanser, og hos noen er dette mer utbredt enn hos "folk flest".  Det var med adresse til de mest risikovillige jeg tenkte permanent våpennekt kunne være en passende reaksjon. På lik linje med å bli fradømt retten til å kjøre bil etter flere farts- og promilledommer.

    • Like 4
  22. bardp skrev (5 minutter siden):

    Hadde jeg skutt og drept en kompis under jakt, vil jeg vel tro at jeg hadde lagt jakting på hylla for gott. Men det er mulig andre ser på en slik hendelse som en forbigående bagatell og fortsetter som før.

    Det ville nok jeg også! Kanskje heller aldri tatt i et våpen igjen. Jeg tror ikke noen ser på slike drap som en forbigående bagatell, men mitt poeng i innlegget ovenfor var hvilke straffereaksjoner samfunnet bør iverksette.

×
×
  • Create New...