Jump to content
Adventspatronquizen 2018 er i gang Read more... ×

ErlingElev

Members
 • Content Count

  141
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

ErlingElev last won the day on October 17

ErlingElev had the most liked content!

Community Reputation

35 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. ErlingElev

  12/89 Rekyl

  Jeg er ikke helt sikker, for kildene mine er ikke nødvendigvis lærebøker. Så korriger meg om jeg tar feil. Når det gjelder 12/76, 12/70 og andre 12/xx er ikke disse laget ihht noen trykkstandard, evt at trykkstandarden har økt de siste 100 år. Det betyr at en 12/70 hagle laget i 1910 skal kunne tåle en 12/70 patron laget i 2018. En eldre hagle kan være trykktestet for 960bar (noen sikkert lavere også), og en ny til 1320 bar. Men begge skal tåle hvilken som helst 12/70 patron. Dette setter veldig store begrensninger på ytelsen til haglepatronen. Skytterne ble kanskje litt oppmerksom på dette da stålhagl ble introdusert. Alle 12/89 er trykktestet for 1320bar. De finnes ingen med 12/89 fra 1910, så det tar man ikke hensyn til. Du får heller ikke en 12/89 i et 76 kammer, som betyr at alle 12/89 kan utnytte trykket som øker ytelsen. Har lest en plass at rekylen på hagle er veldig proporsjonal med 1/2mv^2 der m er ladningen og v er utgangshastigheten.
 2. ErlingElev

  Første optikk, første rifle, første jakt

  Jeg kan finne på det. Kjøper får den forsendelsen han ber om.
 3. ErlingElev

  Forsvunnet hos politiet

  Hen?
 4. ErlingElev

  valmet tikka finn clasic

  Det er nok over et år siden jeg så på den, men om jeg ikke husker feil så var det ikke akkurat tikka-spor igjen. Jeg har 3 valmet 212 og 4 løpssett og har brukt veldig masse tid på å finne en hurtigmontasje som passer. 212 har sako-spor. Derfor tror jeg at jeg husker riktig.
 5. ErlingElev

  valmet tikka finn clasic

  Jeg har sett på den valmeten hos jaktdepotet. Det er en grunn til at det ikke er bilde av den. Noen har lekt seg med fila og sveiseapparatet hvis jeg ikke husker helt feil.
 6. ErlingElev

  Noen av de tingene jeg lurer på

  Når en wad er oppgitt med anbefalt blyladning f.eks: BP Z2/m21 32-35g, regner jeg med at dette ikke er universalt for hverken massetettheten på kruttet, lengde på patron eller kanskje også bulktettheten til blyet. Finnes det et referansekrutt, en referanselengde og kanskje en referanselading for dette? Regner med at referansehylsa er 70mm. Har lest at Z2/m gir ca 40 bar lavere trykk enn SG. Hvorfor? Finnes det andre tommelfingerregler når det gjelder Diamante, Aquila, GT m. fl? Jeg har nå endelig fått ladet mine første haglepatroner. Jeg har en del ladedata, men jeg skulle hatt en rask lading (460+) 28-30 gram med et Hogdonkrutt og kanskje SG22 eller en annen italiensk wad. Noen som har lyst til å dele? Jeg har en Mec 600jr. Er det riktig at man justerer høyden på patronen med prekrimpen, og justerer sluttresultatet med sluttkrimpen? Når en hagle er trykktestet til 960 eller 1320 bar. Hvor hardt lader man da? Er det en sikkerhetsfaktor på 1,3 eller noe? Har også en (4 pipesett faktisk) eldre Valmet 212 som det bare står proof tested på. Hva er forsvarlig trykk i en sånn?
 7. ErlingElev

  Varusteleka 'woolshell' - vadmelsklær ala 2018

  Jeg har veldig god erfaring med bomull mellom ulltrøye og mellomlag til aktiviteter som gjør at jeg svette. Typisk alpin, dykking og padling i tørrdrakt, men også fjellturer på ski eller til fots. Er egentlig litt usikker på hvorfor det virker så bra, men jeg har lest en plass at det er fordampningen av svette som kjøler. Når den hygroskopiske bomullen trekker vannet vekk fra huden uten å fordampe så reduseres varmetapet fra huden. Om dette er riktig forklaring aner jeg ikke.
 8. ErlingElev

  Varusteleka 'woolshell' - vadmelsklær ala 2018

  https://www.edvardson.se/sv/vadmalsklader/vadmalsanorak-med-luva.html Jeg digger kammeret. Jeg har vært på utkikk etter en myk, varm jakke for smygjakt på rådyr, som ikke har skall og som har plass til det jeg trenger. Denne er perfekt. Tusen takk for hjelpen
 9. ErlingElev

  EU ønsker å forby bruk av blyammunisjon i jakt

  Jeg stemmer FrP. Men jeg har aldri krevd at noen skal ha et annet handlingsmønster basert på hvilket parti de stemte ved siste stortingsvalg. Føler meg litt moralsk opphøyet faktisk. Digg
 10. ErlingElev

  Norway Longrange 5-25×56FFP HD

  Antar man at verdikjeden er importør-butikk-staten-kunde, og at man regner med at påslaget for både importør og butikk følger bedriftens gjennomsnittlige påslag. Antar staten tar sine 25%, butikken har 20%, og importøren (Leica Geosystems AS, Carl Zeiss AS) har 50% ref: Proff.no Da kan man anta at en kikkert du betaler 20000 for koster ca 8500 DDP for importøren. Koster kikkerten 10000, er man nede på 4200. Dette er ikke innertier, men det er definitivt ikke skivebom heller. Av disse 8500/4200 kronene har i tillegg eier av merket (Carl Zeiss AG og tilsvarende) et påslag. Tror ikke jeg tar feil hvis jeg sier at de dobler prisen, kanskje ennå mer. Det koster å gi 30 års garanti, markedsføring, lønn ++++ Da er vi nede på en varekost for eier av merket på 4250/2100 DDP (kanskje litt søkt med varekost DDP). Så. Hva har du egentlig betalt for? Det er så og si ingenting som du har lyst på, som er dyrt å produsere. Men det koster forferdelig mye å få deg til å kjøpe den. Akkurat derfor er Facebook, Alphabet, Apple, Amazon og Alibaba de selskapene i verden med høyest verdi. Akkurat dette har Ottar fra Rennebu allerede skjønt. PS. Jeg er 2 Swarovski, 2 Zeiss, 2 SuB, 1 Meopta, og av en eller annen grunn en VX-1, og jeg kjenner ikke Ottar
 11. ErlingElev

  Norway Longrange 5-25×56FFP HD

  Skal ikke uttale meg om kvaliteten på produktet da jeg aldri har sett på et Norway-sikte. Men hvis dette etterleves, så ligger butikken i toppsjiktet. "Som alltid...er du ikke fornøyd kan du bare pakke den rett ned å returner, du får omgående pengene tillbake uten diskusjon. Før du blar opp 10-15tusen for en lignende sjekk denne, du kan jo bare sende den tillbake om du ikke liker den. 3års garanti, egen garanti lapp på hver eske med kjøpers navn og kjøpsdato" Da ligger alt til rette for at du skal kunne avgjøre selv.
 12. ErlingElev

  Hjelp! alt for mye harekjøtt!

  Det er også noen som hevder at den norske misunnelsen er det eneste som overgår seksualdriften. Jeg tror de har rett.
 13. ErlingElev

  Hva savner du?

  Jeg savner bare tid til å bruke det jeg har.
 14. ErlingElev

  Salg av kjøtt

  Vilt kan ikke bli økologisk, da det ikke er tilstrekkelig kontrollert av mennesker. Økologisk kan det bare kalles om produsenten kan dokumentere i hytt og gevær. Noe sier meg at økologisk mat, grønne sertifikater, helsekost, kortreist, fairtrade, nøkkelhullsmerking, halal og koscher har vikarierende motiver.
 15. ErlingElev

  Dagens annonse på finn.no

  https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=117318314 Tror heller jeg dobler og går for den pappeska fra 80-tallet
×