Jump to content

Fysikeren

Members
 • Content Count

  103
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Fysikeren last won the day on March 6

Fysikeren had the most liked content!

Community Reputation

50 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hvordan er Blaser med tanke på rust? Legget folk på et tynt lag med olje mellom løpet og låskassen for å unngå rust? Hva med muffer, skal gjengene være helt tørre? Blir det lett rust i overgangen muffe og løp? Jeg jakter og på vestlandet, og i slikt fuktig klima liker jeg at stål enten er rustfritt eller har et tynt lag med olje.
 2. Men den er så kort og nett når avtrekket er under magasinet, og det er jo kjekt når en skal smyge. Men ja, den er litt tung...
 3. Kan en ha flere låskasser og løp samtidig som det bare tar opp en plass i våpengarderoben? I prinsipp hørtes dette ut som en helt vanlig rifle hvor jeg kan ha et skjefte og flere låskasser med løp som jeg putter i det ene skjeftet mitt etter behov, men det er jo ikke skjeftet som er "våpenet" i lovens lange øyner....?
 4. Om jeg har forstått det rett, så krever den type løpsbyttesystem som Røssler, Sauer og S&L har, hvor man klemmer pipen på plass, mer gods i kassen enn et system hvor løpet et skrudd inn i låskassen. At dette iallefall er en av grunnen til at løpsbyttesystemer er tyngre. De lette våpnene til Røssler og Sauer er som sagt i aluminium, men de er fortsatt tyngre enn en Tikka T3 lite med kasse i stål.
 5. Røssler Alpha er rimelig, lett (2.9 kg) og har billige ekstraløp om du vil leke med flere kaliber. Men det mangler jo oppspenner og treffpunktgarantien du får med Blaser. Jeg har vurdert systemrifle i 3 år nå, og bytter på om jeg helst vil ha S&L eller Blaser R8 sann en gang i måneden. Lander som regel på at jeg har lyst på en Blaser selv om den er litt tung og dyr. Så tenker jeg at jeg kan greie meg med S&L, det er jo rimeligere og mer fornuftig... og så tenker jeg at om jeg først skal kjøpe noe, så skal jeg ha det jeg vil ha, og det er en Blaser. Imellomtiden så går det i grunn greit å jakte med en Mauser M98, selv om den er både tung, skranglete, og ikke liker butte jaktkuler.
 6. En avklaring hadde vært fint. Om det blir et forbud så er jeg spent på hva som blir begrunnelsen.
 7. Joda, men pga den økte levetiden så kommer vi nok til å passere 11 mrd mennesker selv med fødselsrate under 2.1 per kvinne... Og alle skal ha hus, mat og arbeid, helst i en verden som ikke passere 1.5 - 2°C over førindustriell tid.
 8. Men det blir jo også litt tussete å se hvor mye et skip slipper ut. Da ser jo det fort ut som om skipsfart er værre enn frakt med trailer. Det viktigste er hvor mye CO2 som slippes ut per tonn med nyttelast, og da er jo skip mye bedre enn trailer, som igjen er mye bedre enn fly. En må tenke helhetlig som andre sier. Problemet er at helheten er så kompleks at det må overlates til ekspertorganer som kan oppsummere og rådgi politikere og befolkningen, men da må vi også stole på dem. Om folk tror de har oversikt over dette, så er det bare et tegn på dårlig forståelse. Jo mindre en vet, jo mer tror en at en vet... https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger_effect
 9. @Per-S Jeg forholder meg mest til IPCC, og sist jeg hørte så var konklusjonen at vi ikke når 1.5 eller 2 gradersmålet uten å reduserer kjøttkonsum. Det er kanskje ikke det viktigste, men det er så viktig at det må tas med. Så å droppe en, to eller tre kjøttmiddager i uken bidrar, men det vil ikke løse krisen alene, samtidig som krisen ikke løses av massiv reduksjon i transportsektoren uten noen endring i kjøttkonsum. Alle monner drar, og vi må kutte hvor det er mulig.
 10. @Per-S: Jeg mener på ingen måte at vi ikke at vi ikke skal produsere storfe og sauekjøtt på norsk utmark. Men å si at det ikke medfører større klimautslipp er antageligvis veldig feil. Miljødirektoratet estimerer med at halvparten av utslippet fra jordbruket vårt er metan fra husdyr. Om jeg har forstått IPCC riktig så mener vel også de at metanutslipp fra storfe og sau er av betydelig størrelse som må reduseres. @joska At det brytes ned til CO2 i atmosfæren etter omkring 12 år er ingen god grunn til å ikke redusere utslippet av metan. Vi har ingen enkel måte i dag å fange den CO2en vi allerede har sluppet ut, og vi kan derfor ikke enkelt redusere klimagassen vi har sluppet ut. Vi kan derimot redusere produksjonen av storfe og sau, og det vil over en 12 årsperiode redusere mengden klimagasser i atmosfæren når metan henfaller til CO2. Å redusere mengden storfe og sau er derfor den enkleste og kanskje eneste realistiske måten å redusere klimagassene på kort sikt. Når det er sagt så, så ønsker jeg økt kjøttprodusjon av storfe og sau i norsk utmark, økte priser på kjøtt og at vi samtidig skal spise mindre kjøtt. Det vil føre til betydelig mindre import som er bedre for klima, bedre for helsen, og så håper jeg at økt pris gir mer til bønder som i utgangspunktet tjener alt lite og da har tid og mulighet til å ha enda bedre dyrehold.
 11. Like mye CO2 ja, men nå produserer jo beitedyr metangass som ellers ikke ville vært produsert. https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/klima/norske-utslipp-av-klimagasser/klimagassutslipp-fra-jordbruk/
 12. Jeg lurer på en slik i 9.3 til hjortejakt, men er litt redd for at avtrekket kommer til å plage meg. Men etter å ha fundert på halvauto i noen år så er det vel bare å kjøpe og prøve en periode. Er jo bare å selge om jeg ikke liker det.
 13. Har du fortsatt Bar'en? Kan du si noe om den i bruk? Synes du avtrekket er greit?
 14. Er det bare jeg som driver med tørrtrening hjemme? Jeg har ikke til hensikt å skyte hull i huset mitt, men jeg sikter på veggen og klikker støtt og stadig... Jeg liker "oppdragelsen" jeg fikk på kurset for å bli praktisk/dynamisk skytter. Når jeg tørrtrener så håndterer jeg aldri ammunisjon. Ammunisjonen kommer aldri ut av skapet. Å tro at våpenet ikke er ladd er mye farligere på skytebanen og på jakt, for da håndterer en både våpen og ammunisjon.
 15. Takk for info! Dette gir iallefall politiet hjemmel til at nordmannen som var på "jakttur" i Sverige aldri får erverve våpen igjen.
×
×
 • Create New...