Jump to content

Fysikeren

Members
 • Content Count

  69
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Fysikeren last won the day on March 6

Fysikeren had the most liked content!

Community Reputation

31 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg ville gått for .223 Jeg har ikke mye erfaring med den på jakt, men den skal fungere godt på alt av småvilt, og jeg tror at dette er et av de vanligste kalibrene til småvilt. Hovedgrunnen til at jeg ville valgt .223, spesielt for en fersk jeger, er at det er det billigste du kan skyte (utenom .22 lr). Viktig å skyte mye slik at du blir god, men også for å kjenne dine egne begrensninger når du er på jakt. Det er også stort utvalg i ferdigladet ammunisjon i butikk.
 2. Om en er student så kan en ha folkeregistrert adresse hos foresatte, men bo et annet sted. Jeg antar (men vet ikke) at man da også kan ha våpnene hjemme hos foresatte siden det er den folkeregistrerte adressen, selv om en faktisk bor et annet sted.
 3. Denne epoisoden er veldig god: https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/2018/KMTE50002418/avspiller Verken jeg eller de kollegene jeg har diskutert denne med har funnet noen feil i den. Jeg holder på med doktorgrad i fysikk og jobber med måling av stråledose innen stråleterapi og strålebeskyttelse. Avfallsproblemet og små økninger i bakgrunnstråling som Tsjernobyl førte til er ekstremt overvurdert, og det kommer godt frem i dokumentaren over. Energitettheten i uran er ca 1 million ganger større enn i fossilt brensel. I likhet vil da fossilt brensel slippe ut ca 1 million ganger mer CO2 enn det vil være radioaktiv avfall fra et atomanlegg. Her i Norge hadde vi en glimrende ide om å lagre all CO2 i uendelig fremtid fra gasskraftverk, men mente samtidig det ikke var forsvarlig å ha atomkraft hvor en må lagre avfallet i 100.000 år. Regjeringen vår har dermed ment at det er bedre å forsøke å lagre 1 mill tonn CO2 som er en gass i det uendelige kontra å lagre ett tonn radioaktivt materialet som er et fast stoff i 100.000 år... For å forstå det så tror jeg en må snakke med noen som har doktorgrad i psykologi...
 4. Fysikeren

  Omtale av PRS

  Det hadde faktisk vært veldig kjekt om flere hadde arrangert lokale .22 lr PRS stevner slik at flere kunne få prøvd det. En oppnår vel mye av det samme med .22 lr fra 10 til 200 meter, eller? Og ja, jeg kan arrangere det selv, men nå er det litt for mange, litt for små barn i husholdningen....
 5. Jeg er helt enig i at skambud er en uting, men pruting er greit så lenge det gjøres ryddig. Jeg har prutet 2 ganger, men da forklarte jeg også hvorfor jeg mente min pris var riktigere. Jeg sammenlignet da med tidligere bruktpriser og den laveste ny-prisen jeg kunne finne og sa at jeg heller kjøper nytt enn den prisen som det ligger ute for. Jeg har fått det jeg ville kjøpe begge gangene til lavere pris enn det de først ville ha, men litt høyere enn de jeg ville ha.
 6. Her er en annen som viser at en kan få mørere kjøtt ved å først fryse og tine fremfor å spise ferskt: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160215143324.htm Studien virker ganske liten da...
 7. Dette kan jeg ikke mye om, men her er min teori på hvorfor det går an å mørne kjøtt gjennom en fryse-tine syklus. Men når en fryser kjøttet så vil veskene i kjøttet krystallisere seg og det gjør at muskelfiber og sener sprekker opp og går i oppløsning. Når de fryser blod på sykehuset må de tilsette "frysevesker" for at ikke det skal utvikle seg krystaller i fryseprosessen og ødelegge blodet, en del insekter har også fryseveske i seg slik at de kan fryses og komme til live igjen når de tines. I pattedyr som ikke inneholder slike frysevesker vil veskene krystallisere seg og det ødelegger strykturen i vev og celler. Jeg ser for meg at denne prosessen vil mørne kjøttet siden fibrene i kjøttet blir ødelagt for hver fryse-tine syklus. Litt på siden av dette så er det nært beslektet at en ikke skal tine eller fryse kjøtt langsomt. Når vann har en temperatur på like under 0° danner det seg store krystaller, og dette vil gi store skader i kjøttstrukturen. Ved rask tining og frysing blir krystallene minimale slik at kjøttet skades minimalt. https://forskning.no/biokjemi-mat-mat-og-helse/slik-tiner-du-maten-best/400477
 8. Håpet er når de begynner å skrive lovteksten og detaljene kommer frem så vil gjerne håndverkere, bønder og kokker ser at dette kan gå ut over arbeidet deres. Disse vil normalt sett bli lyttet mer til en vi som er glad i jakt og friluftsliv. Det er lettere å ignorere våre ønsker til hobby og fritid en nødvendig redskaper i arbeid.
 9. Jeg er spent på å se hvordan lovteksten til dette blir. "Machete" er jo en ganske vag definisjon, så det blir vel innført en makslengde på kniver. Håper dette går i stå når de skal skrive lovteksten og de ser at mange verktøy blir gjort ulovlig. Det blir også fort dyrt for staten om de skal laget et byråkrati hvor vi må søke om å få eie ryddekniver, isolasjonskniver eller ekstra lange kjøkkenkniver.
 10. Jeg fikk nylig en Ontario RTAK II med 26 cm blad i posten fra utlandet uten problemer. Ekspresslevering fra UPS, da var det moms + ca 150 i gebyr.
 11. Fysikeren

  Blaser r8 .223løp

  Det står mye om riflestigning på kammeret, spesielt angående 223, og dette er det mange som kan bedre enn meg. Men kjøp heller raskere riflestigning du trenger enn slakkere. Her kan du lese litt:
 12. Fysikeren

  Blaser r8 .223løp

  Kommer ann på hvilke kulevekt du skal skyte. Jeg lader selv til to rifler i 223 som har 1:9 og 1:8 i riflestigning, de får 69 grains kuler, som er litt tyngre enn det meste en får å kjøpe av ferdig ammo i butikk. Om du ikke lader selv, så er det størst utvalg i ferdigladet ammo med 55 grains kuler og nedover. Da er nok en riflestigning på rundt 1:12 et trygt valg, dette er den klassiske riflestigningen i 223.
 13. Fysikeren

  Blaser r8 .223løp

  Jeg skyter jaktfelt med .223 om mener at det er overlegent 6,5 som "alle" andre bruker. Til jaktfelt vil du nok prestere bedre med full lengde på løpet. Mener å huske at Blaser leverer .223 med forskjellige riflestigning (twist rate på engelsk) og det bestemmer hvilke kulelengde/kulevekt det klarer å stabilisere. Vet du hvilke riflestigning løpet ditt har?
 14. Fysikeren

  Blaser r8 .223løp

  Jeg tenker at den eneste fordelen med et kort løp er at du har noe som er mer håndterlig når du skal bære riflen i hendene eller i reim på jakt, spesielt i tett skog. Skal du bruke det til skytetrening på banen så vil du nok skyte bedre med en lang og helst tykk pipe enn en kort og lett pipe. På posteringsjakt så trenger en heller ikke spesielt korte piper. Det er også greit å huske at en Blaser er kortere enn de fleste andre riflene siden magasinet ligger like under avtrekket, så en 45 cm pipe på Blaser blir veldig kort. I utgangspunktet ville jeg ventet med å kappe løpet om jeg var deg. Begynn heller å bruke det og se om du egentlig har behov for å kappe det. Det er dumt om du kapper det nå, og senere oppdager at det hadde vært greit med full lengde...
 15. Fysikeren

  Blaser r8 .223løp

  Hva skal du med .223 løpet? Skal du ha det til noen form for jakt, eller skal den brukes til bane? Bruksområdet er vel alfa omega når en skal bestemme pipelengde...
×
×
 • Create New...