Jump to content

Fysikeren

Members
 • Content Count

  167
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Fysikeren last won the day on March 6 2019

Fysikeren had the most liked content!

Community Reputation

82 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Høres ut som om dette kan være et problem med monolitiske kuler som bretter seg ut som barnes sine kuler. Her kan kanskje den høyere hardhet føre til at kulen ikke åpner seg i det hele tatt ved moderate hastigheter, og den økte sprøheten fører til at den mistet "vingene" når de ekspanderer ved høye hastigheter. Regner med dette er mindre viktig for de monolitiske kulene hvor tuppen er designet for å kontrollert fragmentere i 3 større deler. Der skjer vel fragmenteringen i så lave hastigheter at litt større hardhet ikke har praktisk betydning. Sprøhet vil heller ikke bety noe siden den uansety skal fragmentere.
 2. Når trådstarter ikke skal lade selv, og får billigere pipe i 308 enn 3006, så er jo 308 det beste valget slik jeg ser det. Skulle han derimot ladet selv og kjøpe ny rifle eller pipe hvor pris for 308 og 3006 er det samme, så ville jeg valgt 3006 for å få litt bedre ytelse. Om det ikke er veldig viktig med litt kortere og lettere kasse...
 3. Lydenstyrken faller med tredjerotenn når lyden sendes ut isotropisk, og det er fritt rom rundt lydkilden. På land vil lyden reflekteres fra bakken slik at den svekkes noe saktere enn tredjeroten. I tillegg er lyden fra et gevær direksjonell, ikke isotropisk. Uansett så har alle skytebaner en vold som hindrer lyd mesteparten av lyden. Slik at de 10 000 meterne er veldig tenkte. Skal en stenge en skytebane pga støy så tror jeg alle skal være trygg på at målingene ikke skjer med en iphone. Det må nok målinger til fra en akustikkingeniør, og de pleier å ha både rett utstyr og kompetanse.
 4. Jeg lader Woodleigh PP 160 grians til en kamerat, med utgangshastighet på 770 m/s. Den har han vel felt i underkant av 10 hjort med, alle ga gjennomskyting og ingen løp spesielt langt etter skudd. Har ikke funnet igjen noen kuler, så jeg vet ikke noe om restvekt og ekspandert diameter, men effekten var god.
 5. Men Leica 1-6 har jo mindre objektiv, blir ikke denne omtrent like kilen på øyeplasseringen med 6x forstørrelse som en zeiss v8 er på 7-8x? 24mm/6 = 4 mm 30mm/7.5 = 4 mm Jeg vurderer en v8 1.1-8x30 nettopp fordi den har større objektiv er dermed mindre kilen på øyeplasseringen på 6x i forhold til alle de andre 1-6 og 1-8 kikkertene.
 6. 1:11 stigning for alle .30 kalibrene er vel en Europeisk greie. Eneste europeiske produsent som lager rifle med 1:10 for 3006 og 300 WM som jeg har sett er Schultz & Larsen.
 7. Jeg og en kamerat gjorde det samme, vi ladet hverandre sine magasiner til pistol hvor 5 av 15 skudd var klikkpatroner. Det var rett og slett j... irriterende når den klikkpatronen kom og jeg duppet pistolen ned for å møte rekylen, men veldig lærerikt. Dette kan en jo fint gjøre med rifler også.
 8. Fysikeren

  224 Valkyrie

  Tror jeg bruker 800, 1200 og 2500 slipepapir. En stift med høy hastighet og litt grovt papir gjør fort ting verre.
 9. Fysikeren

  224 Valkyrie

  Vi liker formler og fysikk! Så 60 cm standard jaktpipe med ståldemper som @Torf sier høres da bra ut. Jeg har en 57 cm 6.5x55 mm jaktpipe til tikkaen hvor jeg kan sette på en kaliber .30 Atec maxim demper. Den demperen er litt tyngre enn nyere jaktdempere. Putte jeg dette oppi sporterskjeftet burde det fungere bra.
 10. Fysikeren

  224 Valkyrie

  Jeg er litt bekymret for at jeg kjøper tung pipe fordi det er "bedre", men at jeg så ikke blir venn med den og skyter dårligere stående med lang arm enn en standard jaktpipe. Men jeg vet jo ikke før jeg har kjøpt og prøvd en stund. Det er jo som du sier, at det som kjennes riktig ikke nødvendigvis gir best resultat.
 11. Fysikeren

  224 Valkyrie

  @Torf Takk for tipset! Til jaktfelt, anbefaler du tykk varmint pipe eller vanlig jaktpipe? Jeg er redd tykk lang varmintpipe blir tungt til stående skyting med lang arm. @Bergara-Man Jeg har alt strippet bolten, avfettet den og lagt på ny olje uten at det hjalp. Har lest her inne at Fluna Tec skal gi betydelig mindre friksjon enn tradisjonelle smøremiddel. Jeg kjenner at bolten "lugger" litt når jeg løfter den opp, og det kjennes ut som friksjon. Tenkte å gjøre som i linken under, da Howa bolten har samme patent med like glideflater for å spenne fjæren som Remington 700: https://www.snipershide.com/shooting/threads/improving-bolt-lift-diy.181592/
 12. Fysikeren

  224 Valkyrie

  @msteiro Ah, ja den er jeg fornøyd med! @Torf Ja jeg har lest tråder der du skryter av sporter skjeftet, og det var i grunn derfor jeg takket ja til dette skjefte når selgeren av Tikkaen tilbydde det for 3000,- ekstra. Og jeg må si at jeg både liker det bedre og skyter bedre med det enn MDT chassiset mitt. Spørsmålet er om jeg skal selge min tacticool Howa i 223 for å kjøpe en Tikka 223 som jeg kan stappe nedi sporterskjeftet. Jeg ser for meg fruen himle med øynene når jeg går i gang med nok et våpenprosjekt
 13. Fysikeren

  224 Valkyrie

  Det var iallefall et kjekt prosjekt om ikke annet! Skal prøve å poler noen glideflater på bolten og smurt den opp med Fluna Tec, så får vi se om boltløftet blir bedre. Så kan det hende jeg selger chassiset og putter på et mer egnet skjefte for blinkskyting og jakfelt.
 14. Fysikeren

  224 Valkyrie

  Hei @Bergara-Man Jeg tror jeg har omtrent det samme våpenet du ser for deg. Jeg ville ha en rifle til blinkskyting, jaktfelt og som jeg kunne ta med i kajakken på sjøfugljakt. Jeg ente opp med en Howa SA (ikke mini) i 223. med et MDT LSS XL chassis. 223 valgte jeg fordi jeg allerede har ladeutstyr i 223 til en AR-15, det har lite rekyl og fungere bra til småvilt. Jeg ville ha chassis fordi jeg ville prøve det, for å få bedre ergonomi enn original skjefte og fordi jeg kan får en innskyvbar kolbe som tar mindre plass i kajakken. I tillegg hadde jeg en AR-15 kolbe liggende fra et tidligere prosjekt, slik at denne ble "gratis". Jeg valgte SA og ikke Mini låskasse pga av leveringstid, men ser nå at det kanskje var lurt fordi MDT SA magasinene tillater lange 223 kuler om jeg vil bruke det (da trenger jeg også nytt løp). I min AR-15 så må jeg sette kulene (69 gr nosler CC) dypere enn jeg gjør i Howaen for at de skal passe i magasinet. Riflen skyter godt og HACT avtrekket til Howa er veldig bra. Det er litt tungt, men det fikser du med å klippe litt av den ene fjæren i avtrekket som vist i videoen under. Du trenger ikke kjøpe noe som helst. Om du bor i nærheten av Bergen så kan vi møtes på en skytebane og du kan få prøve den Men, jeg kjøpte nylig en Tikka T3 med muffe, hvor det fulgte med et 6.5 løp sammen med 9.3 løpet jeg egentlig var ute etter. Jeg fikk også med et Tikka Sporter skjefte for en billig penge. Og nå har jeg litt lyst å selge Howaen i 223, og kjøpe en Tikka i 223 som jeg kan putte sporter skjeftet på. Det er ikke enorme forskjeller, og presisjonen i Tikka og Howa er nok omtrent den samme. Men Tikka har mye lettere boltløft, jeg sliter med å løfte bolten på Howaen og samtidig se blinken i sikte. Noe som ikke er et problem med Tikka eller Sauer 200 STR. I tillegg er Sporter skjeftet bedre å skyte med enn MDT chassiset mitt. Så når jeg fikk Tikka i hus, ble plutselig Howaen annenrangs, og jeg ender gjerne opp med å skyte jaktfelt med Tikka i sporterskjeftet med 6.5 istede for Howa i .223, selv om jeg mener .223 er en bedre patron til jaktfelt enn 6.5.
 15. Fysikeren

  224 Valkyrie

  MDT LSS-XL veier 1.6 - 2 lbs uten kolbe og grep. Jeg har en LSS-XL med en "standard" AR-15 kolbe som jeg synes å huske veier 700-800 gram. Så LSS-XL chassis veier nok minst 1.5 kg ferdig med kolbe og grep. Det er lite for chassis, men det er ikke et lett skjefte når en tenker jakt.
×
×
 • Create New...