Jump to content

Fysikeren

Members
 • Content Count

  110
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Fysikeren last won the day on March 6

Fysikeren had the most liked content!

Community Reputation

52 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det er nok slik at de som bestille og betaler for forskning ofte har en interesse i hvordan resultatene og konklusjonen skal se ut. I teknologiforskning er nok ikke dette så stort problem fordi de som bestiller vil vite sikkert om en teknologi er realistisk eller ikke, de vil ikke kaste bort penger i teknologiutvikling som ikke lar seg gjøre. Men i miljøspørsmål er det nok verre, der kan det være en utbygger som må bevise at planene hans ikke skaper miljøproblemer og betaler da for en vitenskaplig rapport som skal si noe om miljøproblemene ved utbygging og hvilke tiltak som må gjøres. Det er jo da i utbygger sin interesse at disse tiltakene er så små og billige som overhode mulig. På samme måte kan jo NJFF bestille rapporter om hvor blyet i ørnene kommer fra, og vi skjønner jo alle hva NJFF vil høre... Dette betyr ikke at forskere er korrupte i slike saker, men det som kan skje og ofte har skjedd er at de som har bestilt rapporten ikke liker innholdet, hjemme den i en skuff, og bestiller en ny rapport fra andre forskere i håp om at de skal komme med en annen konklusjon. Det er, tross alt, de som har betalt for forskningen som eier resultatene, og forskerne som produserte dem har ikke lov å publisere de offentlig uten eiers samtykke.
 2. Nå handlet nok ikke dette om forskere som ikke gjør jobben sin, men heller at det er begrenset hvor mye penger som blir bevilget til å finne ut hvor alt dette blyet kommer fra. Forskning koster penger, og de som betaler for den ønsker som regel å få noe igjen for pengene sine.
 3. Fysikeren

  338 RCM

  Hva som gjorde at det ble 338-06 AI og ikke 338 rcm?
 4. Fysikeren

  338 RCM

  Ser det er en gammel tråd, men ble det noe .338 RCM på deg @kjella? Har har lyst på en 338-06 AI, men 338 RCM ser noe lik ut på papiret, men kortere og litt mer kapasitet.
 5. Jeg er veldig fornøyd med Meopta MeoStar R1 4-16x44, og som nevnt over kan parallaksejustereres ned til 9 meter. Jeg bruker denne sammen med en Scatt Basic skytesimulator i kjelleren min hvor det er 9 meter til blinken og det fungerer veldig bra. Både bilde or retikkel er skarpt. Jeg ville ha samme sikte til hjemmetrening (Scatt), skytebanen og jaktfelt og valgte derfor et litt dyrere sikte som skulle tilfredsstille alle mine behov til en jaktfeltrifle.
 6. Hvordan regner en på dette? Jeg mener ikke å kverulere, jeg vet at du kan mye om dette, så jeg er nysgjerrig. Beklager om det er litt OT.
 7. Gammel tråd, men lette etter samme informasjon og fant denne om Oryx: https://www.norma-ammunition.com/en/ammo-academy/expansion/impact-of-speed/ Her viser de ekspansjon ved 1640 fps som tilsvarer 500 m/s. Ser ut til at Oryx er en veldig god kandidat for tunge og trege kuler.
 8. Hvordan er Blaser med tanke på rust? Legget folk på et tynt lag med olje mellom løpet og låskassen for å unngå rust? Hva med muffer, skal gjengene være helt tørre? Blir det lett rust i overgangen muffe og løp? Jeg jakter og på vestlandet, og i slikt fuktig klima liker jeg at stål enten er rustfritt eller har et tynt lag med olje.
 9. Men den er så kort og nett når avtrekket er under magasinet, og det er jo kjekt når en skal smyge. Men ja, den er litt tung...
 10. Kan en ha flere låskasser og løp samtidig som det bare tar opp en plass i våpengarderoben? I prinsipp hørtes dette ut som en helt vanlig rifle hvor jeg kan ha et skjefte og flere låskasser med løp som jeg putter i det ene skjeftet mitt etter behov, men det er jo ikke skjeftet som er "våpenet" i lovens lange øyner....?
 11. Om jeg har forstått det rett, så krever den type løpsbyttesystem som Røssler, Sauer og S&L har, hvor man klemmer pipen på plass, mer gods i kassen enn et system hvor løpet et skrudd inn i låskassen. At dette iallefall er en av grunnen til at løpsbyttesystemer er tyngre. De lette våpnene til Røssler og Sauer er som sagt i aluminium, men de er fortsatt tyngre enn en Tikka T3 lite med kasse i stål.
 12. Røssler Alpha er rimelig, lett (2.9 kg) og har billige ekstraløp om du vil leke med flere kaliber. Men det mangler jo oppspenner og treffpunktgarantien du får med Blaser. Jeg har vurdert systemrifle i 3 år nå, og bytter på om jeg helst vil ha S&L eller Blaser R8 sann en gang i måneden. Lander som regel på at jeg har lyst på en Blaser selv om den er litt tung og dyr. Så tenker jeg at jeg kan greie meg med S&L, det er jo rimeligere og mer fornuftig... og så tenker jeg at om jeg først skal kjøpe noe, så skal jeg ha det jeg vil ha, og det er en Blaser. Imellomtiden så går det i grunn greit å jakte med en Mauser M98, selv om den er både tung, skranglete, og ikke liker butte jaktkuler.
 13. En avklaring hadde vært fint. Om det blir et forbud så er jeg spent på hva som blir begrunnelsen.
 14. Joda, men pga den økte levetiden så kommer vi nok til å passere 11 mrd mennesker selv med fødselsrate under 2.1 per kvinne... Og alle skal ha hus, mat og arbeid, helst i en verden som ikke passere 1.5 - 2°C over førindustriell tid.
 15. Men det blir jo også litt tussete å se hvor mye et skip slipper ut. Da ser jo det fort ut som om skipsfart er værre enn frakt med trailer. Det viktigste er hvor mye CO2 som slippes ut per tonn med nyttelast, og da er jo skip mye bedre enn trailer, som igjen er mye bedre enn fly. En må tenke helhetlig som andre sier. Problemet er at helheten er så kompleks at det må overlates til ekspertorganer som kan oppsummere og rådgi politikere og befolkningen, men da må vi også stole på dem. Om folk tror de har oversikt over dette, så er det bare et tegn på dårlig forståelse. Jo mindre en vet, jo mer tror en at en vet... https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger_effect
×
×
 • Create New...