Jump to content

Brubakken

Members
 • Content Count

  106
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Brubakken last won the day on May 2

Brubakken had the most liked content!

Community Reputation

35 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg bruker en gammel Zeiss diatal-c 10x36 fast og Leupold vxiii 4,5-14x40 på mine vinter rype våpen, samt meopta 1,5-5x20 på kombien. Alle har til felles tynne fine retikkel som ikke skjuler mye av rypa og klar optikk. Begge kikkertene med variabel forstørrelse har ikke medforstørrende retikkel, noe iallefall jeg liker til rypejakta. Kikkerten på kombien kunne gjerne vært x6 eller x8, da jeg synes x5 er litt for lite. Alle kikkertene er lette, billige brukte kikkerter som jeg ikke er så redd for når jeg går på trynet på ski eller is under nysnøen.
 2. Hva med en jervenduk? Selv med godt jaktklær synes jeg den er uvurderlig på sure våte jaktdager. Jeg har både orginal (uisolert) og extreme (den med mest isolasjon). Finnes i tillegg en modell eller to mellom disse.
 3. Jeg synes i alle fall det, men det krever som sagt godt plasserte skudd. Andre inkl. min bror sverger til gamepoint, da bør du iallefall skyte slik at kula ikke går ut i en filet og ikke gå for nært rypa. Ja jeg var ikke fornøyd med presisjonen når jeg kjøpte den, nå samler den 3 skudd ca 10 mm på 100 meter med fmj, gamepoint og vmax. Skulle jeg kjøpt en .17 hmr nå så ville jeg sett etter en Anschüts, min bror har en 1517 hb og den er så presis!
 4. Cz 455, med Boyds tommelhull stokk som er beddet, tynt løp i orginal lengde med Hausen md 128 demper. Shimset og byttet fjær på avtrekkeren, justert til akkurat under 1 kg avtrekksvekt. Og så er fjæra til tennstiften byttet til en sterkere fjær.
 5. Jeg har brukt min .17 hmr til rypejakt i 6 år nå, skutt en plass mellom 100 og 150 ryper med den. Brukes på vinterjakt januar til mars. Jeg skyter for det meste med cci fmj, har skutt 10 - 15 av disse med gamepoint og 1 med v-max. Har hatt noen litt stygge ryper med gamepoint, spesielt den første jeg skjøt, så har brukt fmj når jeg har fått tak i det i butikken. Jeg skyter rypa rett forfra eller rett fra siden og så lenge jeg skyter bra så ligger rypa der den satt. Ulempen med fmj kontra noe som ekspanderer litt er hvis man treffer litt langt bak, da kan den fly et stykke. Synes .17 hmr er helt ypperlig til rypejakt, den er alltid førstevalget men den er følsom for vind. Jeg har både .22wmr, .222 og .308 som brukes i tillegg, er rypa slik at det kan trengs både hagle og rifle, så jakter jeg med 12/308 kombi. Min .17 hmr har også fantastisk presisjon, noe som betyr mye på et så lite mål.
 6. Sitter på laderommet å grubler litt, ute er det nordnorsk ladevær så ikke mye annet å ta seg til.. Jeg har nå fått di fleste kulene til å gå subsonic, så da har jeg begynt å forske litt med dacron for jevnere tenning. Med 180gr. s&b softpoint, 14,5 gr trailboss og en liten dott dacron er børsa stille og fin, men uten dacron må jeg godt under 13 gr for å få den subsonic, er det noen som har en fornuftig forklaring på dette? Vedlegger stemningsrapport😳
 7. Tar litt lengre tid enn tradisjonell salting men ja, stålkontroll og samme resultatet hver gang. Jeg fikk tipset fra et reinslakteri her nord, det var slik dem gjorde det med hjertene som ble solgt derifra. For min smak er det helt perfekt saltmengde, jeg vil sammenligne det med et fenalår som akkurat er pakket ut av vakumposen, har det ligget åpnet en uke er fenalåret saltere. Kan spise ganske mye uten å bli for tørst. Har vært inne på tanken å eksprimentere med saltmengden, samme som med hvilke typer krydder jeg bruker, men var veldig overasket over det gode resultatet👍
 8. Hvis man tar prosentregningen før prosentinntaket så går det som regel bra😄 Men fra spøk til revolver, jeg synes i alle fall vakumsaltingen gir en veldig godt kontroll på hvor salt kjøttet blir, kan aldri bli saltere enn den prosenten det er brukt. Her servert nå i dag på fruens nybakte rundstykker😁
 9. Carlsons er greie choker, har flere av dem til min som ble brukt helt til jeg monterte justerbar choke, veldig mye enklere.
 10. Jeg hadde stor suksess med hjertet fra elgonksen jeg skjøt i høst. 4% grovsalt ut i fra vekt på kjøttet, 32 gram i ditt tilfelle. Bittelitt sukker og en god dæsj kvernet grovpepper. Annet krydder kan og brukes, alt etter hva du liker. Kjøttet med salt, sukker og krydder vakumpakkes og legges en måned i kjøleskapet, da er du sikker på at saltet trekker helt inn i kjøttet, samtidig som at den lille mengden salt gjør at kjøttet aldri blir for salt. Etterpå henges det til tørk på en kjølig og luftig plass, jeg hengte mitt ute i låven i månedskifte februar/mars og har akkurat begynt å spise av det nå. Husk at hvis det blir for varmt i lufta så er det fare for at kjøttet blir ødelagt og det kan komme fluer å legger egg.
 11. Som vist på bildet lengre opp her så har jeg den samme sierra kula bare i 150 gr, det er en av kulene jeg prøvde først. Samt barnes xfn med svær hulspiss, da jeg tenkte det var beste muligheten jeg har for ekspansjon i sub hastighet. Får lade meg lavere å se hva jeg får til og så kan jeg prøve å bestille den 170 gr. kula og. Får jeg 30 mm på 100 meter er jeg veldig fornøyd, reveåtet er i underkant av 100 m fra huset, så det er målet med dette.
 12. Da har jeg fått en boks trail boss i hus og gjort noen små forsøk. Tok utgangspunkt i hodgdons ladedata og prøvde med 3 forskjellige kuler med vekt på 150 gr. Ladet fra 13,5 og ned til 11,5 gr. men skuffelsen var stor da skudd etter skudd fortsatt smalt, ladedataen oppgir 13,3 gr. til 1050 fps i 24" løp, samme som jeg har, men her er det ingen tegn til subsonic (hadde ikke kronografen tilgjengelig her) Neste forsøk tok jeg 180 gr. rem core lokt, samme kruttstige og på 12 gr. ble det stilt, kun en liten poff etterfulgt at et skikkelig kuleklask i kryssfiner plata og et lite gledesrop🤭 Kronografen viser fra 1010 til 1033 fps ved +4°c. Presisjonen ser ikke gærn ut, har foreløpig kun skutt på 60 meter, 3 skudd 15 mm med dårlig anlegg og ivrig skytter. Minute of rev bør være innenfor rekkevidde. 220 gr. kulene jeg bestilte står selvfølgelig enda i rest, så har per nå ikke noe tyngre enn 190 gr. å teste. Har borret opp tennhullene i hylsene til 3,4 mm, har ikke forsøk noen uten oppborret hull enda. Spørsmålet er da hvor mye lengre ned jeg skal gå på kruttvekten med di lette kulene, eller om jeg skal forsøke å finne noe lett ekspanderende kuler i 180 gr.?
 13. A-tec og alm leverer heldemping til salongrifler.
 14. Etter et lite dypdykk i kulearkivet så fant jeg et par gamle esker kuler. Barnes 165 gr xfn kuler, desverre bare 49 stk men disse har en hulspiss som selv @spindrift's blykuler blir sjalu av🤭 Disse må da være godt egnet til dette formålet? Så prøvde jeg å se om det var å finne noe tilsvarende hos barnes nå, men eneste jeg fant som lignet var kobberkuler tsx-fn eller vor-tx og tror jeg skal holde meg på andre siden av mdg skalaen. Fant også en eske Sierra 150 gr. flat nose, det var en veldig kort og fin kule, som beskrevet lengre opp her kunne være en fordel.
 15. Dette kan fort eskalere fra å kun ville lade noen subsonic patroner til reven ser jeg😅 Men fin tid å drive med slikt nå da, for meg som har egen skytebane fra trappa hjemme. (Samt annet tidsfordriv, som å jakte dott) Ekspansjonen er jo viktig ut i fra hva jeg ønske å bruke denne til, så jeg har tenkt å skyte litt vanndunker og vått papir på 100 meter for å teste litt før dette blir brukt på levende mål. En 154 grains hulspiss bør jo være helt greit med utgangspunkt i fra Hodgdon sine ladedata for 150 grains bt med trail boss? Kan prøve litt først før jeg eventuelt går til innkjøp av dacron.
×
×
 • Create New...