Jump to content

Helgeland

Members
  • Posts

    22
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Helgeland's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

7

Reputation

  1. Ja det var egentlig slik jeg også tenkte. Men siden noen var ganske så bastante på dette med puss mellom bytte, både mellom kobber – mantlet og mantlet – kobber, så konkluderte jeg med at det måtte være at den ene er en kobber legering og den andre rent kobber og det muligens hadde noe med denne forskjellen å gjøre. Sannheten kommer nok for en dag når jeg får testet. Satser på at jeg slipper å gnukke ned til rent stål hver gang jeg skal bytte mellom kulene.
  2. Jeg kommer til å teste, men som nevnt, banen har ikke åpnet ennå. Så derfor en liten sjekk i forkant for å høre hva andre erfarer.
  3. Mine pusserutiner er i stor grad basert på skippertakmetoden. Dvs en runde med Boresnake etter skyting (hvis jeg husker det) og en litt mer utvidet rengjøring når sesongen er over. Typisk skrubbe ut karbon med KG1 evt. Ballistol lyddemperrens, deretter Robla Solo eller KG12 til mantelen er borte. Dvs jeg tror i hvert fall den er borte. En runde med varmt vann for å få ut kjemikalierestene, trykkluft for tørking og så spraye en god dose våpenolje. Skyter ikke mer enn kanskje 1000 skudd i året fordelt på flere løp, så jeg tror ikke det bygger seg all verden av avleiringer i løpet av en sesong. Så til spørsmålet. Jeg lurer litt på dette med presisjon, puss og kobberkuler (Barnes ttsx). Kjøpt inn slike i vinter og tenker å teste de når banen åpner for jegerskyting. Jeg har både hørt og lest at hvis man bytter mellom kobberkuler og mantlede kuler, så må løpet pusses. Hvis ikke så vil blinken bli et sørgelig skue. Men er det da snakk om en skikkelig rengjøring, dvs bort med både karbon og mantelavleiringer og ned på blankt stål eller holder det med en «kattevask» i tillegg til mine vanlige pusserutiner?
  4. Jeg har ett par-tre rypeladninger. Berger 77 gr OTM eller 77 gr Scenar i en 223 fungerer fint på rype. Det samme gjør 105 gr Scenar i en 6 mm (bruker den i 6mmBR). Alle i 800 ish m/s. Den siste er virkelig presis og har mindre vindavdrift enn de 2 førstnevnte. Men, den sitter i en Sauer 202 og det er ikke det letteste våpenet å dra med seg på fjelltur. Som nevnt over så er vel Lapua sin 144 gr FMJ i 6.5x55 noe av det bedre på en trekkfull dag oppe i fjellet. Jeg vurderte den men kom til samme konklusjon, det blir liksom litt feil å sende avgårde den torpedoen i 800 m/s mot en liten fjærdott. Ikke noe tvil om at det er en logisk kortslutning, men følelser har da også en plass i jakta Så det blir 77 gr Berger eller Lapua i en nett liten S&L Legacy. Til gås, storfugl og skarv så bruker jeg Swift sin Scirocco ( 62 gr i 223 og 90 gr i 6BR eller 6XC). Jeg lader de i området 850 m/s . Jeg har ikke skutt all verden av fugl med disse, men de flyr ikke langt og slaktene har vært pene.
  5. FYLKE: Trøndelag KOMMUNE: Malvik FADDER: Helgeland KONTAKTFORM: PM HVA DU KAN HJELPE MED: Riflelading, enstasjonspresse, kronograf/Magnetospeed, QuickLoad, Boresight/grovinnstilling av kikkert +++ KUNNSKAPSNIVÅ / ANNET: Ladet i 14-15 år. Har dier i 223 rem, 6 mm BR, 6XC, 6.5x55 og 308.
  6. Bor på Malvik, så da ble det lokale laget. Akkurat nå står det et Zeiss V4 på den, men har litt forskjellig i hylla, Swarovski, S&B og Vortex i forskjellige varianter. Med og uten justering for parallellakse. Får prøve å se hva som funker best til bruken. Men før jeg lurer meg avgårde på et stevne så må jeg få skutt støvet ut av løpet og ammo har jeg ikke testet. Nettopp fått dier og så smått fiklet litt med Quickload får se hva som kunne funke av krutt. Fikk fatt noen 100 gr Scenar så de får duge i første omgang (har ikke ladet 6,5x55 tidligere). På den annen side, det går jo an å kjøpe ferdigammo også da, selv om det sitter litt langt inne
  7. Veldig hyggelig med mange innspill og erfaringer. Noe er helt nytt, andre ting gjør jeg uten å tenke så mye over det. Kanskje den viktigste lærdommen er å øke fokuset på detaljer. Men noe overasket meg litt også. Tenker på DFS plakaten (fra Det nye testamentet som jeg ikke skal snakke høyt om). Den figuren som viser liggende sett ovenfra er jo helt utafor det jeg har lært når det gjelder skyting med anlegg. Dvs kroppen følger senterlinjen til rifla for å gjøre det lettere å få et konsistent rekylopptak. Men det er kanskje en form for trade-off mellom rekylopptak og en komfortabel skytestilling. Skal prøve å vinkle kroppen litt mere, for slik jeg ligger nå så er det helt på grensen til å bli litt ukomfortabelt.
  8. Se der ja. Da har jeg noe å forholde meg til. Er nok stygt redd for at mine antagelser om 30 cm/3 cm er litt utafor For jeg legger meg neppe ned å skyter 10ere sånn uten videre....
  9. Som nevnt ovenfor så tror jeg blinken er rundt 15x15. Jeg anslår at jeg vingler rundt i et område på 30 cm (3 cm@100 m). Men jeg legger vekt på "anslår" for jeg vet ikke nøyaktig størrelse på det jeg sikter på ei heller nøyaktig hvor stort område trådkorset vandrer over. Så da var det nysgjerrigheten kom. Hvor stødig kan man egentlig forvente å holde en rifle med reim? Og hvordan forholder man seg til denne vandringen med tanke på når skuddet skal gå. Jeg regner med at alle DFS skyttere har et forhold til dette, så tanken var å få noen synspunkter.
  10. Dette er første gang jeg prøver komboen rifle & reim. Jeg skyter som regel liggende med tofot eller sittende uten anlegg. På jakt blir det å ta i bruk det som finnes, stubber, sekk osv. Når det gjelder nivået mitt så blir det, som ofte ellers, synsing. Hadde jeg skutt i konkurransesammenheng så hadde resultatlista gitt meg et konkret svar. Men la meg si det slik, hadde jeg møtt opp i en DFS konkurranse så hadde det blitt en småflau affære. Men når jeg er ferdig med storviltprøven så går jeg derfra med hevet hode ( ikke med nesa i været) Det med nullpunkt er ikke et begrep jeg har tenkt over. Men ubevist gjør jeg muligens noe av det når jeg skyter. Prøver å få en stilling som gjør at jeg slapper av og når pusten og kroppen er i en nøytral tilstand så finjustere jeg litt før jeg trekker av. Skal forsøke å ha et bevist forhold til det. Skal også prøve å se om jeg spenner avtrekkerhånda/armen/skulder og om det påvirker bevegelsen. Mulig jeg blir litt lurt av forholdet mellom avstand og størrelse på blinken. Vil tro at det jeg sikter mot er sånn ca 15x15 cm og når avstanden er en kilometer så skal det vel ikke så mye bevegelse til før det ser urolig ut i siktet. Kanskje ser det bedre ut på mere normale avstander. Men det er enten ventilhetten 1000 m unna eller stikkontakten i stua Og vil heller se Trondheimsfjorden i bakgrunnen enn støvet på stikkontakten………….. Men når det blir sagt at man ikke skal slippe i skuddet i riktig tidspunkt, tenkes det da at man lar bevegelsen gå sin gang, øker kraften på avtrekket og lar skuddet komme som en «overraskelse»? Hvis dere skjønner hva jeg mener. Det er i hvert fall slik jeg skyter ellers. Forspenner avtrekket, lar trådkorset vandre rundt, øker trykket, også kommer smellen når den kommer. Og det er denne vandringen jeg er usikker på om det er noe å hente på og grunnen til spørsmålet i TS. Som M67 sier, prøv å få vingleområdet så lite som mulig. Men hva er lite og hva er mulig? Uansett, takker for svar og gode tips. Boka som blir nevnt blir handlet inn. Livet er for kort til å finne ut av alt på egen hånd.
  11. I fjor vår kom jeg over en STR200 i en McMillan stokk og tenkte at den var fin og kjøpte den uten noe egentlig mere tanke om bruk enn at den kanskje kunne «tvinge» meg mer ut på skytebanen. Jeg skyter for rekreasjon og jakt, og med årene (og de har det blitt en del av etter hvert) har det blitt stadig mindre av det. Så da kunne jo denne kanskje gi meg et dytt. Vel, den har stått ubrukt i skapet siden kjøpet…… For ille tenkte jeg og forleden dag meldte jeg meg inn i det lokale skytterlaget. Har fått med meg at DFS har startet med en kikkertklasse, og denne rifla kan sikkert passe godt til slikt hvis det skulle vise seg at jeg har noe av det ungdommelige konkurranseinstinktet igjen . Siden banen ikke har åpnet ennå og for ikke å virke som en 100 % inkompetent skytter første dag på banen, så tørrtrener jeg litt hjemme i stua liggende med reim. Jeg har god utsikt og ca en kilometer unna ligger et boligfelt hvor et av husene har en fin og blank ventilhette på veggen. Denne blir brukt til å trene sikte og avtrekk. Jeg prøver å ligge så rett bak riflen som mulig, men må ha en vinkel på kroppen for å ligge komfortabelt (får ikke til samme kroppsstilling med reim som med f.eks. tofot). Prøver å få armstillinger som gjør at jeg slipper å bruke kraft, dvs kan ligge avslappet og ikke spenne opp muskler. Reima er såpass stram at den setter kolben godt i skuldra. Synes jeg ligger ganske komfortabelt og avslappet. Når jeg slappet helt av så ligger trådkorset i nærheten av blinken. Dvs jeg puster sakte ut, ser trådkorset beveger seg oppover og når jeg er sånn ca tom for luft ligger trådkorset rundt blinken og jeg trekker av. Men siktet vandrer rundt. Ut fra størrelsen på blinken vil jeg anslå rundt 30 cm. Så til spørsmålet, som er basert på litt nysgjerrighet om hva andre gjør og hvordan dere trener. Jeg hører noen si at de klarer å holde helt rolig. Rolig, som en rifle spent fast i en skrustikke, rolig som med en tofot? Rolig er jo et subjektivt og relativt begrep vil jeg tro. Så hva mener dere som skyter mye med reim. Hvor lite bevegelse kan man egentlig forvente å oppnå? Og da innenfor rimelighetens grenser med tanke på tid og utstyr. Er trikset heller å akseptere bevegelsen og trene på å slippe skuddet i riktig tidspunkt?
  12. Det du sier er helt i tråd med det jeg ser på utenlandske nettforum. Har du selv prøvd dette? For en stund tilbake var jeg inne på tanken å få tilpasset et ekstra Liljaløp med muffe i 6BR til en Tikka CTR. Børsemakeren var skeptisk med tanke på matingen fra magasinet, så det ble til at jeg gikk for 6XC. Men tanken på en BR har aldri forlatt meg, så det hadde vært kult å prøve dette. Likheten mellom XC og BR kan jeg forsvare med å låne den bort til samboeren som ikke er så glad i smell og rekyl. Kjekt å ha 2 presise og rekylssvake børser til småviltkjakten. Hun lar gladelig 6.5en stå hjemme. Skal ta en prat med børsemakeren og lufte tankene.
  13. He he. Ja med Landrover blir ikke livet kjedelig!
  14. Jepp Blir et kjedelig liv uten utfordringer. Også lærer man noe på veien. Du burde prøve det………
×
×
  • Create New...