Jump to content

Bly

Members
  • Posts

    4,648
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    26

Posts posted by Bly

  1. 12 hours ago, boble said:

    76-piper synes jeg gir jevnere sving på fluktskudd men er treeegt. 

    Jeg vet nå ikke helt om tregt er rett? Jeg skyter skeet med 76cm løp. Det går fort! Svingen styres fra hofta. 71 eller 76 gjør ingen forskjell for meg. Eneste forskjellen er balanse og «siktlinje». Hagla skal jo helst være «tung» mellom hendene og ikke i endene. Skal man endre «følelsen» på svingen må man flytte balansepunktet fra hengslene fremover eller bakover. 
     

    Selv om jeg liker en litt lengre «siktlinje» skulle jeg helt fint klart meg med ei jakt hagle som hadde 71 cm løp så lenge jeg kunne balansere den på hengslen. Det får man helt fint til med et lodd i ene eller andre enden😉

     

    De Beretta haglene i videoene er ikke «nøytralt» balansert. De er framtung, og jeg hadde uansett lagt inn et lodd i kolben. Den hagla jeg har avbildet har 200g bly fremme oppe under kinnet i kolben. Den hagla veier 3 kg og er nøytralt balansert på hengslen.

    • Like 1
  2. 17 hours ago, gordon setter said:

    Men kom gjerne med noe for og i mot her, trenger litt vekt på avgjørelsen om 71 vs 76 løp. 

    Jeg har en "eldre" model 686 i 20/76 som har 74-75cm løp med faste choker som er lettere modifisert og balansert på hengselen.

    Beretta2076.jpg.e19b8d50c882db8f7c3e05eaba42dd4b.jpg

    Jeg synes ikke den kan være noe kortere enn dette, men skal man jakte i tett vegitasjon så må man kanskje ta et kompromiss å gå for 71cm? Hvis jeg skulle ønsket noe mere på den hagla jeg har, så måtte det være ei brei sikteskinne (8-10mm) siden jeg er så vant med det fra sportinghagla. Jeg bruker den breie skinna "aktivt" når jeg skyter skeet.

  3. 3 hours ago, Bergara-Man said:

    Trolig er lengden på demperen foran pipa også av ganske stor betydning, da veien blir lengre å gå før gassen (og kula) er ute av demperen. Trykket faller hele veien.

    Når man ser på testen så er det den lengste demperen som demper best. RCC ser jo ikke noe annerledes ut inn enn Hausken.

  4. Det er nå litt større hull i en 22 og antagelig en god del mindre krutt. Det kan neppe sammenlignes helt med 17 HMR som har mindre hull og mere krutt. Det er kanskje mulig å plotte dette i GRT eller QuickLoad hvis man har en slags ide om kruttet.

  5. 15 hours ago, Sørjegeren said:

    Rifla skal brukes på fuglejakt i skog, på sjøen og på lange hold på fjellet. 

    Nå er det et stykke over 10 år siden jeg kappa 17HMR pipa til Quaden ned mot 40 cm. Den gangen husker jeg at jeg fikk en subjektiv følelse av at patronen ble nokså ubrukelig. Jeg tror jeg mista noe rundt 30 m/s fart på litt dårlig husk? Det medførte at den sinnsyke droppen kula får mot slutten kom mye tidliger enn patronen har godt av. Det skjedde drastiske ting mellom 100-120m, som før ikke inntredde før etter 120m. Var ikke 17HMR ubrukelig før, så ble den det da. Jeg ville ikke rørt den pipa om den var min. 17HMR trenger all den farta den kan få og helst litt til. Jeg tror pipa var 56 cm før jeg kutta den. 

     

    Til rypejakt ville jeg bare brukt 17HMR med en avstandsmåler i ekstremt godt vær helt uten vind. Du trenger alle marginen du kan få med en slik patron.

    • Like 2
  6. Jeg vil tro at dersom siktet er veldig sensitivt for hvordan parallakse justeringen settes, så har du lite dybdeskarphet og ser mindre av kulevirvelen? Sikte kan være dritskarpt å se i, men følelse av dybdeskarphet er ikke der. Spesielt når forstørrelsen blir høy.  March har f.eks sikte med slik design. 

  7. En sånn fullblods ELR rifle (jeg har fortsatt lyst å kalle det en rigg, for den har forlatt «konseptet rifle» for lenge siden etter mitt syn) på 20 kg pluss vet jeg ikke hvordan jeg skulle fått til å skyte opp med? Når greia er 1,6 meter lang og må ha ekstra kraftig tofot for at den ikke skal knele, så hadde armene mine neppe klart 5 skudd på noe som lignet frihånd. Kanskje man kunne ligge på rygg med rifla nedover en fot? Uansett så har en sånn «rifle» et veldig begrenset bruksområde.

  8. 8 hours ago, Jegermeistern said:

    Velkommen i vårt jakt-terreng, med ei rifle på over 20 kg

    Når jeg var 25 hadde jeg tatt dette som en utfordring. Nå tenker jeg umiddelbart at jeg må lage en lettvekter som ikke veier mere enn 2kg😂

  9. 6 hours ago, moviken said:

    24N41 eller 20N29

    De kan sikkert fungere helt fint. Greia med 33XC er at den har rom til ca.20 gr mere krutt enn en 338LM. Med de 20 gr’ene ekstra er den altså i stand til å lever ei 300 gr kule med 960 m/s som er 100-150 m/s raskere enn 338LM. Det er mye!

    • Like 1
  10. 1 hour ago, JK90 said:

    Er vel en grunn til at Litz digger kaliberer, det er egentlig alt jeg trenger å vite.

    Kaliber i kombinasjon med MRAD, som er et poeng😉.

     

    1 hour ago, JK90 said:

    så lenge man kan spotte bom.

    Du trenger ikke en ørken for det, selv om det kanskje er best? Hvis du kan skyte på en fjellvegg, og bruker blykuler, så skal du være en dårlig spotter for ikke å se noe.
     

  11. 5 hours ago, M67 said:

    N570 pleier nå å oppføre seg bra? Jeg har ingen erfaring med 33XC, men trodde den var ment for samme trykk-ish som 338LM?

    Nei, 33XC er jazza betydelig opp i trykk. Du må ha Peterson messing som tåler 80-90 000 psi for å utnytte den greia. Tubb er smågal på trykk. N570 tror jeg blir småhissig i det trykk området. Det er vel muligens for raskt?

    3 hours ago, Torf said:

    Hvis man skal ha rifle godkjent for skyting i DFS kikkertklasse og til ELR er vel .30 kaliber det mest praktiske.

    Da er du igjen på dilemmaet 1000 skudd og dø pipe. Dessuten er det vel ingen som gidder å blande ei ELR rifle med DFS skyting? Den rifla jeg har testa i 33XC var jeg ikke i stand til å skyte på frihånd med uansett. Den veide vel 20kg eller mer?

     

    1 hour ago, moviken said:

    Hva med Vitahvouri 20N29 ?

    Har ikke peiling? Det er ikke mitt problem å finne ut av😊

  12. 8 hours ago, M67 said:

    Jeg har inntrykk av at de fleste syns 33XC er "for hot"

    Den har i hvert fall sykt mye trykk om man skal lade til de dataene som var intensjonen fra Tubb. Problemet er vel også at det kanskje ikke er helt egnede krutt på markede her til å matche de ladedataene? https://accurateshooter.net/pix/33xc37xcdata.pdf

    Jeg tror N570 bare blir småskummelt i de trykkene patronen er ment å operere i. 
     

    Jeg har ikke fulgt så veldig mye med, men jeg tror han som vinner «mest» i nord skyter med 37XC? 
     

    9 hours ago, M67 said:

    Ulempen med 375en her er jo at du må være venner med både Gud og Faen samtidig, og kjenne alle imellom for å få kjøpt komponenter.

    En helt standard 338LM er etter mitt skjønn det eneste fornuftige om man faktisk har tenkt å trene på skytinga. Jeg hadde ikke giddet en 30 kaliber med pipelevetid på 1000 skudd heller. 

     

  13. 1 hour ago, M67 said:

    det er helt slutt på ELR med "hotrods"

    Hmm, om ikke akkurat overbore eller hotrods, så trodde jeg dreide kuler i nokså voksne dimensjoner med adekvat fyring bakom fortsatt var the shit?

  14. 14 minutes ago, M67 said:

    Det har lite med å ha dagen.

    Jo mere forberedt jo mindre behøver man "å ha dagen", jeg er enig i det. Men samtidig har jeg også sett mange rare problemer bare oppstå ut av "intet"😏 som tipper lasset.

     

    18 minutes ago, M67 said:

    Vertikalspredningen er en ting man må jobbe med, og det er både rutiner å få ned ES, og tuning for å redusere effekten av ES. At "vi" kunne komme såpass høyt med ei rifle som egentlig ikke går veldig bra viser dette etter min mening.

    Den kan vel ikke ha vært så dårlig? Men ES kan man bare komme så langt med. Den blir aldri null. Heller ikke BCen til kula vil kunne få null SD. Så et sted går grensa for hvor liten høydespreding man kan oppnå. Jeg tror vi tenker litt forskjellig om temaet. For meg koker det ned til om du kan ligge innenfor målet hele tiden eller ikke. Hvis ikke så blir det statistikk. Hvis alle skyter på målet med dette som utgangspunkt - ja da blir det tilfeldig. (Men selvfølgelig vil det være grader av tilfeldigheter som du beskriver)

     

    29 minutes ago, M67 said:

    Bare få har et grunnlag for å lage noe bedre enn en TRG 42 selv

    Det er vel i ELR som i PRS? Vekt og noe ergonomi hjelper veldig. TRG 42 har knapt noen av delene.

     

    33 minutes ago, M67 said:

    Vite hvor i pussesyklusen en har minst ES... Jeg har hatt høydespredning under en meter på 2000m før, så jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg ikke skal få det til igjen, umulig er det ihvertfall ikke.

    Det er jo en utfordring/problemstilling som består av så mange faktorer at det er vanskelig å vite. Du har jo en sjangse til å finne ut av det med en 338LM siden pipa lever en hel del skudd. De som har jazza opp fyringsgraden bakom kula er knapt innskutt og verifisert før de må begynne på ny. Det er et dilemma. Skulle jeg holdt på så hadde jeg også gått for noe moderat og harmonisk.

     

     

     

     

  15. En av grunnen til at jeg ikke er så gira på ELR skyting er at for meg så fremstår treff og bom i veldig stor grad av flaks eller uflaks. Hvem har dagen? @M67redegjør jo godt for hva bl.a ES betyr for høydespredningen. Nå er det slik at etterhvert som ELR skytingen utvikler seg så vil det fremme bedre komponenter og mere kontroll over hele lade og skyteprosessen som igjen øker sannsynlighet for at man vil oppnå treff. Det er en bra ting, og kanskje god nok grunn til å drive på. For meg er spørsmålet hva skal man regne som sannsynlighet før man synes det heller over til noe annet enn flaks? 30%? 50%? Jeg synes i det minste at vertikalspredingen ikke bør være en del av usikkerheten før det begynner å bli interessant. Der virker det som om ingen er i dag? I hvert fall ikke på de lengste avstandene det skytes på. Nå skjønner jeg at endel av greia er å tøye strikken, men når den er tøyd og man vet hvor den ryker, så er det kanskje ikke like spennende å gjøre det samme om og om igjen?

     

    Når det kommer til ELR skyting så ligger det nok mye motivasjon i å "utvikle" en "rigg" (faen!🙄 ordet jeg aldri skulle begynne å bruke, men ikke fant noe synonym til akkurat nå🤔), og ladninger som gjør det bedre enn alle andres, og i hvert fall de man konkurrere mot. Hvor givende det er å kjøpe en standard god rifle og en kvalitetspakke ammo til formålet betviler jeg sterkt.

  16. @Elgjaeger Det som var riktig. 180-500 eller noe sånn. Jeg har prøvd rifle, annet og pistol uten at det så ut til å gjøre noen forskjell

    IMG_3674.png.af5eb0cc5f43d2cc4349f5691b3e9d80.png
    Anntallet skudd med hagle på «pistol» stemmer ikke for her er det også skutt med pistol. Derav lav fart. Det samme gjelder den helt øverste. De to i midten er kun haglemålinger og ser ut til å stemme på fart. 
     

    Nå er det uansett slik at Garmin reklamerer ikke for at radaren skal kunne måle hagle «birdshoot». Så den er ikke markedsført til dette bruksområde. Jeg bare hadde store forhåpninger basert på noen YouTube videoer som jeg har sett😏
     

    Men altså ikke kjøp denne i tro om at den måler hagle. Her er det fortsatt kun lyskronografer som gjelder, dessverre 🙄

     

    Uansett så er det interessant om noen andre også tester radaren med hagle for å se om andre enheter måler like dårlig som min. Det kan jo og være greit å vite om det faktisk er en forskjell på EU versjonen og amerika varianten.

     

    Her er en video med en som heller ikke får registrert hagl. Spol frem til 18:00


     

    • Like 1
  17. 7 hours ago, 350 Rem mag said:

    Så en kar på Youtube som skjøt 4-5 skudd med 410 hagle der han fikk registrert alle skuddene. Mener han skjøt rett over kronografen

    Jeg har sett den, og flere videoer hvor de skyter med hagle. Bare en jeg har sett har sagt at han brukte «birdshoot». Jeg har prøvd alle mulige vinkler og «nærheter» til radaren uten at det så ut til å forandre på noe? 
     

    Nå kan jeg cirka ingen ting om radar annet enn at det er kjekt i båten og at den kan brukes til å måle flyvende ting. Kan det være at radaren blir forvirret hvis haggelsvermen og eller forladningen oppfattes som flere flyvende «enheter» på samme tid? Den registrerer at noe skjer, men får ingen måling. Slik dingsen er bygd blir man fort lurt til å tro at den har målt noe hvis man ikke holder rede på antallet skudd, eller følger med på forgående tall. Godt vær med mye lys/sne og eldrene folk som mangler lesebriller er ikke Garmin sin sterke side. I så måte er Magnetospeed bedre.

×
×
  • Create New...