Jump to content

Belgisk sideligger


Låvdæra

Recommended Posts

Hoi. Mange med mye kunnskap her,  så håper noen klarer å tyde noe av bilder eller evnt har tilsvarende..

Er en 16 kaliber belgier.. klarer ikke finne noe annen info enn masse stempler..

Skulle vært morro og vite hvor gammel den er og om det er noe meir enn affeksjonsverdi i den.. like fin på harejakt uansett om den er verdt 500 eller 5000 kr da 🤠

received_1104459544216683.jpeg

received_699226715624442.jpeg

20240124_161630.jpg

20240124_161624.jpg

20240124_161519.jpg

20240124_161422.jpg

17061174239131787850498310812256.jpg

Edited by Låvdæra
Link to comment
Share on other sites

Litt kjapt og gæli:

 

Produsert tidligst 1903 da "løve over PV" ble standard prøvestempel for røyksvakt krutt også for hagler (samme stempel ble brukt noe tidligere på militære rifler). 

 

Senest 1924, da kalibermerket ble endret til å være i en liggende bokstav Omega og ha med kammerlengden. Din har bare 16C i en rute, dette stempelet gikk ut av bruk i 1924. Kort kammer på denne?

 

Så datering er altså 1903-1924 så vidt jeg klarer å se.

 

Merket "Acier Cockerill" betyr at pipene er laget av stål fra Cockerill. Dette stålverket i Belgia leverte halvfabrikat stålrør til pipeemmer, i høy kvalitet, til en rekke våpenprodusenter på begge sider av Atlanteren. 

 

Stempelet "AF under krone" i en oval ligner et prøvestempel men er ikke på listen over Belgiske offisielle stempler. Dette kan være et produsentmerke, Auguste Francotte var en større produsent og forhandler av våpen og hadde krone over AF som logo. 

 

 

Verdi? Neppe noe å skrive hjem om. Men hvis den ellers er i god stand er den sikkert grei brukshagle, er liksom litt mer trivelig å jakte med gammel sideligger. 

Edited by Vargen
Stavefeil, dum autokorrektur
Link to comment
Share on other sites

Belgiske hagler har et dårlig rykte, det er ikke alltid fortjent. Det ble produsert kvalitetshagler i Belgia og ditt eksemplar ser ut til å være av god kvalitet. Det ser ut til å være sidelåser og det ble brukt på bedre våpen. Mekanismen er en av de mest brukte og kalles Purdy double bite og Scott spindle. Begge deler utviklet i England på 1870 og 80 tallet. På samlermarkedet har Belgiske hagler ikke samme appell som engelske hagler på tross av at mange deler til de beste engelske var produsert i Belgia. Ikke bruk for kraftig ammunisjon i denne, patroner med lengde på 67,5 mm er riktig diett for en slik hagle, da vil du kunne ha glede av den i mange år. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hvordan spennes denne haglen? Jeg ser ingen spennstenger i forkant av baskylen. To avlange "tapper" stikker opp i bunnen,ser nesten ut som en selvåpner... Spennes den med topleveren? Eller er det bare meg som ser feil??

Link to comment
Share on other sites

Magne Søylen skriver i Boken om haglgeværet, utgitt 1973 : Våpen fra Belgia hadde et meget godt renomme før den siste verdenskrig. Prisen på dobbeltløperne var normal og kvaliteten meget god. Det samme kan desverre ikke sies om de våpen som er produsert i Belgia etter krigen.

 

Må nevne at han  også skriver at det  etter krigen er hederlige unntak, ikkje minst gjelder det Browning.

Edited by brisen
utvidet innlegget
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det har du rett i, men det finnes noen unntak. Jeg skrev at det så ut som sidelås, men lurte litt på antallet pinner. Avsmalningen fremme på baskylen tyder på sidelås, det blir mindre plass til mekanismen når det fjernes så mye gods som det ser ut som her. 

Bildene viser en litt eldre Belgisk hagle jeg prøver å restaurere. Her ser vi en typisk sidelås, men med 6 pinner i stedet for de vanlige fem. Legg merke til pilen på den største av pinnene. Den er en del av tumbler eller hanen og viser om den er spent eller ikke.

IMG_3171.JPG

IMG_3172.JPG

Link to comment
Share on other sites

Rigby skrev (23 timer siden):

Skulle gjerne sett innsiden av låseblikkene. Jeg ser bare to pinner,og en sidelås,selv med spiralfjører [Shamrock lås) må ha tre...om det da ikke er en bokslås med sideplater.

Har lagt med et par bilder til.. er 3 pinner ja..

Link to comment
Share on other sites

Skal man se hva slags type lås dette er,må man skru opp låsen,og se den fra innsiden. Trappene i bunnen må ses i bevegelse,hvilken funksjon de har,og hva slags arbeid de utfører. Er de belastet nå børsa er åpnet/lukket etc. Om du vil finne ut dette kan du også stikke innom en flink børsemaker, så bør han kunne fortelle deg dette. Det er vanskelig uten å ha børsa i hendene. Uansett,så er det sikkert et brukbart jaktvåpen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...