TTh Posted November 9, 2023 Share Posted November 9, 2023 Hei, har prøve med å lodde messing på ryggen av et blad. Brukes vanlig lodding eller må det sølvloddes? Hva vil skje ved herding av bladet? Evt. linker til emnet. mvh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted November 9, 2023 Share Posted November 9, 2023 Ved herding vil det falle av, litt avhengig av ståltypen vil herdetemperatur være fra vel 800 til over 1000 grader og det tåler ikke lodding. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stigamundsen Posted November 9, 2023 Share Posted November 9, 2023 Her er det nokon tips: https://www.bladesmithsforum.com/index.php?/topic/39540-how-to-attach-brass-back-strip/ Ser ut som om dei lodder den på etter herding. Om du riggar bladet slik at eggen er i vatn, vil du truleg ikkje øydelegge herdinga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uMtuli Posted November 9, 2023 Share Posted November 9, 2023 Jeg vet at Einar Lauvlid som var kjent for slike knivblader brukte "mjuklodding", som jeg antar er vanlig lodding og ikke sølvlodding. Bladene med messingrygg var bare for staskniver/finkniver og ikke arbeidskniver, for de tålte ikke bending og banking noe særlig. Arbeidstemperatur for sølvslaglodd er mellom 670 - 900 grader (iallfall for de typene jeg har brukt), og vil som @Per-S påpeker, ikke tåle herding hvis dette gjøres etter messingen er loddet på. Sølvslaglodding vil også ødelegge herdingen hvis bladet varmes opp til loddetemperatur etter at det er herdet - avhenger kanskje av størrelse på knivbladet og eventuell avkjøling av eggen, men på knivblad av vanlig tolleknivstørrelse ville jeg iallfall ikke stole på at herdingen har holdt etterpå. De fleste knivblad anløpes til ca 200 grader etter herding (avhengig av ønsket hardhet ifølge spec på stålet), all ytterligere oppvarming som eksempelvis arbeidstemperaturen til sølvslaglodding vil redusere hardheten i bladet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.