Jump to content

uMtuli

Members
  • Posts

    196
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Everything posted by uMtuli

  1. Vakumkammer kan være «hur stort som helst». Jeg bruker pumpe og kammer kjøpt fra Polen – hvor man kan kjøpe forskjellige størrelser på begge deler. Alternativt kan man lage eget kammer av plexiglass rør/plater. Dimensjoner må tilpasses slik at kammeret ikke imploderer…do not ask… Jeg bruker ikke cactusjuice, men et tilsvarende produkt produsert i Europa og derfor lettere tilgjengelig her. Dette er ImpResin90. Prosessen kort fortalt: Treverket MÅ tørkes ned så mye som mulig – helst til 0% fuktighet. Deretter rett i vakumkammer tilsatt flytende resin. Kan gjerne stå i vakum over flere dager, og noen kjører trykkammer i tillegg etterpå. Hvor lang tid det tar å få 100% metning av treverket med resin, avhenger i stor grad av porøsitet/tetthet/hardhet på emnet. Jeg bruker eksempelvis kortere tid på et emne av valbjørk enn på et emne av alm. Etter treverket er mettet pakkes emnet inn i alufolie og bakes i ovn jevnfør datalisten på den brukte resin (grader og tid). Emnet blir da steinhardt og tåler juling som fy. Oppfører seg under bearbeiding som en blanding av treverk og hardt kunststoff – dvs kan borres, sages, slipes, files og limes, men er tilnærmet umulig å spikke med kniv som vanlig treverk. Etter baking, vil det være deler av herdet resin/harpiks på overflaten som må slipes vekk. Derfor bør prosessen gjøres før endelig fresing og forming av eksempelvis en riflestokk. Treverket blir som allerede nevnt steinhardt, og tåler vann og mye juling uten å få merker (så godt som, det kan jo slipes og pusses med sandpapir…kanskje @Roe er unntaket … uansett har jeg aldri sett dype hakk/merker i slikt impregnerte emner). Styrken økes også vesentlig. Jeg bruker det til knivskaft, og kommer også til å gjøre det på et par emner til midtstykkene til noen takedown jaktbuer. Jeg kan ikke gi noe svar på hvor mye styrken øker, men den er vesentlig, og gjør at marginale emner som eksempelvis er lettere morkne (og fått fint mønster), likevel kan brukes etter å ha gått igjennom prosessen. Jeg vet om flere amerikanske buemakere som bruker stabiliserte emner i midtstykket (riser’en) pga økt styrke og mer tyngde. Da er vi over på det du spør om…vekt. Vekten øker jo også betraktelig. Akkurat hvor mye er vanskelig å si, men jeg tok et emne til knivskaft og veide det akkurat nå, for å sammenlikne med et tilsvarende emne som ikke har gått igjennom prosessen. Emnene har omtrent samme dimensjoner (+/- ca 2 millimeter i ene eller andre retningen). Emnene er fra en gigantisk knute på en fjellbjørk, som dessverre ikke var så fin inni bortsett fra litt «speil» i veden. Vekt på ubehandlet emne var etter tørking 52,3 gram. Vekt på emne som er impregnert og herdet med ImpResin90 (tilsatt 4-5 dråper farge) er 182,1 gram. Dvs en vektøkning på 129,8 gram. Dimensjon på emnene er 13x4x2,7 cm. Kan du beregne volumet på stokken, eller bare ta en prosentregning på vektøkningen, kan du se hvor stor vektøkning du potensielt vil få med en slik impregnering.
  2. Det er slik det skal være, og vanligvis går dette helt greit, men jeg har hatt to tilfeller av kjøp på eBay, hvor avsender mest sannsynlig har skrevet egne adresselapper, og ikke brukt koder/adresselapper generert av eBay – en pakke fra Tyskland og en fra England. Dermed fikk jeg krav om å måtte betale både moms og Postens fortollingsgebyr da jeg skulle hente pakkene. Hjalp ikke å protestere, så jeg betalte, talte til 10 flere ganger før jeg etterpå ringte og sendte mail til både Posten og Tolletaten. Jeg kunne dokumentere at moms var ordnet av eBay, og alle mine argumenter rundt dette ble akseptert, men Posten fraskrev seg likevel alt ansvar, og mente at de hadde gjort riktig. Beskjeden jeg fikk fra Tollvesenet var at regelprosedyren som var aktuell i slike tilfeller, var at man skulle kreve momsen refundert fra eBay, og ikke norske Posten…sitat: "selv om at eBay har gjort alt riktig, og det er Posten som har rotet det til". Resultatet ble at eBay refunderte utlegget for momsen ganske kjapt og uten problemer (i løpet av en ukes tid) på grunnlag av den kvitteringen jeg hadde fått da jeg betale momsen til Posten (husk alltid kvittering!!). Momsen til eBay vs Posten gikk for så vidt opp i opp (litt forskjell pga endringer i valutakurs i løpet av de dagene pakken var underveis), men Postens fortollingsgebyr på kr 149,- fikk jeg jo ikke refundert, og det er sure penger å betale !
  3. uMtuli

    Messing

    Jeg vet at Einar Lauvlid som var kjent for slike knivblader brukte "mjuklodding", som jeg antar er vanlig lodding og ikke sølvlodding. Bladene med messingrygg var bare for staskniver/finkniver og ikke arbeidskniver, for de tålte ikke bending og banking noe særlig. Arbeidstemperatur for sølvslaglodd er mellom 670 - 900 grader (iallfall for de typene jeg har brukt), og vil som @Per-S påpeker, ikke tåle herding hvis dette gjøres etter messingen er loddet på. Sølvslaglodding vil også ødelegge herdingen hvis bladet varmes opp til loddetemperatur etter at det er herdet - avhenger kanskje av størrelse på knivbladet og eventuell avkjøling av eggen, men på knivblad av vanlig tolleknivstørrelse ville jeg iallfall ikke stole på at herdingen har holdt etterpå. De fleste knivblad anløpes til ca 200 grader etter herding (avhengig av ønsket hardhet ifølge spec på stålet), all ytterligere oppvarming som eksempelvis arbeidstemperaturen til sølvslaglodding vil redusere hardheten i bladet.
  4. Stemmer det, med en pilvekt på 750 grains. Husker i farta ikke om minimum bredde på skjærende spiss er 25 eller 28 mm. For vilt mindre enn bøffel er den iallfall 25 mm, men jeg mener det er 28 for bøffel. Jeg har jaktet med luftgevær (.177 og .22) på småvilt i Sør Afrika, Swaziland og Zimbabwe - stort sett på duer, perlehøns og kaniner. Fungerer kjempefint med rett treff, akkurat som med andre våpen. Man skal ikke lengre enn til Danmark før luftgevær er lovlig til jakt - da med minimum 5,5 mm. Vanlig .177/4,5mm er ikke lov. Vet ikke åssen det er i Sverige. Jeg vet at det i buejegermiljøet jobbes hardt for å få fjernet kravet om "kruttvåpen" i forbindelse med ny jaktlov. Det skal etter hva noen påstår ha vært delvis positiv tilbakemelding fra representanter for "departementet", og skal i samme forbindelse være nevnt at det også er med i vurderingene, at det har vært en stor utvikling av blant annet luftvåpen. Vet ikke om dette stemmer, man kanskje man kan ha en liten forhåpning om, at man i de lovgivene instanser begynner å se på ting på en ny mate, slik som med de nye kravene til kobberkuler osv..
  5. Ja, men det står det ikke på våpenkort til en Blaser !
  6. Er vanlig praksis hos oss, hvis ikke det vises får man ikke kjøpt. Vi fører vanlig salgsprotokoll på samme måte som hos våpenforhandlere, og denne skal jo fremvises ved kontroll...
  7. Teksten synes svært dårlig på bildene, men sverdet ser ut som et sverd brukt i den greske revolusjonen / greske selvstendighetskrigen (1820'ish til 1829'ish) da Hellas løsrev seg fra det muslimske osmanske riket. Sverdet er ikke nødvendigvis antikt, da det ble laget store mengder av replikasverd på 1970'tallet.
  8. Det med å blande inn annet språk er en greie som bare blir mer og mer utbredt. Jeg antar at @Rausheim referer til en plass på det blide Sørlandet, hvor det er en stor norskamerikansk påvirkning etter hva jeg har forstått. Hjemme i barndomshjemmet snakket vi en blanding av engelsk, siSwati, seZulu, afrikaans, dansk, norsk og i noen tilfeller til og med litt svensk når huset var fult. Gikk ikke det for alle, så ble det kanskje en variant av fanagalo/chilapalapa selv om at det var/er et døende språk (?). Selv er jeg temmelig språkforvirret (selv etter 30 år i Norge), og snakker her med en dialekt, som gjør at mange tror jeg er en sørlending med omlagt dialekt. På kostskole lærte jeg å banne på italiensk, og jeg drømmer fortsatt på engelsk og siSwati, og har problemer med å holde meg til et rent språk hvis en eller flere i gruppen representerer et annet språk jeg kan selv – spesielt hvis noen er engelsk, dansk, norsk eller dialogen foregår på siSwati og seZulu. Likevel synes jeg personlig, at det er en uting å blande inn utenlandske begreper, når det finnes lokale begreper som beskriver samme funksjon. MEN jeg skjønner jo at i dag, så er youtube og det store nettet der hvor ungdommen (ja, alle under 35 er ungdommen) først stifter bekjentskap med våpenbegreper, og derfor bruker de fortrinnsvis engelske begrepene som kommer derfra. At man "bare må finne seg i" at andre insisterer på å bruke engelske begreper er jeg uenig i, først og fremst på grunn av at dette er et norsk forum hvor vi diskuterer på norsk. Å kunne bruke et korrekt norsk faglig begrep øker sakligheten i innlegget etter min mening! At folk som @amatør og @Ei tohi varjata og enkelte andre kommer med korrigeringer er bare kjempeflott, og jeg har selv lært mye derfra. Noe jeg setter pris på, og forsøker å ta med meg i videre dialog.
  9. Null problem på kudu. I tillegg til at elefanter som ikke ble funnet igjen aldri ble nevnt, så var Bell notorisk rekylsky, og hatet de tunge grovkalibrede våpen på den tiden – noe han selv er inne på i hans egne skriblerier. Mange har i ettertid oppfattet hans bruk av 6.5x54 og 7x57, som at han anbefalte disse kalibrene på elefant. Men han skriver selv at med et presist skudd fra en 6,5 eller 7mm var effekten 100% dødelig, men at et grovere kaliber var å foretrekke, Flere forfattere har i ettertid påpekt at et våpen med vesentlig mindre rekyl og mye lavere vekt, var hovedårsaken til at Karamojo Bell foretrakk 6.5x54 og 7x57. I tillegg opererte han i "urørte" savanne områder, hvor elefantene enda ikke hadde blitt jaget i særlig omfang (og derfor var mindre skremte av mennesker). I disse åpne områdene var det gode muligheter for å skyte på lengre avstand, enn det som er vanlig i dag hvor jagten ofte foregår i tett "jesse bush". F. Wallace Taber skrev i forordet til "Bell of Africa"; "it has been said that Karamojo Bell has been the death of many a lesser man who tried to emulate his feats".
  10. Se der ja, ikke rart at jeg datt ut for lenge siden...tror spanskrøret påvirket motivasjonen for å lære i negativ retning (annet enn akkurat for å bestå eksamen) Bare for moro skyld - går det da an å regne ut hvilke verdier får vi da, hvis vi tar en standard jaktpil skutt fra en tradisjonell langbue: utgangshastighet ca 60 m/s, vekt på pilen 30 gram. Pilen detter alltid ned med spissen først. BC ukjent.
  11. Skjønner at her må det til noe mer enn bare hastighet og vekt. Høyden den skytes opp og detter fra er jo også relevant, men er antakelig en ukjent faktor. Iblandet BC, faktor for høyde over havet osv blir eventuelle formler for komplisert for meg, så jeg er godt fornøyd med de hastigheter som er antydet her. Takker for svar til alle !
  12. I min dumdristige ungdom, har jeg skutt piler rett opp i luften, for å se hvor langt de ville gå oppover. Jeg stoppet fort med noe sånt, etter å oppleve to-tre piler returnere i svært ukomfortabel nærhet til utgangspunktet, med en høy TSCUK lyd idet de boret seg 20’ish centimeter ned i bakken (og det var ikke snakk om myk pløyd jord, tvert imot). Det som går opp må nødvendigvis komme ned igjen, og det har i tidligere tråder om toppjakt vært diskutert anslagsenergi på en kule der skytes forbi fågelen, og treffer «langt der borte i gokk». Det er da snakk om kuler som skytes i vinkel fra utgangspunktet. Det jeg lurer på, er om det finnes noen formel for hastighet og anslagsenergi på en kule idet den går i bakken/kommer tilbake til utgangspunktet etter å ha vært skutt rett opp i lufta (rett opp og ned) ? Jeg skjønner at når kula skytes rett opp, vil den før eller siden ha en hastighet på 0 m/s, før den begynner å dette nedover igjen. Men hva er da hastigheten og eventuell anslagsenergi når den returnerer til utgangspunkt? For å ta et eksempel: hvilken hastighet/anslag vil en .308 Win kule (for eksempel Oryx 180 grains) med en utgangshastighet på rundt 800 m/s ha når den kommer tilbake til utgangspunktet igjen? Hadde jeg fulgt nøyere med i fysikktimene, hadde jeg sikkert kunnet en formel for å beregne dette, men det gjorde jeg altså ikke. Kjemitimene var gøyale så lenge det var snakk om å lage noe som sa BOOM, men matematikk og fysikkformler var oftest gørrkjedelig. Da ble det vanligvis en del skulking, noe som ikke alltid var like lurt på en kostskole av den gammeldags varianten. Straffen var hard og brutal med spanskrør i ræva, men det hjalp dessverre likevel ikke noe for min interesse for fysikk- og matematiske formler - det var bare så vidt jeg sto på eksamen i begge fag. Da er det bra, at det er folk her inne som kan sånt – hva sier dere @M67 @Per-S @amatør @ignorant og flere andre ?
  13. Du får kjøpe mens du kan. Ryktene sier at fabrikken legger ned... Lite info å hente på hjemmesiden, bortsett fra at de informerer om at de ikke lengre tar bestillinger OntarioKnife
  14. Supert, da løser det seg sikkert. Lykke til med prosjektet !
  15. Ikke noe problem her iallfall. Tok ett minutt eller så, og da var filen lastet ned.
  16. Jeg tviler på at noen av de norske bladsmedene sitter inne med eget utstyr til vannskjæring eller laserskjæring. Det er ganske avansert og dyrt utstyr, iallfall det som brukes i produksjon, og da hadde de vel drevet med noe helt annet enn å lage knivblader. Men jeg vet jo ikke…. Hvis dere sender eget innkjøpt stål og en tegning til Norsk vannskjæring, så kan de skjære ut emnene. Da er det bare herding og sliping som står igjen (eventuelt + pussing, polering osv osv). Jeg fikk skjært en 60-70 knivblader der for rundt 20 år siden. Tegningen må digitaliseres i aktuelt dataformat (noe CAD greier), så der tar de en kostpris + startpris for skjæring + pris pr blad som skjæres. Iallfall var oppsettet slik den gang. Vannskjæring - Norsk Vannskjæring AS (norsk-vannskjaering.no) Rustfritt stål som RWL34 fra Jørn Jensen, og AEB-L fra Steen Nielsen. Storbua har også diverse forskjellig stål, men jeg har ikke egen erfaring med handel derfra. Vanlig karbonstål til knivblader skaffes samme steder, eller andre leverandører. Morten Håkonsen påtar seg herding av diverse ståltyper - Herding – Knivshop (mhkniv.no) Fredrik Håkonsen @Metallurgen er ekspert på stål og herding, men jeg vet ikke om han påtar seg herdejobber ? Sliping – egen jobb ??? Kjenner ikke til noen som pr i dag påtar seg slike jobber.
  17. Se der ja. Bra! En artikkel om saken er så mye bedre en å slenge ut ett "visstnok". Det siste er bare med til å hause opp saker, og en fjær blir fort til 10 høns. Selvfølgelig er det graverende og ille, men er det virkelig så mye verre enn at en sivil skytter blåser et grovkalibret pistolskudd tvers over E18 ? Ja, man kan si at det er skjerpende at det skjer for uniformert personell med våpen som arbeidsverktøy, men jeg mener fortsatt at det er like ille med et vådeskudd i sivil sammenheng - og at det finnes flere tilsvarende hendelser sivilt, som aldri blir rapportert.
  18. Jeg forsvarer ikke noen etat. Jeg bare sier at det er mye harselering med visse etater, og at det hadde vært svært interessant å se hvor mye vådeskudd det skjer sivilt vs "i uniform". Kan ikke se, at jeg sier, at det er forsvarlig verken for politi eller andre. Det er like ille om noen visstnok skjøt over en trafikkert vei uansett om det er politi eller sivile. For å ta en sammenlikning med veien din - i Bø ble det skutt tvers igjennom et hus under elgjakta for noen år tilbake (jeg har selv sett veggen i huset), i Østfold eller på Hvaler det samme + noen på en utedo, etter hva jeg kommer på i farta. At politiet visstnok skjøt over en trafikkert vei kan godt hende (?), men jeg har selv bevitnet at et skudd gikk av på parkeringsplassen utenfor en skytebane i Larvik for noen år tilbake. Skuddet gikk i retning av E18, som ligger 100'ish meter unna. Vedkommende fortet seg vekk i bilen, og saken ble aldri rapportert.
  19. I flere tråder her på Kammeret, høres det nesten ut som om at "vi" (skyttere og jegere generelt) er supereksperter, og at vådeskudd er så godt som ikke eksisterende blant oss, men at det i visse etater er voldsomt uforsvarlig og forekommer i "stor" skala blant politi og forsvar. Feie for egen dør i glasshuset osv….et vådeskudd er et vådeskudd, og er en like uforsvarlig hendelse uansett om personen er i uniform eller i sivil. Det skjer mye rart av hendelser blant jegere og skyttere også, og det hadde vært interessant å se en statistikk som sammenlikner hyppigheten av vådeskudd blant sivile skyttere kontra uniformert personell. Men jeg antar (vet – iallfall for de hendelsene jeg personlig kjenner til) at de fleste hendelser i sivil regi, aldri blir rapportert offentlig, med mindre at de får tilsvarende eller verre konsekvenser enn denne: Mann (60) avfyrte vådeskudd på seg selv – VG Nå: Nyhetsdøgnet
  20. Svaret ligger vel litt i selve spørsmålet her. Å lage knivblader som andre har tegnet osv, er ikke "bare bare" å lage. Det blir ofte mye styr og greier, hvis man er satt opp med tilpasset verktøy, innstillinger og jigger til å lage eget design, og så får noe helt nytt å skulle lage uten at det går på bekostning av både tid, dårlig betaling i forhold til mengde arbeid og jobb som legges ned osv osv. Jeg skjønner godt at Morten ikke er interessert i jobben. Får dere til å lage prototyper, er det vel ikke noen grunn til ikke å kunne lage de ferdige knivbladene heller ? Når det er en hobby, og man ikke lever av å lage kniv, så er tidsaspektet jo ikke noe å bry seg om, eller ? Dere kan eventuelt prøve Sten Nielsen også. Han har laget knivblad etter mål tidligere vet jeg. Dere finner han på www.smie.no
  21. Frem til et forbud er gjeldende er det jo fritt frem for å lade blyammo/bonda jaktammo, men om man får brukt opp alt sammen FØR et forbud trer i kraft er jo en annen sak... Selv lader jeg både Accubond og TTSX, og ser ingen grunn til at man ikke kan lade Norma oryx/ Federal trophy bonded frem til et forbud trer i kraft. Men man bør jo ikke sitte inne med mengder av blyholdige kuler til den tid heller... For konkrete ladninger og type krutt, så kan du gå inn på kaliberet i ladetabellene til både Vihtavuori og Norma og se hva de anbefaler der - feks kan du bruke Norma 202 til både Oryx og Norma FMJ.
  22. Norrøna Finnskogen 40L med rypenett er vel den som har tatt over for Hjerkin ?? Men det finnes kanskje noen butikker rundt om, som fortsatt kan ha Hjerkin på lager. Jeg så Hjerkin hos Jakt & Friluft engang tidlig på vårparten, og det hang iallfall en eller to stykker hos XXL Sandefjord da jeg var innom for to ukers tid siden. Kan dessverre ikke anbefale deg noen nye sekker - jeg bruker selv både Hjerkin, og den gamle 35 liters sekken de solgte for 20'ish+ år siden med navnet "Stridssekk".
  23. Ser ut som om det er noe med tillatelser på mobilen: Facebook interesserer meg midt i ....... @358 Win kan du ikke legge ut bildene fra en pc i stedet ?
  24. Ulvedebatten begynner også å ta seg litt opp igjen nedover i Europa. I Tyskland har enkelte politikere tatt til orde for å begrense ulvebestanden. I Danmark er det i år født 3 kull med unger, og enkelte prøver nå å få en mer seriøs debatt i gang, om nøyaktig hvor mye ulv det er (politisk) plass til i Danmark. I Nederland har man akkurat, og tross en totalfredning av arten, skutt en ulv, etter at den angrep en bonde nå til morgen. Wolf valt schapenboer aan bij Drents dorp, dier doodgeschoten (nos.nl)
  25. eller en Tikka T3 som den i Andebu, Vestfold...
×
×
  • Create New...