Jump to content

uMtuli

Members
 • Posts

  57
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

uMtuli last won the day on January 2

uMtuli had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

uMtuli's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

57

Reputation

 1. For å komme litt tilbake til micarta igjen… Den lille kniven i bakgrunnen av H1 kniven har egenprodusert knivblad og skaft av hjemmelaget micarta (olabukser). A1 kniven som nevnt i forrige post har fått ny holk av aluminium og skaft av fabrikksprodusert micarta.
 2. Nå har jeg ikke lyst til å highjacke og teppebombe denne tråden med hauger med bilder, siden jeg ikke har lyst på oppdraget til trådstarter…. Men kan sikkert legge ut et par bilder likevel. For en del år siden kunne man kjøpe «blade blanks» af flere Fällkniven modeller. Dvs blanks hvor hele skaftprofilen også var i full bredde, og ikke en smal tange som i originalknivene med gummigrep. Dette gjaldt modellene WMR, F1, H1, S1 og A1. Dessverre har Fällkniven sluttet å produsere og selge disse blanks’ene for noen år tilbake. Sist jeg fikk kjøpt blanks var vel i 2014 eller så, etter hva jeg minnes. Fallkniven har jo selv begynt med nye utgaver av samme modellene, hvor skaftplatene er skrudd på. Sikkert av den grunn de kuttet ut blanks’ene… Jeg har slaktet og modifisert modellene med gummigrep også, men det blir mer jobb – de må slaktes først, og er jo ikke det samme som en fulltangekniv heller. Anyway…siste jeg laget var nettopp basert på en «stick tange» A1 med gummigrep som blir brukt av en bekjent i forsvaret. Fingerbeskyttelsen i front av gummigrepet sprakk opp over tid og ble ødelagt hver gang kniven ble satt i kydexsliren. Derfor ble gummigrepet slaktet, og kniven fikk en holk av aluminium i fronten og skaft av micarta. Har laget flest kniver på WMR bladene, anslagsvis rundt en 120 stk, og rundt 50-60 av de andre modellene til sammen.
 3. Både ja og nei. Meningene er delte, selv blant amerikanske knivmakere som er storforbrukere av micarta (G10 glassfiber begynner vel kanskje å bli litt mer utbredt enn micarta over there). Fibrene i micarta er uansett gjennomtrukket med epoksy, og er derfor å betrakte som et rent kunstfiberprodukt. Dette gjelder uansett om det er basert på papir, canvas osv, eller om det er hjemmelaget (har laget en del skaft med hjemmelaget micarta basert på gamle olabukser - både farget og naturlig blå denim). Derfor trenger micarta heller ikke noen form for impregnerende finish, da denne ikke trenger inn i dybden. Det hender (men ikke bestandig - avhenger av ønsket effekt) at jeg pusser siste gang med slipepapir sammen med olje - det er egentlig samme om det er WD40 eller Danish Oil - det trenger ikke inn i dybden og impregnerer skaftet uansett. Som sluttbehandling bruker jeg selv å polere micarta (og andre skaft) med en poleringsvoks av god kvalitet for tre, bein og kunstfiber - eventuelt avslutte med caranaubavoks i tillegg, avhengig av hvor fint skaftet er pusset og hvor mye høyglans det skal være i sluttproduktet.
 4. Enig med Rugerdud der. Selg og kjøp en kniv som er mer tilpasset nøyaktig det du er ute etter. Etter å ha modifisert og customisert et hundretalls Fällkniven, kan jeg si, at å "modde" den der, fort kan bli en ganske stor og omfattende jobb (= dyrt) for å få det skikkelig. Du skriver at skaftet er klumpete og grovt. Det ser ut til å ha en type corby bolter og skaft av micarta, så du klarer fint selv å runde av kantene med fil/rasp og diverse grader av sandpapir. Så lenge bladet ikke skal profileres til annen form, er det ingen grund til å herde bladet på nytt. Selv da går det an å slipe uten å skade bladet så lenge man har god tilgang på kjølevæske (dyppe ofte i vann under sliping med bandsliper).
 5. Nå bør det også med i betraktningen at det er flere som er involvert i prosessen med våpenkort. Det hjelper ikke at selger (uansett om det er privat eller butikk) somler med å innlevere papirene til våpenkontoret. Butikk må leverer kvartalsrapport, ja nettopp... 4 ganger i året. Har hørt om tilfelle med rot i papirene på salgssted hvor våpen solgt i januar, først kom med som solgt i kvartalsrapporten for 4. kvartal samme år - dvs minimum 9 måneder for seint.... Verste tilfellet jeg kjenner til, var en kjenning av meg som kjøpte en hagle privat, og hvor tidligere eier etter nesten 2 år fortsatt ikke hadde innlevert papirene til våpenkontoret. Dette ble oppklart etter et tilfeldig møte på skytebanen, hvor opprinnelig eier kom på at "Oh sh*t....!!".....papirene ble innlevert, og etter en "liten men heftig" skjennepræken om at kjøpetillatelse osv hadde gått ut på dato osv osv, så fikk "nye" eieren våpenkort etter 3 uker. Våpenkort på siste kjøp jeg selv gjorde nå i våres, kom i posten så vidt over 2 uker, etter at jeg leverte papirene i butikk og fikk utlevert rifla. Kjappeste jeg tidligere har fått våpenkort på er ca 10-15 minutter (inkludert innføring i våpenpass) og lengste ca 4 uker.
 6. Kanskje relatert til distrikt...Sør-Øst her.
 7. Står i brev fra behandlende våpenkontor som sier at søknad er innvilget, og hvor de oppgir kontonummer osv for innbetaling av gebyr. Har stått samme teksten i begge mine 2 siste innvilgninger. Fikk litt bakoversveis og "WTF!!??" følelse første gang. Regnet med at det var et standardskriv, og dette fikk jeg bekreftet ved å ta kontakt med våpenkontoret. Søknadene mine var for vanlig standard boltrifle begge gangene.
 8. uMtuli

  Lettest med lys?

  Vekta skal være ganske nøyaktig. Har akkurat kontrollmålt den nå nettopp med de to kontrollvektene som følger med til RCBS Chargemaster vekta (er ikke samme vekt), og det er spot on, helt nøyaktig uten desimaler. Selvfølgelig mulig at det er en feilmargin desto høyere den måler.
 9. uMtuli

  Lettest med lys?

  Har kikkerten (KXI 3,5-10x50) liggende fremme i påvente av et prosjekt. Veid med digitalvekt er min kikkert 456,13 gram. Okular er 43 mm.
 10. Tror den der Afrika filmen var Sonic Ballistic og ikke DK Bullets, men kanskje jeg tar feil. Det er 3 danske produsenter av blyfrie kuler: DK Bullets, JCP Wolf (lager bare ferdig ammo og selger ikke løse kuler) og Sonic Ballistic fra samme produsent som Sonic dempere. Test av Sonic Ballistic i Afrika finnes her - Blyfri projektiler – virker de eller hvad? - Mit Jagtblad februar 2020
 11. Bildene er fra Gordons Reloading Tool. Programmet er gratis og kan lastes ned her (du må registrere deg): start [Gordons Reloading Tool Community] (grtools.de) Data samstemmer ganske greit med QL og verifisert data etter hva jeg har sett. Har ikke QL lengre, bruker bare Gordons nå.
 12. Sør-Øst politidistrikt. Leverte søknad (jaktvåpen) lokalt her i Vestfold d. 11/2 - deretter gikk den med internpost til Skien for behandling. Søknad ble godkjent 3/3. Uansett om det er 3 uker eller 12, så er vi heldige her til lands. En kompis i Sør Afrika fikk akkurat tilbake godkjent søknad etter 14 måneders behandlingstid....og han er definitivt ikke førstegangskjøper.
 13. Litt seint ute, men poster likevel siden det finnes en tabell på baksiden av pakningene med base/ringer som kan brukes for å finne ut hva som passer best.
 14. uMtuli

  Lettest med lys?

  Kahles KXi 3,5-10x50 ligger på 456 gram.
 15. Stiller meg bak flere her - ikke kjøp 6,5 Creedmoor med mindre du lader selv, eller har tjukk lommebok. Både .308 Win og 6,5x55 som nevnt over er et mye bedre valg som førstegangskjøper, og du er garantert at alle våpenforhandlere ligger inne med ammunisjon i aktuelt kaliber. Det er du ikke med 6,5 Creedmoore. Sier jeg som selv har en Creedmoor på vei i posten, bare "fordi" jeg kan og vil, og fordi jeg har som prinsipp at når noe går ut av skapet skal det noe annet inn.
×
×
 • Create New...