Jump to content

Hva er lov å gjør med en Pistol/revolver etter at forskrift om forbudte skytevåpen og godkjente halvautomatiske skytevåpen er erstattet?


Spathi

Recommended Posts

Denne loven https://lovdata.no/dokument/SFO/forskrift/2011-09-09-930 med loven "§ 2.Godkjente halvautomatiske pistoler spesifiserer at "  er nå erstattet

 

Hvilken lov erstatter denne? er det denne? https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-05-07-1452, spesifike lover gjengitt under.

Diskusjonspunkt:

a) § 1-2. punkt 4 og 5 "for å kunne skytast uten støtte mot skulder". Er dette ment som: 1)Våpenet må kunne skytes uten skulderstøtte, men man kan fint bruke skulderstøtte eller 2)våpenet kan kun skytes uten skulderstøtte. Min tolkning er slik at rifle er et våpen man må bruke skulderstøtte for å skyte forsvarlig. Pistol derimot kan skytes forsvarlig uten skulderstøtte, men er tryggere å skyte med skulderstøtte(Mindre sjanse for at recoil løfter pistolen bakover og setter igang vådeskudd i farlig retning)

B) § 2-2 Løyvepliktige endringer er listet opp. Alle andre endringer er de 3) ikke lov, eller 4) er andre endringer lov og man trenger ikke søke om løyve? (Ingen av punktene i 2-2 sier noe om å bytte løp til et lengre og gjenget og sette på demper/kompensator. Er dette da lovlig, eller ulovlig ? 

C) er de ikke lenger noe krav til lengde på en pistol annet en at den skal kunne skytast (forsvarlig) utan støtte mot skuldra?

 

§ 1-2.Klassifisering av skytevåpen

I denne forskrifta vert skytevåpen dela inn i følgjande kategoriar:

1. Rifle: tohandsskytevåpen med rifla løp som er meint å skulle skytast med støtte mot skuldra.
2. Haglevåpen: tohandsskytevåpen med glattbora eller rifla løp, som er meint å skulle skytast med støtte mot skuldra, og som brukar haglpatroner som ammunisjon.
3. Kombinasjonsvåpen: tohandsskytevåpen som er meint å skulle skytast med støtte mot skuldra, og som har to eller fleire piper der minst eitt av dei er rifla eller glattbora.
4. Pistol: einhandsskytevåpen som er laga for å kunne skytast utan støtte mot skuldra, og som ladast med å enten legge patroner direkte inn i skytevåpenet sitt kammer, eller ved å bruke magasin.
5. Revolver: einhandsskytevåpen som er laga for å kunne skytast utan støtte mot skuldra, og som brukar ei revolverande tønne som magasin.

 

§ 2-2.Løyvepliktige endringar i skytevåpen

Følgjande endringar i eit løyvepliktig skytevåpen kan berre gjerast etter særskilt løyve frå politiet:

1. nedkorting av pipelengde til hagle- kombinasjons- eller riflevåpen til under 40 centimeter,
2. nedkorting av totallengda til hagle- kombinasjons- eller riflevåpen til under 84 centimeter,
3. omgjering av ein pistol eller revolver slik at den kan brukast som tohandsskytevåpen,
4. omgjering av funksjoneringsmåten,
5. omgjering av eit skytevåpen til å kunne bruke våpenmagasin med magasinkapasitet på meir enn fem patroner for haglevåpen, 10 patroner for rifle eller 20 patroner for pistol, eller
6. endringar som gjer at det kan skytast ammunisjon i andre kaliber enn det skytevåpenet er registrert for, med mindre det er gjort unnatak etter andre ledd.

 

 

Beklager for enda en lov-diskusjon tråd

Edited by Spathi
Link to comment
Share on other sites

En problemstilling her er hvordan forskrift slår ut, for f.eks. de av de gamle Mauser pistolene som ble levert med hylster som kunne brukes som skulderstøtte fra fabrikk.

 

Det har også vært laget skulderstøtte til pistol, som ikke monteres fast på våpnene. Men som brukes ved at man legger det inntil skjeftet og griper over det.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Litt usikker på hva du lurer på, men det er fint lite som har endret seg, og du har absolutt ikke lov til å tilvirke skytestøtte i form av kolbe på pistol da det ville blitt en rifle/tohåndsvåpen. Det står i klassifiseringene du nevnte. Du måtte i så fall søkt. 

 

Løpslengde, demper og komp står du fritt til å endre så mye du vil på rifla så lenge pipa forblir over 40 cm og totallengde forblir over 84 cm. Gjenging, demper og komp er ikke regulert i Norge, men når det er sagt setter de fleste på riflebanen pris på at du venter til de fleste har gått hvis du skal skyte med komp. 

 

Og nei, pistoler har ingen lengdekrav så lenge den ikke har skulderstøtte eller ekstra grep. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...