Jump to content

Regelverket tar knekken på sjøfugljakten?


Fossdal

Recommended Posts

Søkte litt på nette etter regel for bruk av motorbåt under seljakt fant dette:

 

"Seljakt fra motorbåt

Etter viltloven er det forbudt å skyte fra motordrevet båt. Jeg har imidlertid fått opplyst at dette ikke gjelder ved seljakt. Er det riktig?

 

Svar:

Det er riktig at viltloven § 21 andre ledd i utgangspunktet oppstiller forbud mot å, innenfor en avstand av to kilometer fra land, herunder holmer og skjær, å drive jakt fra motorbåt. Utenfor denne ”to-kilometersgrensen” er det derimot fullt lovlig å jakte fra motorbåt. Når jeg skriver i utgangspunktet skyldes dette at fylkesmannen for bestemte områder og tidsrom kan øke eller minske avstanden. Skal du være helt trygg bør du derfor sjekke ditt jaktområde med fylkesmannens miljøvernavdeling. Du spør imidlertid om dette også gjelder ved seljakt, og svaret på det er klart nok; nei. Viltloven gjelder bare vilt som er definert som ”viltlevende landpattedyr og fugler, amfibier og krypdyr”. Sel tilhører ingen av disse kategoriene og seljakt reguleres ikke av viltloven, men av fiskerilovgivningen. Sel kan derfor i utgangspunktet lovlig felles fra motorbåt uavhengig av avstanden til land."

 

Kilde: http://www.baat.aller.no/baatweb/bm.nsf ... enDocument

Link to comment
Share on other sites

Seljakt er FANGST og er IKKE regulert av viltloven eller andre vanlige jakt regler.

 

Forskrift om forvaltning av sel på norskekysten:

http://www.fiskeridir.no/fiskeridir/fiskeri/j_meldinger/gjeldende_j_meldinger/j_23_2005

 

Viltloven:

Les først dette:

http://www.lovdata.no/all/hl-19810529-038.html#2

Så kan du hoppe hit:

http://www.lovdata.no/all/hl-19810529-038.html#21

 

Og så kan tråden kansje gå tilbake til temaet som var sjøfugljakt.

Link to comment
Share on other sites

Tror mange sør/østleninger, hadde fått seg ett sjokk over hvor fort og hardt været kan skifte her ute i vest. Og får man en saftig strøm kombinert med en frisk bris, så flytter man knapt på seg med ett sett årer (det er derfor færingene våre har to sett, og de større enda flere). Jeg vil kalle det direkte uansvarlig å ro lengre avstander uten å ha tenkt ut hvor en kan gå i land om man må ro unna været. Langt mindre jakte. Selvsagt så finnes det områder som er som skapt for en robåt, med skjær og holmer. Og der er det jo greit, men blander man inn åpne havstykker i denne ligningen, så er jakt uten motor uaktuelt (forutsetter at det ikke skytes fra båten med motor i gang, altså at man ror rundt/skyter fra land og plukker opp/forfølger med motor).

 

Som nevnt, så mener jeg lovens intensjon, var å hindre at man skjøt fra motorbåt, og slik skaffet seg uredlige fordeler ovenfor viltet. Samtidigt mener jeg ingen tenkte på at forfølgelse av påskutt vilt og opp plukking av vilt burde være lov. Kansje med en klausul om at brukes motorbåt, så kan ikke viltet påskytes fra denne i første omgang med motor nede. (for å lett arbeidet for dem som skal ha oppsyn).

 

 

P.s. Den som vil bryte en lov, gjør dette uavhengigt av hva som måtte stå i loven. Dette er derimot en lov som lager lovbrytere, da lov og moral/etikk settes opp mot hverandre. I slike tilfeller er det nesten utelukkende lovverket det er noe galt med.

Link to comment
Share on other sites

Ok, da er jeg ferdig opplært, tar med pram neste gang, (jeg trodde (presiserer trodde her) at det var lov å hente inn felt vilt med motorbåt, såfremt den var ubevæpnet), eller får festet et øye til å taue foran i kajakken (urgammal glassfiberkajakk), så får jeg ønske meg en ny kajakk, eller noe slikt....:

 

 

Stabil plattform når den ikke sykles, under fart, så er den også stabil og lite påvirket av bølger..... :mrgreen:

(har sendt til Julenissen, 1 stk revidert ønskeliste).

 

Men altså, for å trekke en paralell her til æljjakt/ reinsdyrjakt: Da er det vel heller ikke lov å hente ut vilt med traktor, firhjuling eller helikopter...? Krmt....

Link to comment
Share on other sites

Riktigt, om man med å hente ut viltet refererer til utmark. Men så er det dette med dispensasjon da (noen steder er den vist gitt på generelt grunlag for storviltjakta), samt at mange knapt vet at de reglene finnes (som mange med sjøfugljakta). Og det uten at det noengang har vært noe problem for utmarka at vilt hentes ut med motor, ei heller på sjøen når jeg tenker meg om. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...