Pocco Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Skulle forsøke å slipe kjøkkenkniven på belteslipern for første gang idag. Men da fikk jeg meg en ubehagelig overaskelse. Jeg har lært at man skal slipe kniven med eggen opp. Sett dette på Waltet Sorrells videoer på youtube. Men med det samme jeg skulle legge kniven intill slipebåndet, skar den i bånden slik d sleit. Skremmende med den farten på maskinen Hva gjør jeg galt?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Kniver slipes med eggen imot på saktegående slipesteiner. På moderne slipemaskiner med langt høyere hastighet må du slipe med eggen ifra. Lett anlegg og jevnt drag på begge sider. Så kan du om nødvendig pusse av graden med ei pusseskive. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bly Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 Det er aldri en god ide og legge eggen mot fartsretningen på en båndsliper. Da ber du om en ulykke! Enkelte båndslipere er laget slik at de kan gå i begge retninger. Men husk da at slipebåndet er kun laget for en retning. Det slipeskjegget du får etter å ha brukt en båndsliper fjerner du med ei diamantbryne eller tilsvarende. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 Det er faktisk vanlig å slipe kniver med båndet mot eggen, men det er viktig at båndet ikke har noen skader. Dette fungerer fordi man aldri er i kontakt med selve båndet, kun slipepartiklene oppå båndet. Man må uansett vite hva man gjør skal man slipe kniver på båndsliper, og ta forhåndsregler. Ved polering med lærbelter eller på filtskive på bevegelsen gå fra eggen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Skulle forsøke å slipe kjøkkenkniven på belteslipern for første gang idag. Men da fikk jeg meg en ubehagelig overaskelse. Jeg har lært at man skal slipe kniven med eggen opp. Sett dette på Waltet Sorrells videoer på youtube. Men med det samme jeg skulle legge kniven intill slipebåndet, skar den i bånden slik d sleit. Skremmende med den farten på maskinen Hva gjør jeg galt?! Her ser du hvordan "Chris Reeve"-knivene får sin final edge. På 8:44 ser du også hvor forsiktig operatøren er. Meget fokusert! Jeg sliper vanligvis med eggen ned, men belteslipern min har en helvetes hastighet og ingen fartsjustering, så det er det beste for både meg, den og kniven Antar at å slipe med eggen opp vil føre til større presisjon, og vil derfor anbefale det om du har en beltesliper der du kan skru ned hastigheten! (Sliper man med eggen ned kan en også fort ta av mer enn planlagt..) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geco5 Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Båndslipere beregnet for eggværktøy, har lav hastighet! Og de kan ikke sammenlignes med billigutgavene, som går for raskt til å slipe eggen den rette veien. Det er også større sjanse for å få "blå" egg, med stor hastighet. Maskiner med lav hastighet og kniven festet til en slipestikke, så går det greit å slipe den rette veien. Med slipestikka montert, så har en også mye bedre kontroll på vinklen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bly Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Det er også større sjanse for å få "blå" egg, med stor hastighet. Det finnes båndslipere med vannkjøling og variabel hastighet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.