sogg Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 Hei! Har sett endel filmer på Youtube og har lyst til å prøve meg på å smi kniver selv. Har noen spørsmål: Hvor får jeg tak i greie knivstål og hvilke typer stål er gode for en nybegynner å jobbe med? Hva trenger jeg av utstyr? Ser de fleste på nettet bruker belteslipere, men de som jeg kan finne er jo helt urimelig dyre. Fungerer det med Tormek sine slipestenmaskiner til dette eller er dette mer til finsliping av egg? Tenker jeg i starten tar den tunge måten med filer og baufil som jeg har fra før og oppgraderer etterhvert. Er det forsjellige herdemetoder for forskjellige ståltyper? Er relativ blank på typer stål, herding og anløping. Tenkte å lage en liten gassmie med ildfast stein til jobben. Men hvordan vet jeg at jeg har truffet riktig temperatur? Det jeg tenker å lage i første omgang er en brukskniv til tur som tåler endel hardt bruk. Trenger ikke være rustfritt. Takk for hjelp! Hilsen Sogg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OndeJens Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 Hvis du søker på Aaron Gough på youtube så finner du noen greie videoer. Ellers kan jeg anbefale r/bladesmith og r/knifemaking på Reddit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
regnskog Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Sök på Walter Sorrel på youtube och du skall finns goda instruktionsfilmer http://www.slojd-detaljer.se/kategorier ... al-pid2705 För en variant av stål. http://www.si-knives.se/?a=prod&c1=Kniv ... akaren&c3= http://mixfishing.se/sv/knivmaterial/stal/ Så det är bara att rengöra filen och hitta stilen. C Skickat från min iPhone med Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sogg Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 Takk for svar! Har sett endel filmer av Walter, fin type Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 6, 2016 Share Posted June 6, 2016 Hvor får jeg tak i greie knivstål og hvilke typer stål er gode for en nybegynner å jobbe med? Er det forsjellige herdemetoder for forskjellige ståltyper? Er relativ blank på typer stål, herding og anløping. Tenkte å lage en liten gassmie med ildfast stein til jobben. Men hvordan vet jeg at jeg har truffet riktig temperatur? Det er enklere å herde ulegert og lavlegert stål, og disse er også seigere og mer robuste, så best å holde seg til de. Rustfrie stål krever høyere herdetemperatur og lenger holdetid, så disse er best å herde i skikkelig herdeovn. De fleste lavlegerte og ulegerte stål kan herdes op rundt 800 C og kjøles i olje om de er lavlegerte og i van om de er ulegerte. Deretter må de anløpes på rundt 200-250 C to ganger i 2 timer. Anløpningen kan gjøres i en vanlig stekovn. Temperatur under herding blir ofte vurdert ut ifra fargen, men det krever at det er rimelig mørkt og at du har litt trening. Stålet vil bli umagnetisk på en temperature litt lavere enn herdetemperaturen, så det kan være til hjelp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sogg Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Har sett på noen av filmene til Walter Sorrells og der anbefaler han noe som heter 1095, 1075 høykarbonstål og O1 verktøysstål som skal være lette for en nybegynner å jobbe med. Er dette det samme som ulegert og lavlegert stål? Virker som om i filmen på Youtube at det er samme "lette" herdemetoden som du beskriver. Har prøvd å google, men finner ikke helt ut hva dette tilsvarer i Europeiske stål. Merker jeg må kjøpe meg en bok og to om metallurgi.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 1075/1095 er ulegerte karbonstål, O1 er et lavlegert verktøystål. Skille mellom lav- og høylegert ligger mellom 5 og 10% legeringsemner. De høylegerte er typisk rustfrie stål etc. Her er en enkel oversikt: http://www.bladehq.com/cat--Steel-Types--332 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Har sett på noen av filmene til Walter Sorrells og der anbefaler han noe som heter 1095, 1075 høykarbonstål og O1 verktøysstål som skal være lette for en nybegynner å jobbe med. Er dette det samme som ulegert og lavlegert stål? Virker som om i filmen på Youtube at det er samme "lette" herdemetoden som du beskriver. Har prøvd å google, men finner ikke helt ut hva dette tilsvarer i Europeiske stål. Merker jeg må kjøpe meg en bok og to om metallurgi.. Ikke sett så mye på de, siden det er en god del simplere enn det jeg holder på med. Stål som 1095 og 1075 vil være de enkleste stålene å herde siden de er rene karbonstål. Dette er amerikasnke stål og er ikke lett å få tak i her, men stål som UHB20C ("20-stål"), UHB15C ("15-stål"), SS1770 og SS1778 vil være tilsvarende. O1 er lett å få tak i, men det er dyrere og er mer krevende å herde. Det er også sprødere og mye vanskeligere å få en god egg på, så det er bedre å gå for et av de andre ståla. Det er ikke lett å finne fagbøker som passer når man har lite forkunnskap, da de gjerne går inn på mekanismer som skjer i stålet, men det er noe litteratur som er retta mot smeder som kan være lettere å forstå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 1075/1095 er ulegerte karbonstål, O1 er et lavlegert verktøystål. Skille mellom lav- og høylegert ligger mellom 5 og 10% legeringsemner. De høylegerte er typisk rustfrie stål etc. Skillet går på 4-5% legeringselement, og de fleste verktøystål går også i kategorien høylegerte. Høylegerte stål har så god herdbarhet at de vil ta herding ved kjøling i luft. Her er en enkel oversikt: http://www.bladehq.com/cat--Steel-Types--332 Artikler om knivstål på nett er som regel skrevet av personer uten noen kunnskap om temaet, og inneholder mye feil, så vær svært kritisk med innholdet. Det meste stammer fra synsing fra groupies og drøye salgsargumenter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Skillet går på 4-5% Jeg har sett litt varierende tall på dette, men du har vel rett (som vanlig). At det er mange dårlige kilder på nett har du rett i, men de beste er ofte litt for tekniske for en begynner. Så lenge en ikke låser seg fast i absolutte sannheter kan enkle oversikter være et greit sted å starte, selv om de har sine mangler. Heldigvis finnes det også mye god info på nett. Her er en jeg har sansen for: Heat Treatment of Steel from Machinery's Handbook, 1924 edition http://web.archive.org/web/201112101902 ... reat0.html Nå har ikke jeg greie på kniver, men enkle karbonstål er nok et fornuftig sted å starte. De er rimelige, enkle å herde og gir lett en skarp egg. De mangler vel en del mtp seighet etc, men når en forstår begrensingene til de enkle stålene er det også enklere å vite hva du vil ha ut av et stål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Artikler og bøker retta mot maskinister/mekanikerer holder gjerne bede nivå enn de mot knivmakere, samtidig som de ikke krever så mye forkunnskap, så linken til Erlend Meyer er nok et greit utgangspunkt. Enkle karbonstål kan være ganske seige med rett varmebehandling, samtidig krever de mindre holdetid, så disse er de best egna til nybegynnere og herding uten skikkelig herdeovn. Det kan være fristende å gå for et stål som høres mer fancy ut, men uten nok erfaring vil resultatet bli dårligere enn ved en enklere stål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OIH Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Kan man smi kniver av armeringsjern, eller bladfjærer fra kjøretøyer (spiralfjærer for den delen)? Finnes det noe rimelig man kan øve på? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Armeringsjern har ikke nok karbon for å fungere som knivblad, men bladfjærer, sprialfjærer og store kulelager kan smies ut til knivblad. Kulelager har høyere karboninnhold enn fjærer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OIH Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Takker for svar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sogg Posted June 8, 2016 Author Share Posted June 8, 2016 Stål som 1095 og 1075 vil være de enkleste stålene å herde siden de er rene karbonstål. Dette er amerikasnke stål og er ikke lett å få tak i her, men stål som UHB20C ("20-stål"), UHB15C ("15-stål"), SS1770 og SS1778 vil være tilsvarende. O1 er lett å få tak i, men det er dyrere og er mer krevende å herde. Det er også sprødere og mye vanskeligere å få en god egg på, så det er bedre å gå for et av de andre ståla. Da er UHB-20C stå og litt diverse l bestillt fra Sverige. Gleder meg til å begynne med slipinga ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 8, 2016 Share Posted June 8, 2016 Da er UHB-20C stå og litt diverse l bestillt fra Sverige. Gleder meg til å begynne med slipinga ;D 20C er egentlig vannherdende, men mange bruker olje for å unngå sprekker ved kjøling. Olje vil fungere, men det må være en hurtigkjølende olje, og du får ikke en fullstendig herdestruktur. Regner med du ikke vil kjøpe herdeolje med en gang, så da kan du prøve med rapsolje. Lykke til! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sogg Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Må nesten etter gode svar legge ut en WIP bilde av den første hjemmesmidde kniven min. Ble en Tanto style da jeg lenge har hatt lyst på en slik. Skal flette håndtaket med Paracord Kniven er i UHB20 stål. Noen anbefaling på grader på eggen? Allslagsmuligbrukskniv, 20 grader? http://imgur.com/y3iRyHN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 28, 2016 Share Posted June 28, 2016 Du kan gå for en totalvinkel på rundt 35 grader totalalt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argus Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Kjekt å finne en tråd om akkurat det jeg lurer på også, med utfyllende svar. Jeg er nok litt lenger unna plass til å jobbe med dette enda, men lurer på hvor dere kjøper mindre kvantum med knivstål, og hvilken maskin (belte/rund) dere anbefaler for å komme igang? På forhånd takk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 men lurer på hvor dere kjøper mindre kvantum med knivstål, og hvilken maskin (belte/rund) dere anbefaler for å komme igang? Stål: www.smie.no www.brisa.fi Båndsliper: http://www.knivexpo.se/slipcentralen.se-1815866 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.