Jump to content

Selvstendig jakt for 16åring med jegerprøve


mortenbohmer

Recommended Posts

Hei

 

Ønsker litt hjelp til tolkning av regler her. Har en sønn på 16 som ønsker å sitte i revebua med rifle. P.t er ikke våpenet registrert på han, så vi skriver vanligvis ut en låneavtale, når han tidligere har vært på jakt med forening el.l

 

Når det gjelder å sitte i revebua, så er det jo greit å sitte alene, evt med en kompis kanskje og forholdene er jo rimelig kontrollerte, så jeg synes det er ok at ha kan gjøre det. Men ved finlesing av lovverket ser det ut til at personer mellom 16 og 18år må ha våpentillatelse for å gå på selvstendig jakt, altså er det ikke nok med lånetillatelse? Har jeg forstått det riktig eller vil en lånetillatelse til en på 16år med jegerprøve være gyldig (med unntak av halvautomat våpen selvf)

Link to comment
Share on other sites

Slik jeg forstår det så er dette greit.

Han har jo lov til å bedrive selvstendig småviltjakt med rifle i henhold til viltloven og forskrift om utøvelse. Så er spørsmålet bare med hvilken rifle. Våpenlovens definisjoner går jo på å erverve rifle, hvor man trenger dispensasjon fra 18års kravet. Han erverver ikke, men låner til lovlig bruk, og da ser jeg ikke at han skal trenge annet enn en låneavtale etter vanlige regler for slike.

Link to comment
Share on other sites

Dette er regulert av våpenlovens bestemmelser om utlån av våpen:

§ 11.Dersom det ikke er satt vilkår som nevnt i § 8 første ledd tredje punktum, kan den som har våpenkort overlate våpenet til en annen person i inntil 4 uker. Revolver eller pistol kan dog aldri overlates til andre med mindre Kongen har bestemt noe annet.

Mottakeren må fylle vilkårene om minstealder etter § 7 fjerde ledd. Er han umyndig må verjen samtykke. Våpenet må ikke overlates til noen som har fått sitt våpenkort tilbakekalt i medhold av § 10 første ledd, eller som i medhold av § 10 syvende ledd, eller § 15 er blitt forbudt å eie eller inneha våpen som nevnt i § 5, eller som for øvrig må antas å være uskikket til å inneha våpenet.

Den som overlater våpenet, skal gi mottakeren skriftlig bevitnelse med opplysning om til hvilket bruk og for hvilken tid våpenet er overlatt. Denne bevitnelse trer i stedet for våpenkort. Bestemmelsene i § 9 første ledd får tilsvarende anvendelse.

Regler om minstealder og skriftlig bevitnelse gjelder ikke hvis våpenet bare blir brukt i nærvær av og under direkte tilsyn av den som har våpenkortet.

Til den som selv har våpenkort eller som har fått overlatt skytevåpen med hjemmel i denne paragraf, kan våpendeler til vedkommende våpen overlates i inntil 4 uker.

Kongen kan gi særlige regler om transport av skytevåpen og våpendeler. Det samme gjelder for behandling og bruk av skytevåpen og våpendeler som tilvirker, forhandler eller reparatør innehar i forbindelse med sin virksomhet, eller som bedrifter, skytterorganisasjoner og andre juridiske personer har for utlån til sitt personale eller sine medlemmer.

 

§ 7. Den som vil kjøpe eller på annen måte erverve skytevåpen eller våpendeler, må ha tillatelse fra politimesteren.

...

Tillatelse kan ikke gis til person under 18 år. Unntak kan i særskilte tilfeller gjøres for person under 18 år men over 16 år, der våpen kan oppbevares av verge eller annen person som fyller de alminnelige krav til tillatelse. Tillatelse til å erverve revolver eller pistol eller til deler av slike våpen gis ikke til personer under 21 år. Kongen kan også fastsette høyere aldersgrense for andre arter skytevåpen og våpendeler, likevel ikke over 21 år. Erverves skytevåpen eller våpendeler ved arv, kan vedkommende politimester dispensere fra aldersgrensebestemmelsene på de vilkår han finner nødvendig i hvert enkelt tilfelle.

 

For god ordens skyld tar jeg også med den relevante teksten fra våpenforskriften:

§ 85.Utlån fra fysisk person (våpenloven § 11 første til femte ledd)

Den som låner ut eller på annen måte overlater skytevåpen eller våpendeler til en annen, skal gi mottakeren en datert og underskrevet bevitnelse om dette.

Bevitnelsen skal opplyse om

a) långiverens og låntakerens navn og adresse,

b) långiverens våpenkort (nummer og utstedende myndighet),

c) art, kaliber, fabrikkmerke og nummer på de våpen eller våpendeler som er lånt ut,

d) hva våpnene eller våpendelene skal brukes til, og

e) for hvilket tidsrom våpnene eller våpendelene er lånt ut.

Bevitnelsen gjelder som våpenkort i et tidsrom av inntil fire uker fra utstedelsen.

Pistol, revolver og halvautomatisk rifle eller hagle kan for et tidsrom av inntil fire uker lånes ut eller overlates til andre som har gyldig våpenkort for tilsvarende våpen.

Pistol, revolver og halvautomatisk rifle eller hagle kan også lånes ut eller overlates til godkjent tilvirker, børsemaker eller våpenhandler etter paragrafen her når dette er nødvendig i forbindelse med tilvirkning, handel, reparasjon eller kommisjonssalg via autorisert våpenhandler. Den som får våpenet overlatt, skal være fylt 21 år.

 

Spesiell bestemmelse trumfer generell bestemmelse, og lov trumfer forskrift. Utøvelsesforskriften kan således si hva den vil om aldersgrenser; det har allikevel ingenting å si for bestemmelsene rundt å overlate våpen til andre, da det altså foreligger en spesifikk lov som regulerer dette.

Link to comment
Share on other sites

Takk for innlegg

 

Har fått bekreftet nå, at personer under 18år må ha eget våpenkort, lånerklæring er kun gyldig for personer over 18år.

 

Dvs, når det gjelder småvilt kan personer mellom 16 og 18år gå selvstendig på småviltjakt, kun om de selv har våpenkort for våpenet de benytter på jakt.

 

Edit: Endret bæretilatelse til våpenkort.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

hvem er det du har snakket med? det er mulig å låne våpen til en person mellom 16 og 18 men da skal du ha tillatelse fra onkel blå, om det er så enkelt som å ringe opp til ditt lokale politikontor å få muntlig lov til å låne ut eller om du må søke på lik linje med kjøp av våpen vet jeg ikke men loven er nå ganske klar, dette skal ha vert dekket under jegerprøvekurs

§ 29. Ingen må overdra eller overlate skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon til person under 18 år uten særskilt samtykke fra vedkommende politimester. Slikt samtykke kan ikke gis når vedkommende er under 16 år.
Link to comment
Share on other sites

Forstår det slik at det slikt samtykke er det samme som ett våpenkort, antar at denne paragrafen ikke omhandler lån, men overdragelse/overlatelse som det står. Det er ikke så lett å få tydet disse paragrafene, men jeg har snakket med 2 forskjellige jegerprøve instruktører og de er enstemmige på at utlånserklæring gjelder kun for personer over 18år.

 

Trekker derfor sluttningen at en person mellom 16 og 18 år må ha våpenkort på det våpnet som benyttes ved selvstendig jakt utøvelse.

Link to comment
Share on other sites

Idag har jeg snakket med våpenkontoret i vestfold for å komme til bunns i dette. Deres tolkning lover/forskrift og rundskriv fra POD er at låneerklæring kan gis til personer mellom 16 og 18år, men må da være godkjent/signert av både verge og lokale politimyndighet. Altså må man møte opp på det lokale våpenkontoret for å få stempel på låneerklæringen. De ønsket også kopi av jegeravgiftskort til eier av våpen. De anbefalte i tillegg at låner hadde med seg kopi av gjeldene våpenkort i tillegg til utlånserklæringen.

Link to comment
Share on other sites

Det er lov med jakt på småvilt selvstendig etter fyldt 16år med Hagle og godkjent jegerprøve, men trodde ikke dette gjelte rifle? Da trodde jeg han måtte være 18år selv om han jakter på småvilt. Han kan vel jakte sammen med noen fra 16 år men ikke alene? Noen som vet reglene om dette? :)

Link to comment
Share on other sites

Politikontoret poengterte det at de aldrig har stemplet en slik lånesøknad, men sa allikevel at det er slik det må være :)

 

Hare4: Det er ingen begrensning på hva slags våpen som benyttes for jakt, så lenge personen har de rette papirene til å bruke det. Det være seg storvilt kaliber eller ikke.

 

HighPower: Har registrert våpen på meg foreløpig, men kommer nå til å arve/gi-bort de våpnene han skal benytte på jakt. En positiv ting med å gjøre det slik, er jo at man slipper å betale gebyr! Her kan man spare hele 860,- på de/det første våpen også kun betale 430,- for evt nye. Kjekt :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...