Jump to content

valg av rase


hauk74

Recommended Posts

Jeg vurderer med tide å skaffe meg en hund til rådyr hjortejakt. kunne gjerne tenke meg å bruke denne på ettersøk og i band ved stilljakt. Å da må man jo finne en hund som også er still på stilljakt. en som kan markere dyr uten å vekke hele skogen med pistring å bråk. hva skal en velge. må selvfølgelig være familie vennlig :)

Link to comment
Share on other sites

Velg den av de kortbeinte rasene som du selv synes passer deg best, og gi den litt over gjennomsnittet bra grunndressur. Tren en del sporing med den før du jager den inn som løshund. Hvis det er kupert terreng bør du antakelig velge bort dachsen, i allefall hvis det er snakk om ur og denslags. Dreveren er nok den vanligste rasen blant disse, etter mitt syn av en meget god grunn, men jeg er langt fra objektiv...

 

Eventuelt kan du gå for en kortdriver/støtende, f.eks wachtel, jaktlabrador, spaniel eller lignende.

Link to comment
Share on other sites

Har sjøl dachs til rådyr, og her jeg bor er det "kupert tereng", dachsen greier det meste av land, men den er ikke veldig glad i snø, da blir den for liten.

Har brukt hunden mest løs, men han fungerer også godt i band, og som familiehund er han helt topp.

Vet ikke hvor mye rådyr som er skutt for dachsen min, men det året vi skjøt mest datt det 31 stk.

Dachsen er veldig spornøye, veldig sjelden han går på overvær, iallefall min, somregel aldri mer enn et par meter på sia.

Utrolig til jaktlyst og god på søk er han, til tross for dette kan han gå løs på turer, men man må følge med hvor han er, ellers kan det bli los.

Heldigvis kommer han på innkalling.

 

I forhold til drever har dachsen et litt roligere tempo etter dyr, det ser jeg som et pluss, og som familiehund av de jeg har sett, er dachsen overlegen. Men det er sikkert variabelt.

Har 3 hunder i familien her, dachsen og 2 laikaer.

 

Objektiv Dachseier :mrgreen::mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Egne, selvopplevde erfaringer. Ps! Mitt beste råd er les rasestandarden på alle aktuelle raser. Der finner du ut hva rasen avles etter og hva som kan forventes av hunden.

 

Beagle: kombinert hare og rådyr hund. Raskeste lovlige drivende rase. Lostid pleier å være ett par timer og på den tiden legges det ned ett stort antall kilometer.

Positivt med stort søk med glisne rådyr terreng. Dessuten kan den brukes ut harejakten også da mange er like gode på det.

Negativt: Drev dyret tar meget store ringer. Hunden rekker langt, også til traffikerte veier. Man kan ikke slippe etter haren på mye snø, da den også jager rådyr da... Litt trege å få igang til å jage. Drevdyret kommer gjerne meget fort til postene.

 

Drever: Reinkarnasjonen på jakthunden. Fantastiske evner til alt som gjelder jakt, bortsett fra sammarbeid. Lange loser, ofte fra morgen til langt på ettermiddagen om du ikke får skutt.

Positivt: meget godt og effektivt søk, meget sjeldent tap. Kan brukes på hare, veldig lette å få til å jage. Er nok den beste drivende hunden.

Negativt: Sjeldent at de har evnen til å legge av når dyret tar ut (jaja, vet at mange av dere sier at dere kan kalle de inn, men hvem av oss kan med hånden på hjerte, si at vi når det måtte passe kan kalle hunden inn, jeg har aldri sett det), dermed blir du meget godt kjent i både egen og nabo kommuner, så har du ei kjærlig å lite forståelsesfull frue hjemme, glem det. Er mentalt klar for jakt leeeenge før kroppen er det. Derfor veldig lett å gi de varige fysiske skader ved å starte for tidlig. Drevdyret kommer gjerne fort til postene.

 

Dachs: Saktedrivende hund som også kan brukes som forligger på hi (noen få er også sprengere) på grevling og rev. Loser på 3-4 timer er vanlig.

Positivt: Veldig små ringer, saktedrivende og elter meget sjeldent ett dyr ut av terrenget. Drevdyret kommer som regel i ett behagelig tempo til postene. Hunden rekker ikke å ta så langt avgårde. Kan brukes i hele hijakten også, noe som igjen gavner rådyrjakten...

Negativt: Lite søk. Og imotsattfall kan det bli langdrygt. Dårlig fremkommelighet( ja vet at en haug påstår at en dachs løper opp K2 uten problemer, men beina er halvparten så lange som de andre hundene og kroppen like lang, tenk dere om, senker ikke bilen for å for å komme frem..). Dermed kan hogstfelt og steinete lier bli en tålmodighetsprøve om man har mye av det.

 

Basset: Saktedrivende og spornøye. Flott og meget hørbart losmål. Drevtid 1-2 timer.

Positivt. Meget spornøye, saktedrivende og best, av alle drivende hunders, losmål. Slipper ofte tidlig nok til å rekke mange loser om man ikke får skutt. Behagelig tempo på drevet, og samtidig god fremkommelighet. Sannsynligvis den beste sporhunden.

Negativt: Forholdsvis ny rase med færre individer å velge mellom. Loser litt kort i rådyrglisne terreng, men effektiv om man har "endel dyr å velge mellom".

 

Tysker: Den bestee allrounderen, hi (sprenger), drev og apport. Driver alt som lever og drar alt som er dødt. Loser fra 15 min - 1 time.

Positivt: hund for mange jaktformer. Driver alt og med stor iver og lyst. Korte loser hvor den ofte jager dyret ut av terrenget for etterpå å gå tilbake å finne flere. Den mest effektive hunden ved riktig benyttelse i ett jaktlag med viltrikt terreng. Er det los er også dyret i nærheten. Kan brukes på hi, som igjen gavner vårt annet vilt. Med en stødig hånd er de meget dresserbare. Stor jaktlyst..

Negativt: Korte loser hvor rådyrene ikke alltid rekker så mange rundene. Like spennende hver gang (med hi los på elgjakt feks). Ikke spornøye. Dyret kommer ofte raskt.

 

Ps! Disse rasene er meget forskjellige. Alle er best på sitt område, men du verden for stor variasjon mellom rasene, og også enkelte individer. Men ett lykkelig valpekjøp skyldes som oftest at kjøperen ønsker denne rasen, ikke at andre i bekjentskapskretsen anbefaler rase eller kull..

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...