Jump to content

Damask - brukart eller bare pynt?


Villmainn

Recommended Posts

Det er ikke lett å si noe generelt om damask, annet enn at det ikke bidrar fordelaktig slik det gjorde i gamle dager da stålene var urene fra produksjonen.

Den gangen smidde man ut/bort urenheter/slag med damask som resultat. Typisk for japanske sverd.

I dag (hvis vi snakker om smiing) introduserer man ureinheter/sveisefeil i stålet når man lager damask. Det betyr enkelt og greit stor forskjell på kvalitet fra smed til smed.

Om du ender opp med et godt bruksblad har mye med valg av eggstål å riktig varmebehandling (om det er damask eller ikke). Det som ofte er utfordringen for den som lager damask er å velge gode sveisbare stål. Mange av "supereggstålene" er ikke av de lettest sveisbare. Det vil derfor være naturlig at man også i eggen velger et stål som essesveiser godt.

Konklusjonen trekker du vel selv.

 

Når det er sagt så er nok valg av riktig varmebehandling mye mere avgjørende for resultatet, enn valg av stål i ett damaskblad. For den generelle smed er det nok her klinten skilles fra hveten (også når det gjelder monostålkniver).

Link to comment
Share on other sites

Det er litt uklart om du snakker om blader som er damask helt igjennom, eller typen hvor damask er laminert på sidene av et eggstål.

Sistnevnte vil i prinsippet ha samme egenskaper som et laminert blad, og er gjerne den metoden som er brukt av norske smeder.

Et blad med damask gjennom hele vil få egenskapene til stålene som er brukt, men som regel redusert pga prosessen det har vært igjennom, som bly er inne på. Stål mister blant annet karbon (som gir hardheten) når det blir varmet opp i luft.

 

Damasken i seg selv er bare til pynt.

Link to comment
Share on other sites

[...]Et blad med damask gjennom hele vil få egenskapene til stålene som er brukt, men som regel redusert pga prosessen det har vært igjennom, som bly er inne på. Stål mister blant annet karbon (som gir hardheten) når det blir varmet opp i luft[...]

Men er det ikke nettop det som gjør/gjorde at damask har fått ett så godt rykte? Man tok ett stål med lite karbon som knapt lot seg herde og ett med masse karbon som herdes sprøtt som kjeks og så ved å banke og brette og banke ble de to til sammen til ett ganske OK resultat.

 

Edit: at moderne teknologi og industriproduksjon kan frembringe betydelig bedre stål til en billigere penge blir selvsagt noe annet....

Link to comment
Share on other sites

Men er det ikke nettop det som gjør/gjorde at damask har fått ett så godt rykte? Man tok ett stål med lite karbon som knapt lot seg herde og ett med masse karbon som herdes sprøtt som kjeks og så ved å banke og brette og banke ble de to til sammen til ett ganske OK resultat.

Det gode ryktet damask skal ha hatt fra gammel av skal ha kommet av forbedringer i stålet ved å modifisere inneslutninger, som bly har nevnt.

 

Prosessen har blitt brukt for å redusere karboninnholdet ved at man folder det samme stålet om og om igjen for å få en avkulling, men her er kun et stål brukt. Dette er tilfellet med japanske sverd hvor utgangspunktet har et høyt karboninnhold.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...