Villmainn Posted February 25, 2014 Share Posted February 25, 2014 Tittelen sier vel det meste. Damask-blader varierer kanskje mye i kvalitet, men er det generelt gode bruksblader, eller er det bare til pynt? Vil et damask-blad med smidd egg i helstål ha samme egenskaper som andre laminerte blader? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bly Posted February 25, 2014 Share Posted February 25, 2014 Det er ikke lett å si noe generelt om damask, annet enn at det ikke bidrar fordelaktig slik det gjorde i gamle dager da stålene var urene fra produksjonen. Den gangen smidde man ut/bort urenheter/slag med damask som resultat. Typisk for japanske sverd. I dag (hvis vi snakker om smiing) introduserer man ureinheter/sveisefeil i stålet når man lager damask. Det betyr enkelt og greit stor forskjell på kvalitet fra smed til smed. Om du ender opp med et godt bruksblad har mye med valg av eggstål å riktig varmebehandling (om det er damask eller ikke). Det som ofte er utfordringen for den som lager damask er å velge gode sveisbare stål. Mange av "supereggstålene" er ikke av de lettest sveisbare. Det vil derfor være naturlig at man også i eggen velger et stål som essesveiser godt. Konklusjonen trekker du vel selv. Når det er sagt så er nok valg av riktig varmebehandling mye mere avgjørende for resultatet, enn valg av stål i ett damaskblad. For den generelle smed er det nok her klinten skilles fra hveten (også når det gjelder monostålkniver). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 Det er litt uklart om du snakker om blader som er damask helt igjennom, eller typen hvor damask er laminert på sidene av et eggstål. Sistnevnte vil i prinsippet ha samme egenskaper som et laminert blad, og er gjerne den metoden som er brukt av norske smeder. Et blad med damask gjennom hele vil få egenskapene til stålene som er brukt, men som regel redusert pga prosessen det har vært igjennom, som bly er inne på. Stål mister blant annet karbon (som gir hardheten) når det blir varmet opp i luft. Damasken i seg selv er bare til pynt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansEinar Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 Mønstersmidde blader er vel brukbare, men om det er pynt det bestemmer vel smaken. Jeg sier nei takk. hanseinar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grautskallen Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 Har en del japanske Damask kokkekniver ,Samt en falkniven . Meget brukanes ja . kansje litt vanskelige å kvesse for vanlige folk . Men som kokk med barberskarpe kniver sier jeg .Ja Takk ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 [...]Et blad med damask gjennom hele vil få egenskapene til stålene som er brukt, men som regel redusert pga prosessen det har vært igjennom, som bly er inne på. Stål mister blant annet karbon (som gir hardheten) når det blir varmet opp i luft[...] Men er det ikke nettop det som gjør/gjorde at damask har fått ett så godt rykte? Man tok ett stål med lite karbon som knapt lot seg herde og ett med masse karbon som herdes sprøtt som kjeks og så ved å banke og brette og banke ble de to til sammen til ett ganske OK resultat. Edit: at moderne teknologi og industriproduksjon kan frembringe betydelig bedre stål til en billigere penge blir selvsagt noe annet.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted February 26, 2014 Share Posted February 26, 2014 Men er det ikke nettop det som gjør/gjorde at damask har fått ett så godt rykte? Man tok ett stål med lite karbon som knapt lot seg herde og ett med masse karbon som herdes sprøtt som kjeks og så ved å banke og brette og banke ble de to til sammen til ett ganske OK resultat. Det gode ryktet damask skal ha hatt fra gammel av skal ha kommet av forbedringer i stålet ved å modifisere inneslutninger, som bly har nevnt. Prosessen har blitt brukt for å redusere karboninnholdet ved at man folder det samme stålet om og om igjen for å få en avkulling, men her er kun et stål brukt. Dette er tilfellet med japanske sverd hvor utgangspunktet har et høyt karboninnhold. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.