Jump to content

Eldre kal 16 patroner


Ilatad

Recommended Posts

Ja du, det er ikke godt å si med sikkerhet, jeg har sett de utroligste løsninger når det gjelder både forladning og forsegling av messinghylser.

Ofte brukte man syltevoks til forsegling, og det kan jo være at voksen har bynt å krystallisere seg i den patronen du har der.

Eller kanskje den brave hjemmeladeren rett og slett begynte å gå tom for syltevoks og prøvde å drøye den ut med sagflis. :P

 

Ellers kan det nevnes at pakken fra Raufoss egentlig ikke har noe med messingpatroner å gjøre, den har inneholdt vanlige papphylser med skillingsbrett.

Har en sånn liggende og stusset litt over kvaliteten på pappen, den virker som et "kriseprodukt" egentlig.

Muligens første produsjonen etter krigen?

Link to comment
Share on other sites

Tror man kun brukte svartkrutt i messinghylsene(?) Folk var veldig kreative med å finne måter å holde haglladningen på plass i messinghylser. Det vanligste var nok en overdimmensjonert dekkskilling som man presset på plass, elles så var det voks eller talg etc. og mange andre metoder. Det skulle helst ikke koste noe på den tiden.

Jeg har hatt mange hundre messinghylser opp igjennom og sett en mengde løsninger.

 

Esken på bildet er trolig fra siste halvdel av '40tallet, tidlig 50tallet.

Link to comment
Share on other sites

Røyksvakt nei, ikke rustfritt heller, bare se på mengden irr i hylsemunningen :)

 

Messinghylser ble ladet med svartkrutt etter "teskje-prinsippet" der man bruke likt volum av haggel og svartkrutt.

Mellom krutt og haggel hadde man en forladning som kunne være filtpropper om man hadde tilgang på sånne kjøparemedier, ellers ble det brukt alt fra avispapir til stry og tjæredrev.

Ditto oppå haggel, om man ikke hadde en passende pappskive, så drypet man smeltet syltevoks oppå for å forsegle og holde hele sulamitten på plass.

 

Skikkelig husflidspatroner. :D

Link to comment
Share on other sites

Ikke akkurat ladd med tesje, men det ble brukt volummål. Noen lagde sine egne av akuttede (og uslitte) messinghylser, men det ble solgt justerbare mål.

Det skal brukes likt volum av hagl og svartkrutt.

Mellom krutt og hagl må det være en propp av filt, kork eller lignende. I krisetider ble tepper, filthatter og utslitte klær brukt, hullpipe var ofte en del av ladeutstyret.

For å holde haglene på plass ble det ofte brukt en pappskilling som tetting, stanset ut av papp og holdt på plass av voks, vannglass eller annet lurium.

Selv brukte jeg ofte bare vannglass på haglene for å unngå pappskillingen, la det stå en stund, og de sitter fast. Årsaken var at pappskilling kunne gi hull i hagldekningen.

Link to comment
Share on other sites

Her er der endel av utstyret som er omtalt over her. Første bilde er tennhette-tenger, krutt/haglmål, kort syl til uttak av tennhetter. Videre filtpropper, dekkskillinger og håndholdte hylseutdragere når hagla hadde dårlig kammer.

 

DSC04090_zps75ac4cf0.jpg

 

 

 

Har også ei presse for messinghylser, hullet i dien/blokka er konisk for å entre ene veien, boltene er for å presse hylsa ut igjen etter reforming. Man snur da selvsagt dien/blokka.

 

DSC04092_zps6814960b.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...