Jump to content

Single action, dobbel action og DAO


sveinmk

Recommended Posts

Regner med at det er kun revolver-greiene du tenker på.

Single Action: Du må spenne hanen for hvert skudd. Veldig lett på avtrekkeren.

Double Action: Du kan både gjøre som overnevnte eller så er det bare å trekke i avtrekkeren da hanen også spenner seg selv. Mye hardere enn singel-action, men raskere.

DAO: Som overnevnte, men uten muligheten for singel action. Veldig mange har denne bygd av en double-action men(eller de sier det i hvertfall i utstyrskontrollen) enkelte avtrekksjobber gjør at du ødelegger mekanismen om du spenner hanen da.

 

Personlig foretrekker jeg double action.

Link to comment
Share on other sites

I korthet:

 

Single action revolvere benytter kun avtrekkeren til å slippe ned hanen. Mekanismen roterer når man spenner hanen med tommel. Som regel lades slike våpen en og en patron gjennom en ladeport, mens man roterer tønna og skyver ut tomhylsene med en utstøter under løpet. Avtrekket kan være lett eller tungt, men avtrekkervandringen er mye kortere enn DA/DAO. Klassiske pistoler som Luger, 1911 og HiPower har SA mekanisme der pistolen spenner hanen/strikeren med kraften fra sleiden etter første skudd.

 

Double action revolvere har vanligvis muligheten til å vippe tønna ut av rammen, slik at man kan kaste ut alle hylsene på en gang og lade med hurtiglader eller klips. Avtrekkeren kan benyttes som over eller brukes til å spenne hanen til den faller. Lading og skyting er mye kjappere med DA revolvere, men krever større ferdigheter til presisjonsskyting hvis man ikke spenner hanen manuelt. Dette er fortsatt den vanligste mekanismen for automatpistoler, disse vil da la sleidens bevegelse spenne hanen etter første skudd med spennavtrekk. Eks. CZ-75, Beretta 92FS, Walther P38. Med autopistol er hastighetsforskjellen under skyting uvesentlig, men mange føler seg tryggere med ladd og nedspent pistol i hylster enn ladd, sikret og spent av en eller annen grunn.

 

DAO er rent spennavtrekk. Lading og skyting som DA uten mulighet for å spenne hanen manuelt. De fleste revolvere (og automatpistoler) har enten skjult eller bobbet hane. De fleste standardvåpen med slikt avtrekk er laget for å unngå vådeskudd i selvforsvarssammenheng, men det finnes også plenty konkurranserevolvere som ikke ville hatt sikkert SA avtrekk sammen med ekstremt lett DA avtrekk og har fjernet SA modus av den grunn. Mange snubbies leveres DAO og både Sig og Beretta mm. har DAO versjoner av mesteparten av sortimentet sitt.

 

Til slutt så finnes det diverse kombinasjoner av alle disse, f.eks Glock og xD.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...