Jump to content

Haglejakt i minusgrader - tips om ammo


jfhojem

Recommended Posts

Var på rypejakt i 15 minusgrader her om dagen og opplevde at plastkoppen (mellomladniga) frøs. Med det resultat at den ikke åpnet seg og slapp kulene "fri". Rypa ble truffet av en 32 grams "kule" og delt i to. Som de fleste vet er det langt mellom rypene på vinterjakt, så det er ganske surt når slikt skjer. For ordens skyld så kan det nevnes at det var sittende fugl på relativt nært hold. Resultatet hadde trolig ikke blitt pent uansett, men dette vil også være et problem ved skyting på lengre hold da det påvirker skuddbildet.

 

Vi fant plastkoppen i snøen ved rypa etter skuddet. Denne var like fin og hadde ikke delt seg i fire slik som den skal.

 

Er det noen som vet om det er mulig å få tak i moderne ammunisjon som har mellomladning som ikke er denne plastkoppen eller må man på museum for å få tak i slikt? Man kan jo selvsagt lade selv, men det er kanskje å dra det litt langt.

 

Johs.

Link to comment
Share on other sites

Det var ikke stål. Litt vanskelig for å tro at kulene skulle kunne holde seg sammenfrosset med det trykket som oppstår når de blir skutt ut av hagla, men mulig dettet kan ha vært tilfellet. Ammunisjonen oppbevares ikke til vanlig i fryseren, så denne har nødvendigvis gjennomgått en del temperatursvingninger. Uansett så var det veldig tydelig at plastkoppen ikke hadde ekspandert slik den skulle.

Link to comment
Share on other sites

Har flere ganger funnet forladninger i fjellet, som ikke har åpnet seg.

Er ikke rart man bommer da..!!

Om det er kulde som gjør at dette skjer, er jeg ikke sikker på. Plast blir vel mer sprøtt i kulda..?

Hva slags ammo brukte du?

Med fiber/filtforladning er du garantert spredning.

Link to comment
Share on other sites

Tror patronen var av merket Fortuna. Den er sikkert mer enn 15 år gammel. Alder kan nok derfor ha litt å si her også. Disse for-/mellomladningne (hva er egentlig korrekt benevnelse) er ofte laget i en spesiell plastkvalitet som skal brytes ned av sollys. Det er mulig denne typen plast ikke tåler lagring like godt som resten av patronen. Koppen skal jo i utgangspunktet stå i spenn når den er inne i patronen, slik at den ekspandere av egen kraft når den kommer ut. Godt hjulpet av luftmotstanden selvsagt. Denne koppen hadde ikke noe naturlig spenn igjen. De var rett og slett bare blitt til en plastkopp. Kan vel derfor tenkes at det er en kombinasjon av kulde og alder her.

 

Uansett så er jeg svært interessert i å få fatt i en pakke med patroner med filt wad bare for å eliminere all usikkerhet på vinterjakt. Er spent på om det er å få kjøpt i her i Tromsø.

 

johs.

Link to comment
Share on other sites

Fant denne karen på fjellet for noen år siden. Som dere ser er det mange haggel igjen i plastkoppen, så jeg tror ikke det er helt umulig at noen får en uønsket slug en sjelden gang :D

30ku3a8.jpg

 

Fy og fy!! hvilke natursvin er det som ikke tar med plastkoppen hjem etter endt jakt? :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Ikke så lett å sjekke dette med plastkoppene, da de som kjent har en tends til å forsvinne i smellen. Men har ellers ikke opplevd det samme som trådstarter. Har du prøveskutt noen flere Fortunapatroner på papir ?

Støtter ellers at det lønner seg å kjøpe kvalitetsammo. Men kjenner ikke til Fortuna som merke.

Link to comment
Share on other sites

Nei, ikke prøveskutt på papir. Burde selvsagt gjort det, men når det er 15 minus ute og kun noen timer dagslys blir det lett at det ikke blir prioritert, om du skjønner.

 

Har skutt en del rype og and med disse patronene tidligere uten problemer, men Fortuna er nok ikke "top of the line" akkurat.

Link to comment
Share on other sites

-15 til +25 er 40 grader og en stor temp svinging, når du tar inn våpen/ammo så renner vatnet av dei.

ammoen og våpen slår seg og må då tørrpusses (morgan kane) svarte deg på det.

Mi erfaring med varme&kulde er livsfarlig og og våpen/ammo må behandles som en pelslue,,når vi tar den inn i varmen blir den våt og fryser til ute,, oppbevarer du dei ute slipper du for trøbbel.

Har fått løps sprenging "full choke" når heile koppen går ut og løpet som en sprukken banan 2 ganger med bly ammo gyttorp nr 5,,løse choker har gått til H++++++ ut med ei anna hagle.

Har opplevd klikk fleire gongar når det var veldi kalt,, tenk over det, Hva da?

 

 

 

http://ajungilaq.blogg.no/" target="_blank

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...