Jump to content

Krag-pipe


Barth

Recommended Posts

Opprydding av barndomshjemmet gav litt positiv vending da det dukket opp et gammelt helt nytt krag-løp. Totalt glemt etter utflytting for år siden. Det står P s F +Kongsbergkrona på enden. 19 mm og virker hamret. Det er 71 cm. Noen som har opplysninger om dette ? Twist f. eks.? Kvalitet ? Holdbarhet ?

Det blir litt vel langt i en jaktstokk så derfor blir hoved-spørsmålet : Lengde ?? Hva er den ultimate lengde for en 6.5x55. Er det en løpslengde som passer kalibret " som hand i hanske " ?

Link to comment
Share on other sites

Nå ja- lengden er jo der i godt monn, men jeg tror nå ikke baneskytterne brukte lange løp for prosjektilenes skyld,- heller for å få lang siktelinje.

Moten i dag er jo å få løpene så kort som mulig, og dette går jo ikke vesentlig ut over samlingene. Men når det gjelder hastighet og langhold ser jeg at løpene er ca. 63 cm. Begrunnelse ? Har det med hastighet å gjøre ? Kulevektene som brukes ved langhold ( 6.5x55 er jo kjent for å trives med forholdsvis tunge kuler ) ? Her på forumet finnes om ikke alltid svarene , så i hvert fall mange meninger, og meninger om optimal løpslengde for kalibret finns sikkert .

Noe fakta om løpet hadde og vært trivelig å få.

Link to comment
Share on other sites

Jo kortere løp jo mindre hastiget får du på kula. Derfor er lange løp foretrukket til langhold. Et langt løp git jo også mere tyngde og stabilitet i våpenet

 

Stigningen i løpet måler du lett selv med pussestokken. Da må du ha en pussestokk som roterer lett i skaftet.Sett på en pusselapp, sett denne i starten av løpet, sett en strek på pussestokken, så presser du den inn til pussestokken har rotert en runde, sett en ny strek nå. Dra ut pussestokken, mål avstand mell merkene du har satt på den. Del på 25.4, så har du twisten på løpet i tommer.

Link to comment
Share on other sites

Ja klart 6,5x55 har en optimal lengde og den har du jo allerede :mrgreen: Ikke uten grunn matchvåpen i kaliberet har lange løp.

 

Nei, det finnes en grunn til..........

Grunnen er som oftest at en lang siktelinje er bedre enn en kort....

Ellers er det jo også ett poeng med høy hastighet dersom man skal skyte på lange hold...

Link to comment
Share on other sites

Om det er en KV pipe så er den laget på kongsberg. Om den er 19mm så er det en skarpsyttergeværpipe (match pipe).

De har vel stigning på 1/8,25" om jeg ikke husker feil. De er i utgangspunktet beregnet på 139-144 grs baneammo med utgangshastighet på ca 770 msek.

 

Kvalitet og holdbarhet som andre matchpiper i samme kaliber.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...