Jump to content

skyting og hørselskade


Sunnmøring

Recommended Posts

Øret og oppbyggingen av øret, og hvor skadelig er lydene vi blir eksponert for ved utøvelse av vår hobby og det som for mange har blitt en livsstil, Nemlig jakt og skyting.

 

Det er mange myter rundt hørsel og hvilke lyder som er skadelige og når de er skadelige, ute og går i samfunnet og spesielt her på Kammeret.no

Skal her prøve å forklare på en enkel og lettfattelig måte litt om ørets oppbygging og hørselen og hvor skadelig støy kan være.

 

Øret:

 

Øret er et fascinerende og følsomt apparat, som består av flere små enheter som sammen gir oss lydopplevelsen. Når lyden treffer øret, ledes svingningene inn til trommehinnen. Trommehinnen er en barriere mellom det ytre og det indre øret, og den tynne hinnen begynner å vibrere i takt med lydbølgene. Vibrasjonene skaper en mekanisk bevegelse i tre bittesmå beindeler, som kalles « hammeren», «ambolten» og «stigbøylen» Sammen omformer disse små beindelene lydbølgene, slik at de kan mottas av det indre øret. Stigbøylen er festet til stepedius-muskelen som reagerer på signalene og pumper veske rundt i det indre øret. Det indre øret inneholder en mengde små hårceller som reagerer på væskens bevegelse og som starter en kjemisk prosess. I denne prosessen oppstår små elektroniske signaler som sendes til hjernen, og det er først når disse signalene når fram til hjernes hørselsenter at vi oppfatter trykkbølgene som «lyd» Dessverre er vårt øre ikke egnet til mange av de lydene vi skaper i det moderne industrielle samfunnet. Dersom øret utsettes for høye støynivåer kan de følsomme hårcellene i det indre øret ta skade. De svulmer opp og mister sin elastisitet.

 

Hva er Lyd:

 

Lyd er svingninger i lufttrykket, forårsaket av vibrasjoner fra en lydkilde, f eks en maskin, høyttaler eller fra stemmebåndet når en snakker. Lydens karakter avhenger både av frekvensen, som er lydbølgens oscillasjon pr. sekund og som måles i Hertz ( Hz) og lydens styrke som måles i desibel (dB). Inntil vi når 20-årsalderen hører vi normalt lyder som ligger mellom 20 og 20 000 Hz. Etter som vi blir eldre forårsaker aldring eller hørseltap at vi mister noen frekvenser, hovedsakelig de høyeste. Det laveste nivået vi kan oppfatte er 0dB og smertegrensen ligger på 130 dB. Lydnivået deles ofte opp i tre områder. Høye frekvenser (H) , middels frekvenser (M), og lave frekvenser (L) Lyder i høy og middels frekvenser er de vanligste og de vi har lettest for å oppfatte.

 

Fare forbundet med Rifle og Pistolskudd:

 

Et pistol eller rifleskudd er det vi på fagspråket kaller impulslyder, disse impulslydene er mere skadelige for øret og kroppen enn annen støy, de består av svært korte lydimpulser med svært høyt og raskt økende volum. Rifle og pistolskudd er typiske eksempler på kilder til impulsstøy. Vår hjerne trenger ca 0.3 sekunder for å oppfatte en lyd og avgjøre lydens styrke. En lyd med kortere varighet enn dette blir oppfattet som svakere enn den faktisk er, og derfor er disse lydene svært skadelige. Effekten av disse impulslydene kan være så voldsom at de kan ødelegge hårceller i det indre øret ved en enkel forekomst. For hver 3 dB økning så dobler lyden seg. Kraftige slag i kroppen som forplanter seg til øret via skjelettet som skyldes kraftig rekyl kan også være skadelig, slik at å bruke lyd/rekyldemper på våpen ikke er så dumt med tanke på å minske lyd og lydtrykk mot kroppen.

 

Håper ikke jeg har kjedet kammerets leser med dette, og at noen finner det som nyttig informasjon, ble for mange tåpelige og misvisende og direkte helseskadelige påstander rundt bruk/ikke bruk av utstyr til å beskytte hørselen her inne til at jeg kunne la være.

 

NB: Hørselvernets dempningsgrad angis med SNR nummer som beskriver hørselsvernets gjennomsnitts demping, til høyere SNR nummer til bedre demper de.

Link to comment
Share on other sites

Takk for en lettfattelig fremstilling.

 

Ang. demper:

Lyddemperen demper bare smellet forårsaket av den raskt ekspandere varme gassen fra munningen, men IKKE lyden av kula som bryter lydmuren. Det sistnevnte smellet kan høres ut som ett "piskeslag" og er farlig og potensielt veldig hørselshemmende. I dB styrke er dette smellet ikke langt unna smellet fra munningen, men det varer kortere og har en annen frekvens.

 

Hvis du har en ordinær jaktrifle i 308w smeller dette omtrent på 165 dB styrke uten demper. Med lyddemper som demper 30 dB har du fremdeles 135 dB igjen....

 

Selv har jeg skytt noen skudd med lyddempet rifle og subsoniske ladninger i 308w for å sammenligne og forskjellen er enorm sammenlignet med lyddemper og supersonisk ammunisjon. Dette er gjennom en heldemper og den fanger opp MYE kruttgass også fra supersonisk ammunisjon. Den enorme forskjellen i smell tilskrives i stor grad hastigheten på ammunisjonen. Dette er tydelig når du lader selv og ammunisjonen nærmer seg grenseland mellom det subsoniske og supersoniske.

 

SÅ: Bruk hørselvern sålenge du skyter supersonisk ammunisjon gjennom demper

Link to comment
Share on other sites

Bearbeer: det finnes ikke noen fasit på om en demper holder eller ikke, da må en foreta lydmålinger ved øret ditt vær gang du skyter, det er antall dB som "treffer" øret som bestemmer om en lyd er skadelig eller ikke og den lydbølgen kan endre seg i styrke alt ettersom hvordan omgivelsene er rundt deg, står du i et åpent landskap der lydbølgen ikke blir " kastet " tilbake mot øret så kan det være ok, står du i et landskap som kan reflektere lyden og forsterke lyden kan det være skadelig, moralen for mine ører er at kjøp en så god demper som mulig, og husk demper en demper 3 db mere, ja så er det vesentlig bedre for øret. Kulesmellet har en annen frekvens og lydbølge en kruttsmellet ved skudd, og pga kulesmellets raske og frekvensmessige framtoning oppfatter ikke hjernens lyttesenter dette smellet som like høyt som kruttsmellet, dette betyr ikke at kulesmellet ikke er like skadelig som kruttsmellet. Men en demper er den beste oppfinnelsen for jegere og skyttere med tanke på forebygging av hørselskader, da en demper også demper lydbølgene og kruttgassen i luften, ludtrykket blir rett og slett letter å takle for kroppen med demper enn uten demper.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...