lommekniv Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Om man skal behandle et skaft av bjørk med olje, hvilke olje kan bruker. Hvordan skal oljen brukes? Kan valnøtt olje brukes? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Valnøttolje, som i matolje av valnøtter? Funker sikkert, men som annen matolje så regner jeg med at den vil harskne med tiden. Da kan jo skaftet komme til å lukte litt uggent. Jeg bruker Liberon Finishing oil på det meste av treverk som skal oljes. har ennå til gode å finne noe det ikke funker på. Har brukt det på skjefter, knivskaft, kjøkkenknivskaft, benkeplater m.m. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lommekniv Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Hvordan skal man tilføre oljen til knivskaftet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berserk-kniv Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Finishing oil er en fin olje, som jeg har brukt på dreide ting. Til knivskaft bruker jeg somregel Danish Oil. Mange av oljene er så godt som helt like, men det kan variere litt etter hva slags herding det er på dem. Hvor lang tid det tar, hvor mange strøk en burde ha osv.. Hvordan en skal bruke de står somregel på boksen/flaska. Matolje er fint på bruke på ting som en skal ha mat i dvs boller, tallerkener osv. Til skafter er det lurt med noe som tåler en trøkk og skaper en hardere overflate. Noen sier at hvis det er knivskafter så skal en la skaftet stå i et glass med olje over natten, for deretter å tørke av overskuddet. Jeg pleier nesten alltid ha rundt 3 strøk, ettersom hvor blank flate en vil ha. Med Danish oil har jeg somregel brukt en fille og sauset skaftet godt inn, og tørket av etter noen minutter, og latt det herde rundt 8 timer før jeg gjør det på nytt. Får det ikke herdet skikkelig blir det fort seigt. På større emner som en bolle, så bruker jeg en svamp og tilfører mye, siden treet ofte suger endel inn. Et par lag er ofte greit nok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trollbukk Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Valnøttolje funker greit .Den harskner ikke og gir lite farge, men jeg er litt usikker på hvordan den herder. Jeg setter ofte knivskaftene jeg lager i ett glass med gulvolje, det gir lite farge og herder godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lommekniv Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Hva tror dere om liberon kjøkkenbenkolje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haretex Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Jeg jobber stort sett med stabilisert materiale og da er ikke olje noe tema. Når jeg av og til lager et skaft som ikke er stabilisert så bruker jeg Junkers gulvolje. Den er tynn og trekker godt inn, og treverket beholder sin opprinnelige farge. Tidligere brukte jeg i mange år en blanding av kokt linolje, terpentin, og benarolje. Vær klar over brannfaren ved selvantenning i filler brukt i linolje. Bruker du Danish Oil så vær klar over at treet blir mørkere. Lykke til! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lommekniv Posted May 30, 2013 Author Share Posted May 30, 2013 Nå sporer jeg av, men hva betyr det at treværk er stabilisert? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scout Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Nå sporer jeg av, men hva betyr det at treværk er stabilisert? Det betyr kort fortalt at en trebit har blitt "impregnert" med ett eller annet lurium, som oftest epoxy. Litt lenger fortalt så betyr dette at man vanligvis under vakuum erstatter luft i treverk med epoxy eller annet tilsvarende og dermed i praksis "limer" sammen cellestrukturene som finnes i treverket og dermed får ett stabilt stykke materiale som oppleves homogent og som i tillegg kan være tilsatt farge for å få en eller annen effekt. Som med allslags Voodoo så er det dessverre noen bakdeler også, blant annet at en del ikke lenger minner mye om treverk. Riktig utført er det dog meget pent, meget stabilt og tar flott polering. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lommekniv Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Jeg må spørre igjen. Tørr ikke å gjøre noe før jeg er sikker. Tror dere liberon kjøkkenbenkolje er bra til knivskaft? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eies Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Kokt linolje + litt terpentin. Eldgamal oppskrift. Passberre på å tørka vekk olje som ikkje trekkjer inn - etter kvar oljing. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trollbukk Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 Du ødelegger ikke skaftet ved å bruke kjøkkenbenk olje, det er bare å gå i gang. Bare pass på å legge ut bilde, før og etter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefflus Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Kan du dele innholdsfortegnelsen med oss, jeg finner ikke denne på nett. Grunnen til at jeg ber om dette er at andre kjøkkenbenk"oljer" er vanntynnede kunstharpikser eller blandingsprodukter, som er ment å møte et krav om en kjøkkenbenkfinish som liksom skal være mer "food safe". -Jeg er rett og slett interessert i dette, fordi det er en jungel, og jeg ønsker å kunne svare kunder og andre som spør. Vi mangler å innarbeide to begreper i Norge, det som på engelsk heter "Wiping Varnish" og det som heter "Mixed Oil finish" eller "Oil Varnish blend". Det meste av slikt som "Danish Oil", "Finishing Oil" osv. faller inn i minst èn av disse kategoriene. Valnøttolje skal være nøyaktig det som tittelen sier (bortsett fra i noen tilfeller der det er en wiping varnish beregnet for valnøtt, dette har jeg ikke sett selv), og dette naturproduktet skal etter sigende være tildels herdende. Nå for tiden kan man modifisere de fleste oljer til å bli herdende (modifisert soja er mye brukt), så det kan tenkes at dette kan gjøres med valnøttolje også for å bedre herdeevnen, om dette er tilfelle for produktene som er i salg er umulig å vite med mindre det faktisk står på flaska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.