Valmara Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Sikkert mange av dere som har sett Jerkyposer på diverse sportsbutikker til 70+ kr pr 75gr. Er jo hinsides dyrt, jerky er jo så godt at 75gr er borte på ca.75 sekunder. Her er en enkel oppskrift på en kg Jerky til prisen av rundt 150gr i butikken ( eller plata). Jeg har en enkel tørkemaskin for kjøtt og frukt, men det går fint an å gjøre det i en steke ovn på lav varme over en tid. 2x 600gr Rema 1000 kjøttdeig 14 % fett - 78kr ( karbonadedeig med mindre fett er sikkert bedre, men dyrere) 1 glass teriyakisaus- 30kr ( all annen grillsaus, marinader el duger like bra) 2x krydderglass- 40kr (alle har sikkert noe i skapet): Pris ca 150kr Ingrediensene Bland saus og krydder godt sammen slik at det blir lettere å fordele i kjøttet. Bland til du får en glatt og fin farse. Funker best med hendene. Klappet ut små burgere på matpapir, la de på ristene i tørkereren. Fjerner papiret når kjøttet får en tørr overflate. Bør ikke være for tykke, 3-4mm. Tørkeren. Tar ca 6 timer, skjærte opp i strimler og tørket de dem slik den siste timen. Det ferdige resultatet. Rema 1000-Jerky. Ferdig strimlet, ca 1.kg. Holdbarheten vet jeg ikke noe om, prøveporsjonen ble bort på en times tid. Lykke til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misima Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Det så jo enkelt og godt ut. Har jo mye karbonadedeig i frysern fra harryhandel, så dette må prøves. Så enkelt ut med den dehydratoren. Hvor får man kjøpt dette i Norge? Kunne ikke finne noe i nettbutikker i farta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hollako Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Jakt og Fritid selger mye nyttige sakere for jegere, sankere og selvbergingsfolk Blant annet tørkere: http://jaktogfritid.no/shopelement.asp?aid=8079&pid=3747 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pierotto Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Jerky er nammenam. Jeg pleier å lage av biff. Nå i helgen hadde de ytrefilet på Kiwi til 16kr pakka, så da ble det 10 slike. Pleier først å snitte biffen i to så de ikke blir så høye før jeg strimler de. Nå har jeg to smaker i ovnen. En med sursøt kinasaus, og en med honning, worchestershire og balsamico ala andebrystsaus. Når det kommer til tørking, så legger jeg det på rist i ovnen, 50grader med vifta på, og tresleiv i døra for å få en liten glippe. Det funker bra. Holdbarheten her er heller ikke utprøvd he he.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valmara Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 http://www.severin.com/no/Kjoekken/Kjoe ... er-OD-2940 http://www.flust.no/kjoekken/kjoekkenap ... rker-6775/ http://royaldesign.no/viewitem.aspx?ID=81515 Søk på sopp og frukttørker så dukker det opp flere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lindskog Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 God ide. Prisen på jerky i butikken er som du sier latterlig høy. Jeg har lurt på å prøve meg litt på dette med tørking av kjøtt tidligere, men har liksom ikke helt kommet i gang. Takk for inspirasjon, og takk til dere andre for linker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shark76 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Dette må prøves Noen som kan komme med en god oppskrift. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misima Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Fant ut at de hadde sånn tørker på komplett. Blir ca 500 kr med frakt, men skal kikke litt i butikker i morgen og se om jeg kommer over noe der. Så de hadde det på siba, men så ikke ut som de hadde det i noen butikker. Rart elkjøp/lefdal ikke har slike tørkere, ligger isåfall ikke i nettbutikken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hholm1 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Jeg tørker Jerkyen i et tørt rom 15-20 grader. Det er en fordel med en vifte som sirkulerer lufta. Dette gir kjempefin Jerky hver eneste gang. Jeg skjærer opp kjøttet i biter på 5-6 X 10-15 mm og 10 cm lange, mens kjøttet ennå er litt frossent. Lar det tine godt, slik at vannet renner av, før jeg legger det i veldig tykk marinade over natta. Så tar jeg kjøttbitene å legger på rister. Mye av marinaden følger da med og gir en kraftig god smak. Det vil dryppe litt i begynnelsen så ha noe under. Ristene setter jeg i et tørt rom på 15-20 grader. Har god lufting både over og under. Dagen etter begynner de tynneste bitene å bli ferdig. Da går jeg hele dagen å kjenner på konsistensen. Så plukker jeg bitene og putter i en plastpose etter hvert som de får den konsistensen jeg ønsker. Det blir jo en del prøvesmaking, men etter hvert blir det også noen i posen. He he. Denne måten å tørke på gjør at jeg full kontroll hele tiden. Jeg liker dem ikke for tørre, og slettes ikke sprø. Min test er at jeg kan bøye dem dobbelt uten at de sprekker i knekken. Liker du dem med røyksmak så ta dem noen få timer i røykeovnen. Vær klar over at holdbarheten øker med tørrheten. Mine er ikke særlig tørre men holdbarheten er upåklagelig. På kjøla holder de seg i ukevis. Men for sikkerhets skyld åpner jeg posene i ca 12-24 timer hver uke. (Må innrømme at jeg ikke har fulgt dette slavisk) Selv i romtemperatur holder de seg i flere uker. Men da er det viktig å lufte posene ofte. Du kjenner det på konsistensen. Blir bitene tørrere, lufter du for mye. DETTE GIR KJEMPEGOD JERKY. Har det siste året laget Jerky etter mange oppskrifter. Den som jeg liker best er Sweet & Sour. Prøv denne oppskriften, den er god. Sur-søt jerky 1 kg rådyr eller annet kjøtt, kutt i strimler 1 ts. sort pepper 1 ts løk pulver 1 ts. hvitløk pulver 2 ts sennepsmel 3 ss. epleeddik 2 dl brunt sukker 1 ss sukker 1 ss Worcestershire saus 1 ss salt Kutter kjøttet i strimler på ca 5 X 10-12mm. Det er lett å skjære kjøttet,når det er nesten tinet fra frossent kjøtt. Lar det ligge i marinaden ett døgn, og legger det ut over en rist uten å skylle av. Lar det ligge på risten i litt kald romtemperatur i 1-2 dager. Etter ca 1 døgn kjenner jeg på dem og peller ut de som er ferdig etter hvert. Legger dem i en plastpose. Posen må ikke holdes lukket over lang tid. 2-3 uker. Da blir det lett mugg. Dette er litt avhengig av hvor tørrr Jerkyen er. Man unngår også mugg om man åpner posen et par ganger i uka og slipper inn litt frisk luft. (Det er nok skjelden dette er noe problem da posen aldri får ligge urørt så lenge) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Th.Kitten Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Takk for den hholm1, virkelig spennende oppskrift. Lenge lett etter en fin og grei oppskrift uten å gå til innkjøp av en "tørker". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.