Gullars Posted August 8, 2008 Share Posted August 8, 2008 Skulle ha slipt samekniven min, kunnskapen om dette emne er ikke så godt. Noen som kan anbefale utstyr jeg kan skaffe og hvordan gå frem? Beklager tåpelig formulert, men et sted må man starte og lære. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenneth32 Posted August 8, 2008 Share Posted August 8, 2008 Jeg har null peiling på sliping av kniver Men jeg har lykkes med å finne fram til noe som jeg klarer å få knivene skarpe på en enkel og grei måte. Jeg bruker en eksentersliper med sandpapir med korning 120-240. Avhengig av åssen finish jeg vil ha på den. Dette funker på min 9" samekniv, Bowiekniven, og fiskekniven. Brødkniven og biffknivene til husholdningen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 8, 2008 Share Posted August 8, 2008 Det har blitt nevnt før-en av kvass-kniv-ekspertene på forumet burde ta seg tid til å lage en skikkelig how-to om emnet. Inntil da bruker jeg en sak fra Fiskars, kniven blir skarp den selv om den ikke holder så lenge! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slakteren Posted October 10, 2008 Share Posted October 10, 2008 Jeg er helt fersk på dette Forumet. Tenkte jeg skulle debutere med et lite innlegg om sliping av kniver. Først må man skille mellom sliping (gjennoppretting av "ny" egg) og bryning (vedlikehold av egg). Etter min mening er det slipestein med vannkjøling som duger når man skal slipe. Problemet da (for normalt familiebudsjett) er å finne maskin. Jeg har selv en Tormek Super Grind 2000 som jeg kjøpte på Jernina for snart 10 år siden for ca kr 3.500,- Jeg er fornøyd med selve slipesteinen, men meget misfornøyd med polerskiven. Har derfor anskaffet meg egen polermaskin i ettertid. En Samekniv er forholdsvis "tungslipt" og med en langsomt avvirkende maskin som Tormek er man avhengig av å benytte slipejiggen som følger med, med frihånds-sliping er det nesten umulig å slipe en god rett egg på så tykt blad. Sett et tusjmerke på eggen. Monter kniven i jiggen og still vinkelen slik at tusjmerket på eggen fjernes. (Eggvinkel ca 25 grader). Slip til du har en kraftig råegg langs hele kniveggen. Sliperetning er fra rygg mot egg. Så skal råeggen og sliperissene poleres bort. Som sagt - lærskiva til Tormek fungerer ikke optimalt, en hard filtskive (BC 60) med peroierihastighet på 30 m/s er optimalt. Retningen på skiva er som på sliping - fra rygg mot egg. Bruk slipepasta. Neglene er følsomme. Før tommelfingerneglen langs eggen for å kjenne om den er glatt og fin - da har du polert tilstrekkelig. På en optimal filtskive så vil ett tungt drag på hver side + ett lett drag på hver side være tilstrekkelig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 Sikkert ikke svar på tråden - men jeg manglet en slire på min Strømeng-kniv - og sendte kniven opp til nordlige områder. Fikk en tilpasset slire tilbake - samt en nykvesset kniv. Og det var ikke mange kronene jeg betalte for det. Send den nordover Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
O.J Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 vær obs på at samekniven din ikke har to like egger heller. Er mest sansynelig to forskjellige grader ute å går, på hver sin side. Kan hende du var klar over dette fra før, men men. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niak Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 Noen som har forslag på et alternativ til Tormek? Ser Dick har noen maskiner. http://www.dick.de/en/productdatabase.p ... tgruppe=34 Noen som har vært borti disse? Skulle hatt en halv-proff sak som var rimelig rask og enkel å bruke, men som ikke var for agressiv på bløte slaktekniver. (Slik Tormek'en ofte er for de som er litt for "tung på labben") Forslag? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slakteren Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 Dick har fire slipemaskiner og en lamellmaskin for knivsliping (mulig flere i den tyske katalogen, men den oppgitte linken funka ikke på min maskin). De to billigste (RS-75 og RS-150) har ikke kjøling og jeg vil derfor ikke anbefale disse. Kjøper du disse i Norge må du betale ca 4.000 kr for RS-75 og ca kr 7.000 - 8.000 kr for RS 150. Vær klar over at du får lettere varme med to slipeskiver og sliping av begge sider samtidig - uten kjøling går ikke det bra. Maskinen SM-110 har derimot kjøling og man sliper en side av gangen mot en stein (hard gir rett egg). Maskinen har ikke skikkelig filtskive. I Norge må du regne med å betale ca kr 17-18.000 kr. SM-111 har filtskive i tillegg, men koster i Norge ca kr 20.000 kr Flere slakterier i Norge bruker SM-111. De fungerer brukbart - langt bedre enn en Tormek, men jeg går ut fra at prisen gjør den urelevant for "vanlige" husholdningsbudsjetter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Think! Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 vær obs på at samekniven din ikke har to like egger heller. Er mest sansynelig to forskjellige grader ute å går, på hver sin side.Kan hende du var klar over dette fra før, men men. Samekniv skal ha "butt" egg inn mot skafte som gradvis går mot skarp egg mot tuppen. Bakgrunnen er at du innerst mot skaftet klyver margebein, lenger ut hugger "ved" og ved krumming og spiss sløyer fisk = multitool. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
O.J Posted October 12, 2008 Share Posted October 12, 2008 Samekniv skal ha "butt" egg inn mot skafte som gradvis går mot skarp egg mot tuppen. Bakgrunnen er at du innerst mot skaftet klyver margebein, lenger ut hugger "ved" og ved krumming og spiss sløyer fisk = multitool. Ja. noe slikt. Men mener bestemt at min strømeng har to forskjellige grader på forskjellig side og. Type en side kløyving, og en side smi... Eller er jeg helt ute på tur her. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puzzaque Posted October 12, 2008 Share Posted October 12, 2008 Samekniv skal ha "butt" egg inn mot skafte som gradvis går mot skarp egg mot tuppen. Bakgrunnen er at du innerst mot skaftet klyver margebein, lenger ut hugger "ved" og ved krumming og spiss sløyer fisk = multitool. Ja. noe slikt. Men mener bestemt at min strømeng har to forskjellige grader på forskjellig side og. Type en side kløyving, og en side smi... Eller er jeg helt ute på tur her. De er slik fordi de er maskinslipt av slurvete maskinarbeidere Du finner det samme på Helle og Bruslettokniver og mange håndlagete kniver Har en Helle Nying som er slurvslipt på samme måten og gudene skal vite att den ikke er laget for å hugge noe som helst med Dersom de blir slipt på en lignende maskin så skal det ikke mye skjevhet i knivføringen til før man får forskjell fra side til side Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slakteren Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Helle sin nying slipes av automater og ikke av mennesker. Foresten et fint bilde av Dick RS-75. Helt enig at denne ikke er å anbefale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.