Chiefen.v-2 Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Er det noen som har en bra oppskrift på rabarbravin (altså med kvaliteter utover å inneholde alkohol..)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olesøn Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Ahem: Ca 16 kg rabarbrastilker hakkes opp. 3 store sitroner (ca 3/4 kg) med skall hakkes også opp. Hele skiten puttes opp i en 60-liters plastdunk, og deretter strøs 1 kg sukker over. (Dette er 10 % av den totale sukkermengden.) Hell over 19 liter med kokt vatn (skal holde ca 20 grader). 1 pakke pektolase og 2 stk knuste svoveltabletter blandes i til slutt sammen med vingjær. (Dette fås kjøpt hos nærmeste farmasøytiske detaljhandel.) Rør om 2 ganger pr. dag. (Dette bør begynne å gjære etter 5 heile dagar.) På den tredje dagen skal du ha i litt sukker, ca 0,5 kilo. Etter 8-9 dager skal suppa over på ballong. Først skal væsken skilles fra. Da kreves det at man har et kledebon tilgjengelig, slik at man får presset all væske ut fra mosten. Det anbefales å ha gode armmuskler, samt evnen til å forestille seg at dette blir bra saker, siden det er slitsomt som fy... Når alt er på ballong, slår man på vatn til man har en totalmengde på 45 liter, samt resten av sukkeret. (Altså 8,5 kg sukker, totalt 10 kg tilsammen gjennom hele prossesen) Etter fire måneder skal det stikkes om. Dvs. å helle (forsiktig) av den klare vinen, og slå vekk bunnfallet. Så er det tilbake på ballongen, og da har man i 1 svoveltablett pr. 10 liter vin. Alt fram til nå har foregått i romtemperatur, heretter skal ballongen stå kjølig, ca 10 grader er greit. Kjølerom går også fint. I følge gamle oppskrifter skal det stikkes om på nytt en klar dag i mars. Bør helst stå på ballong i ett år, og må ikke tappes på flasker før gjæringen er helt ferdig. Etter to-tre år på flaske er det nesten så det går an å drikke det. Eventuelt kan man gi det bort i gave til folk man ikke har så mye til overs for. Husk sløyfe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Varegg Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Digg Rabarbara-drikk! Sesongen for Rabarbra strekker seg fra april til slutten av juli. Men det er på forsommeren den er på sitt aller beste – sprø og god! Unn deg selv en Rabarbra drikke som smaker himmelsk. Av Claus Meyer: Smaken av Danmark 1 kg rabarbra 250 g økologisk rørsukker 2 l vann 3 sitroner, økologiske, ellers må du skrubbe skallet ekstra grundig for å fjerne sprøytemidlene 3 stilker mynte 25 g ingefær i tynne skiver Slik gjør du: 1. Skjær rabarbrastilkene i små biter og skyll dem i kaldt vann. 2. Ha dem i en gryte med vann, sukker, mynte og sitroner som er skåret i kvarte. Kok opp blandingen, fjern skummet som danner seg på toppen og la det hele koke i 3-4 minutter. 3. Ta gryten av platen. La saften trekke i 15-20 minutter før den siles gjennom en fin sikt eller et klede. 4. Still saften kjølig og kast rabarbra-restene. Drikk saften med en isbit og eventuelt en skive sitron. (og den blir absolutt ikke dårligere om du tilsetter en skvett med brennevin ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Etter to-tre år på flaske er det nesten så det går an å drikke det. Det er det jeg var/er litt redd for ja.... jaja, rabarbragrøt er jo ikke dumt, og den safta så heller ikke fæl ut:-9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spets Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Har gått med litt av de samme tankene sjøl... Her er det i alle fall masse oppskrifter, har ikke testen noen av de enda. http://www.rhubarbinfo.com/wine/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beagle Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Rabarbravinen vert best om du lager den om våren av dei fyrste stenglane som kjem. Det er mindre av eit eller anna stoff i den som gjer den besk på smak seinare på sommaren. Mange år sidan eg lagde vin sjølv, men etter fritt minne so skjedde det slik: Rabarbra vart kutta i biter og lagd i ein stor balje, slo kokande vatn over saman med sukker. Når tempraturern var komen langt nok ned til ikkje å drepe gjærbakteriane so hadde eg oppi gjæret. Brukte Dr. Heidenreich sitt vingjær av madeiratype. (Oppskrift på vin i pakningsvedlegget). Dekka alt med eit reint stoffstykke for å hindre eventuelle fluger å koma til. Etter ei lita veke vart den avsilt og fyllt på balong. Sukker tilført og balongen satt mørkt i kjellaren. Sukker tilført med ca.0,5kg av gangen så lenge den gjera. Var ofte problem med at gjærlåsen gjekk tom for vatn, så pass på denne. Gjæringa vil ta nokre månader, etterpå skal den stå i minst eit år før den vert skikkeleg god på smak. Vart tilført forskjellige remediar i løpet av prosessen, allt nødvendig var med i gjærpakken. Å lage rabarbravin er ikkje noko seksvekers prosjekt, her er det snakk om langsiktig planlegging og tolmodigheit. ( Havna som regel på 18-19% den vinen eg lagde). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted July 5, 2012 Author Share Posted July 5, 2012 Ble det en OK vin av det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olesøn Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 (edited) Det er som nevnt lenger opp ikke noe hurtigopplegg. God vin fordrer planlegging og tålmod, det samme gjelder rabarbravin. Edited October 23, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beagle Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Ble det en OK vin av det? Etter min meining så vart vinen god. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjur Dale Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Ved vinlegging er det greitt å ha kvalitet på gjæren. Kargus er gjær med rus-grus. Gå på apoteket eller søk vingjær på nettet etter andre kvalitetsprodukt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.