Jump to content

Ratchet Rifling, snake oil?


smevik

Recommended Posts

Jeg sitter og ser på nytt løp, og ser Shilen har en patent de kaller "ratchet rifling"

ratchetRifle.gif

 

Greia ser ut til å være en lett modifisert polygonpipe. Broughton produserer også noen løp som ligner på dette. Produsenten hevder at det gir kulene mindre vindavdrift siden det blir mindre avtrykk i kula (njæ...), at løpene holder lenger, og at løpene blir lettere å pusse.

Er alle tre påstandene bare snakeoil?

Link to comment
Share on other sites

Troen har hjulpet mange. Jeg tror at profilen er av underordnet betydning, det er jevnhet og spenningsfritt stål som er viktigst.

Det har blitt laget topp kvalitet løp med alle mulige riflingsprofiler og antall rifler. Det er de samme produsentene som leverer de beste løpene uansett riflingstype, se hva som vinner i BR.

På slutten av 1800 tallet ble det eksperimentert med et utall ulike riflingstyper, men stort sett så hadde det størst betydning for blykuler i svartkruttpatroner. Da de mantlede kulene kom ble det stort sett den tradisjonelle riflingen som ble brukt

Link to comment
Share on other sites

Årsagen til at der er mange forskellige faconer på riflingsprofiler, er formodentligt at der er forskellige parametre for bedømmelser.

Grundlæggende "Amerikansk" faconfilosofi, hvor det vigtigste styringsparameter, er bunddiametern på riflingen, kan have en vis fordel hvor man diskutere ekstrem precicion ved forholdsvis få skud i serien. Ulempen er af mange accepteret som klart kortere levetid, og klart større behov for mantelfjernelse.

 

At der så fremkommer en profil fra en producent som er berømt for disse amerikanske fordele. Høj precicion, kort levetid og stor rengøringsbehov. indikere at man stadig jagter løsninger, som kanredusere ens svagheder, er da positivt.

 

Fordelen ved at gå lidt væk fra "gammeldags" retvægget og skarpkantet rifling, kan være at man opnår lidt bedre tætning omkring kuglen, kombineret med lidt mindre plastisk deformation af kuglen. Her kan specielt nævnes 3 4 5 6r rifling, som er kendetegnet ved at man i bunden af riflingen har en radius som forbedre pakning, reducere den mængde gas som slipper forbi kuglen, og derved forårsager udbrænding og carbonaflejring.

En mulig ulempe kan være at de flader som overføre rotasionskræfter til kuglen, kan blive reduceret.

Den viste Rachetrifling kan godt tænkes at give bedre pakning, og reduceret krav til riflingsdiameter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...