thomas40 Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Har noen spørsmål ang sliping som jeg håper noen kan hjelpe meg med. La oss si at jeg skal slipe en kniv på 15 grader, den har noen litt stygge hakk. Noen ganger kan jeg stå og slipe og slipe og det blir nesten ingen bedring, hva er årsaken til det og hvordan kan jeg få slipt en rett egg litt raskerer, jeg bruker den brynen som følger med maskinen som gjør at den blir litt grovere men syntes det utgjør liten forskjell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Tormeksteinen er relativt finkorna og egner seg ikke til å fjerne store mengder stål. Hadde den vært grovere ville den fungert dårlig til å sette opp en egg med. Det beste er å bruke en båndsliper og slipe vinkelrett på eggen for å slipe bort hakka og få en riktig fasong på bladet. Deretter gå på tormek'en med riktig vinkel. Brynet som følger med har nok begrensa effekt, og kan bare bidra til å gi finere overflate, ikke grovere. Dette er styrt av kornstørrelsen i slipesteinen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Vær obs på at slipeskjegg kan gjøre slik at eggen føles sløv. Prøv å skjær i en treplanke mellom slipingene så du får dratt av skjegget, evt bruk lærreim (ikke skjær i reima). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars_o Posted January 30, 2012 Share Posted January 30, 2012 Hvis du skal ha skikkelig skarp egg, så IKKE dra av slipesjegget slik som nevnt mot en trebit. Da får du en mikroskopisk taggete egg. Derimot bruk lærskiven som er på steinen og poler den bort med å ta litt på begge sider av eggen vekselvis, evt. samme prosedyre på en lærreim. Hvis du gjør dette riktig på en lærrem, så kan du se at slipesjegget blir liggende igjen på remmen som en svak grå strek. Da har du fått en ren, fin egg som er uhyggelig skarp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.