Jump to content

Hjelp til valg av digitalkamera


_husby_

Recommended Posts

God søndag alle sammen! Siden jeg ikke greide å finne noen lignende tråd fra før prøver jeg her!

 

Saken er den at i februar reiser jeg til Wollongong i Australia på utveksling for å studere i ca. 6 måneder, og jeg har planer om å kjøpe et digitalkamera til denne reisen. Men siden jeg kun har fotoerfaring med å knipse bilder med andre folk sine kamera har jeg ikke peiling på hva jeg skal se etter!

 

Det eneste jeg vet er at jeg vil ha et solid kamera som holder i flere år, og som du ikke trenger egen lastebil for å transportere rundt.

 

Håper det er noen med genuin fotointeresse/kunnskap her inne som kan hjelpe meg!

 

Alt mottas med takk! :)

Link to comment
Share on other sites

Om du ønsker speilrefleks, vil både Nikon og Canon være meget gode valg. Om venner/familie har en av dem, kan det påvirke valget ved at dere kan låne objektiver av hverandre. Til reise trenger du et allrounobjektiv. Nikon har et utmerket i 18-105 mm. Sigma har et meget bra objektiv på 18-200 mm. Finnes til både Canon og Nikon.

 

Om du ønsker et kompaktkamera, anbefaler jeg Panasonic Lumix DMC-TZ20. Vil du gå lengre opp i pris, anbefales Nikon COOLPIX P7100.

 

Jeg anbefaler ikke mellomstørrelsen/hybridkamera. Siden de er for store til å ha i lommen - alltid, kan en like godt kjøpe speilrefleks.

 

Jeg anbefaler denne butikken: www.fotovideo.no

Link to comment
Share on other sites

Har i utgangspunktet tenkt på speilrefleks ja. Brukte et speilrefleks fra Nikon i sommer som jeg brukte til å dokumentere fjellet i en tunnel etter hver salve. Ble imponert over dette kameraet, det ble fine og klare bilder selv inni tunnelen hvor det var rimelig mørkt for å si det mildt...

Link to comment
Share on other sites

Ble imponert over dette kameraet, det ble fine og klare bilder selv inni tunnelen hvor det var rimelig mørkt for å si det mildt...

Da mistenker jeg at du befinner deg i det øvre sjiktet av Nikon... D3x ?

 

Nuvel, Nikon og Canon er markedets mest solgte digitale speilreleks, og det sier vel sitt. De leverer gode kamera, og de er flink å markedsføre dem.

Jeg vil i tillegg trekke frem nr. 3 og 4 på listen, Sony og Olympus. De står ikke tilbake kvalitetsmessig, og de har et stort fortrinn: Bildestabilisering i kamerahuset i stedet for i hvert enkelt objektiv. Det betyr at du har stabilisering på alle objektiver du bruker om du ønsker det. På Nikon og Canon betaler du ekstra for denne funksjonen på de objektivene som har den.

Du kan også se på Micro 4:3 systemet som gir mer kompakte systemkamera. Panasonic Lumix og Olympus leverer kamera på dette systemet. Sony har også lansert et tilsvarende system i NEX-serien.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar HighPower, selv om jeg ikke skjønner så mye av det du sier! :mrgreen:

 

Hvis jeg sier et pristak 5-6tusen, har dere noen konkrete anbefalinger og komme med?

Jeg har sett på diverse nettbutikker og funnet mange kameraer i dette prisnivået, men jeg aner jo ikke hva som er forskjellen mellom dem...

 

ps! når jeg sier pristak på 5-6tusen er dette også inkludert objektivet.

Link to comment
Share on other sites

Et par forslag etter søk på én nettbutikk:

- Pentax K-r m/18-55mm+50-200mm: http://www.japanphoto.no/product/systemkamera/speilreflekskamera/pentax/pentax-k-r-m-18-55mm-50-200mm-da-l-sort/

- Canon EOS 1100D med Tamron 18-200mm Di II: http://www.japanphoto.no/product/canon-eos-1100d-med-tamron-18-200mm-di-ii/

- Sony Alpha A500 18-55+55-200 (litt over budsjett): http://www.japanphoto.no/product/digital-speilrefleks/sony/sony-alpha-a550-m-18-55-55-200/

- Sony Alpha A380 m/18-55mm & 55-200mm: http://www.japanphoto.no/product/systemkamera/sony/sony-alpha-a380-m-18-55mm-55-200mm/

- Sony Alpha A330 m/18-55+55-200: http://www.japanphoto.no/product/systemkamera/sony/sony-alpha-a330-m-18-55-55-200/

- Panasonic Lumix DMC-G2 m/14-42mm+45-200mm (litt over budsjett): http://www.japanphoto.no/product/systemkamera/speillos-systemkamera/panasonic-lumix-dmc-g2-m-14-42mm-45-200mm-sort/

- Nikon D3100 m/18-55mm VR + 55-200mm: http://www.japanphoto.no/product/nikon-d3100-m-18-55mm-vr-55-200mm/

- Sony Alpha A330 med Tamron 18-200mm Di: http://www.japanphoto.no/product/digital-speilrefleks/sony/sony-alpha-a330-med-tamron-18-200mm-di/

 

OBS! Ingen prioritering. Alle dekker behovet ditt med god margin. Gå til en forhandler og få prøve ergonomi, menysystem, betjening og generell "godfølelse". Ikke la deg blende av antall megapixels - det tallet sier bare noe om hvor fort du fyller opp minnekortet. Hvis jeg oppfatter riktig at du er fersk på dette vil selv de enkleste systemkamerene ha funksjoner milevidt forbi de behovene du ar de første årene. Kjøp heller et enkelt kamerahus og bruk resten av budsjettet på optikk og gjerne en ekstern blitz og et stativ. En skikkelig fotobag er også greit å ha.

Link to comment
Share on other sites

Er du sikker på at du skal ha speilreflekskamera?

 

Vurderer du "pocketkamera"?

Jeg gikk motsatt vei, kjøpte speil først (Canon 350) ble for mye å dra på under jakt etc. Kjøpte deretter Canon G9 (som nå har avgått med med døden) Og har derfor kjøpt Panasonic LX-5.

G9 var litt for stor i lomma, da G12 er enda større, som ble den valgt vekk. Gikk derfor for LX-5 og er så langt godt fornøyd.

 

Er du noen gang i Oslo, kjør innom http://fotovideo.no/ som har et rikt utvalg!

Link to comment
Share on other sites

Se her ja! Her var det kommet mye godt siden sist jeg var inne! :D Tusen takk for mange fine linker HighPower!

 

@Poacher: ja, jeg er sikker på at jeg vil ha speilrefleks, når jeg først skal kjøpe meg kamera skal jeg ha speilrefleks, dessuten har jeg et "ok-minus" kamera på mobilen som jeg kan bruke.

Men tanken er den at når jeg skal til Australia vil jeg ha muligheten å kunne ta ordentlige bilder.

Link to comment
Share on other sites

Husk at en god fotograf med et dårlig kamera gir bedre resultater enn en dårlig fotograf med et godt kamera :wink:

Det er faktisk lettere å ta gode bilder med et godt kompaktkamera enn med et speilrefleks eller annet systemkamera. Et systemkamea krever av deg at du lærer deg endel metoder og prinsipper, men gir deg mye større kontroll og fleksibilitet. De erstatter hverandre ikke.

Panasonic Lumix TZ-serien har vært nevnt over her, de kan jeg anbefale fra egen erfaring. Jeg har både systemkamera og flere kompakt- og hybridkamera. TZ-7 er kameraet som er med meg overalt, og det tar imponerende bra bilder.

Tenk grundig gjennom hva du skal bruke kameraet til og hvordan du ser for deg å bruke det før du kjøper. Et billig kamera som blir brukt er bedre enn et dyrt som samler støv. Er du villig til å lære deg bruken og bære det med deg rundt omkring, gå for systemkamera. Hvis ikke, velg et kompaktkamera med stort zoomområde og god optikk.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Heisann..

 

Jeg synes det er et par veldig elementære men faktisk veldig viktige punkter du nærmest "må" finne ut av før du kjøper. Det er alt for mange som i samme fella år etter år desverre.

TA OG FØL ! Du må kjenne på de kameraene du vurderer. Noen er små og lette, andre er tyngre og større. Kameraet skal kjennes godt i hånda, ellers vil du bruke det i en kort periode før det nedprioriteres eller legges bort.

D-300 er godt kamera av den større og tyngre typen. Tåler endel og mer værbestandig enn f. D-7000.

Har selv D700 og er strålende fornøyd :D

Et annet tema er hva du bør velga av objektiv til kameraet. Dette er også veldig viktig for at du skal få gleden av kameraet på turen. Vil du nærme eller ha mulighet for å stå et stykke unna og heller "dra motivet inn".

 

Mine anbefalinger er uansett et godt 50mm som kan brukes til alt. Flott til øyeblikksbilder, gatefoto osv. Dessuten er de veldig lyssterke slik at du kan ta gode bilder selv i dårlig lys. Også portrettfotografer benytter dette mye.

Alternativer er et allround objektiv som nevnt lengre opp. Men disse er ofte mer lyskrevende (men mer enn bra nok under normale lysforhold). Tokina har et som har fått veldig gode tilbakemeldinger Tamron Tamron AF 28-300 F3.5-6.3 XR Di VC (den nye versjonen).

 

Vel, håper ikke dette har forvirret deg helt... Lykke til med valget !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...