Jump to content

Trenger råd om avstandsbedømming


skyttern 6,5

Recommended Posts

Bruker denne endel i forsvaret, og om forutsetningene ligger til rette, er den ganske nøyaktig.

 

"Boermetoden

Denne metoden ble benyttet under Boerkrigen i sør Afrika, derav navnet.

 

Hold en blyant rolig på strak arm. Lukk det høyre øyet og sikt over blyanten mot målet. Legg merke til hvor blyantspissen befinner i forhold til målet. Hold hodet helt i ro, lukk det venstre øyet og åpne det høyre øyet. Sikt igjen over blyanten og legg merke til hvor mye blyanten har flyttet seg i forhold til målet. Bedøm forflytningen i meter ved målet. Multipliser tallet med 10 og du har et cirka mål på avstanden til målet. Denne metoden krever en del trening mål derfor opp og kontroller at avstandsbedømmelsen er riktig til metoden sitter."

Link to comment
Share on other sites

Avstandsbedømmelse

De tradisjonelle metodene for avstandsbedømmelse er:

 

Boermetoden

Skytteren tar oppstilling med front mot målet, holder et strå på utstrakt arm og sikter mot målet med ett øye åpent. Øyet lukkes og det andre åpnes. Strået vil da flytte seg sideveis. Skytteren bedømmer den bredden som strået har forflyttet seg og ganger med ti for å få avstanden til målet i meter. Formel: Bedømt bredde i meter x 10 = avstand i meter

 

Sammenligningsmetoden

Avstanden til målet sammenlignes med avstander som er kjent fra dagliglivet, for eksempel lengden på et svømmebasseng, avstanden på langs og tvers av en fotballbane eller avstandene fra standplass til skivestativene på en skytebane. En annen måte å benytte metoden er å sammenligne figurens størrelse i hullkornet med et memorert bilde, eller med et nedtegnet siktebilde i en kladdebok. Gjennom trening vil man huske forskjellige siktebilder og knytte dette til avstander.

 

Synbarhetsmetoden

Metoden bygger på prinsippene fra sammenligningsmetoden om hvordan figurer ser ut i siktet, spesielt hvordan den forandres når avstanden forandres. Metoden krever lang trening og erfaring for å kunne fungere tilfredsstillende. En figur som er blant de mest egnet for denne metoden er 1/3 figuren. Er avstanden rundt 400 m trer konturene med skuldrene tydelig fram.

 

Oppdelingsmetoden

Avstanden til målet deles opp i like deler. Lengden på hver del bedømmes og alle delenes lengder legges sammen for bedømmelse av den total avstanden.

 

AG3 og Målemetoden (Kornstolpemetoden)

Fakta om AG3: Avstand mellom baksikte og forsikte er 55cm

- Kornets bredde er 1,6 mm

Forutsetning: Normal sikteavstand fra øyet til forsiktet er 65 cm

Dekningsbredden (cm) x 4 = Avstanden (m) til målet

 

Eks. 1. 1/3 figuren (50 cm) bred går 1 gang på kornet

Dekningsbredden: 50 x 1 = 50cm

50 x 4 = 200m

Eks. 2. C30 (30 cm) bred går ½ gang på kornet

Dekningsbredde er 30 x 0,5 = 15 cm

15 x 4 = 60m

Eks. 3. Tønne (40 cm) bred går 1 ¾ gang på kornet

Dekningsbredde er 40 x 1 ¾ = 70 cm

70 x 4 = 280m

 

 

Målemetoden

I denne metoden brukes hullkornet som verktøy for å bedømme avstanden. Når skytteren ser gjennom hullkornet blir det en sektor som blir bredere og bredere etter hvert som avstanden øker. En skytter med sikteavstand 100 cm (avstand fra øye til hullkorn) og 3,0 mm hullkorn vil dermed ha et synsfelt i hullkornet på 30 cm på 100 m, 60 cm på 200 m osv. Benyttes en C-30 figur, som er 30 cm bred, så vil figuren fylle hullkornets bredde på 100 m, figuren går 2 ganger i siktet på 200 m osv.

 

I denne sammenheng benyttes begrepet dekningsbredde. Dette vil si diameteravstand i cm for synsfeltet i hullkornet. For å finne dekningsbredden måles hvor mange ganger figurens bredde eller høyde dekker hullkornets bredde. Så ganger man figurbredden med antall ganger, og har dekningsbredden. Avstanden finner man så ved å benytte følgende formel:

 

sikteavstand x dekningsbredde = avstand i meter

hullkornstørrelse

 

Mer praktisk er følgende formel gitt at forholdet mellom sikteavstanden og hullkornstørrelsen er tilpasset hverandre, eksempel sikteavstand 100 cm og hullkorn 3,0 mm. :

Formel: Dekningsbredde i cm x 3 = avstand i meter

Eksempel: C20 går 3 ganger i hullkornet

Dette gir en dekningsbredde på 20 x 3 = 60cm

Avstanden blir: 60 x 3 = 180m

 

 

 

Knepptabeller

Knepptabellene er normalt gode nok for å kunne stille siktet på korrekt avstand, men det gir skytteren bedre sikkerhet om han gjennomført innskyting på flere avstander. Det er normalt små mål, og ulik stigning eller senkning til målene kan være hovedgrunnen til skivebom på de lengste avstandene. Ammunisjonsfabrikkene har utarbeidet knepptabeller som viser hvor mange knepp du må skru for å treffe den figuren du har bedømt avstanden til. Tabellen tar hensyn til prosjektilets vekt og utgangshastighet.

 

 

 

Feilkilder i avstandsbedømming

Det finnes forhold som kan påvirke vårt inntrykk av avstand slik at vi enten dømmer for langt eller kort. Valg av metode vil være delvis utslagsgivende for hvilke faktorer som virker inn. Ved å bedømme i terrenget uten bruk av siktemidler vil disse faktorene kunne påvirke vår oppfattelse:

a) Det bedømmes normalt for kort når:

- Belysningen er god (klar luft, god sikt)

- Målet trer skarpt fram mot bakgrunnen

- Terrenget fram mot målet er flatt, dårlig belyst eller usynlig

- Terrenget fram til målet er fallende

b) Det bedømmes normalt for langt når:

- Belysningen er dårlig. (skumring, regn, tåke o.l.)

- Målet er vanskelig å se. (står i skyggen, dårlig bakgrunn, sol i øynene)

- Man sikter langs et gjerde, gjennom ei glenne i skogen o.l.

- Terrenget fram mot målet er stigende.

Ved bruk av hullkornet i forbindelse med sammenlikningsmetoden, synbarhetsmetoden og ikke minst målemetoden vil god sikt/dårlig sikt, sol/overskyet, blank bakgrunn/matt bakgrunn være forhold som ender synsinntrykket av figuren, og dermed være kilde til feil i avstandsbedømmelsen.

Erfaringsmessig vil direkte sollys på figuren, og spesielt hvis den står mot en hvit blank bakgrunn, gjøre at figuren ser mindre ut enn den egentlig er. Motsatt effekt oppnås særlig når figurene står på kjepper uten bakgrunn av snø, og det er motsol. De vil da synes store i forhold til avstanden, spesielt på grunn av den 2 cm hvite tangeringskanten som vil være skyggelagt, og dermed oppfattes som mørk ved at den flyter sammen med resten av figuren.

Treningsbanen vil også være den viktigste arenaen for å tegne ned siktebilder av figurer på forskjellige avstander. Dette er innledningsvis tidkrevende, og tegningene vil normalt måtte finpusses eller justeres i lengre tid framover. Etter hvert som du får erfaringer fra stevner eller andre treningsbaner noteres erfaringene fortløpende i kladdeboken der dette er samlet.

Link to comment
Share on other sites

S.W.A.G. - Snipers Wild Ass Guess :mrgreen:

 

En ting som er lurt før du tar i bruk boer, er noe som kalles "maks- og minmetoden". Du finner gjennomsnittet av korteste realistiske avstand og lengste realistiske avstand. Så veit du sånn ca. hvor du burde havne med boer. Er du helt på vidda, så burde du prøve flere ganger. Øvelse gjør mester.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...