Jump to content

Die for å lukke hulspissen på HP-kuler.


Polardego

Recommended Posts

På Sluttstykket var det en tråd om dier for å lukke hulspissen, Skulle gi jevnere spiss og bedre BC. Prøvde et kjapt søk her, men fant nada. Fantaserer om å bruke SMK, Scenar eller lignende på ryper siden de går bedre enn FMJ i rifla min. Mulig de ikke ekspanderer like raskt med spissen lukka.

Link to comment
Share on other sites

Spennende hvis du gadd prøve Polardego. Testet i telefonkataloger etc., og la det ut her :wink:

Problemet med HP Match kuler til jakt, i tillegg til å åpne seg en gang i blant, er at de som oftest ikke

er fylt med bly helt frem til tuppen. De har som regel et hulrom fra der konen begynner, frem til spissen.

Dette gjør at de ved treff i f.eks en vingeknoke kan bli bananformede, tumble, og lage mye søl.

Mulig rypene er for små til at dette vil gjøre noe utslag, men storfugl, gås etc. ???

Som sagt, morro om du gadd prøve :D

Link to comment
Share on other sites

Fant ut idag at jeg skulle prøve å lage en fattigmanns-versjon for å stuke sammen hullspissen. Tok en arbeidsledig LEE seater-die, (fulgte med ved kjøp av Collet-die,) snudde den lille sylinderen som tar imot kula og ga den en liten omgang med bor og og dor.

Kula oppi en hylse-dummy og ut kom det en Scenar med svært liten hullspiss, (a la Norma's DL eller enda mindre.)

Setter man så kula på passende underlag (ikke for hardt slik at basen skades) og gir den et par-tre rapp på spissen med en hammer så lukkes denne helt. Fil bort eventuelle grader (som vil bite seg fast i lomme-foret?) og vips har du "look-alike" helmantel.

Om den vil oppføre seg annerledes enn opprinnelig gjenstår å se, men man skulle kanskje tro at eventuell ekspansjon vil forsinkes noe?

Link to comment
Share on other sites

Dessverre har kameraet mitt brennt opp.... :( Men det er ikke noe annet hokuspokus enn 1,5mm borr og en litt spiss dor for å få en viss kon. Det er kun ca. 2mm av selve spissen av kula som blir skviset, en liten rest av hullspissen er da fortsatt synlig. Men den forsvinner når man klinker forsiktig til med hammeren. Da har man en "Flat-point" Scenar, ca 0,7mm. kortere enn orginalt. Litt polering/filing gjør spissen til forveksling lik Norma sin Jaktmatch-kule (FMJ). Ble faktisk litt forbauset over hvor pent resultatet ble...

Burde nok lage en hylse i passende høyde for å sette kula i når man knakker spissen igjen, slik at lengden blir lik. Ellers er sjansen liten for å skade basen, selve spissen er veldig myk, veldig distinkt "feeling" både i dien og "under hammer".

Et minus med min fattigmanns-variant er at kula har litt lyst til å bli sittende fast i dien. Men presser man litt forsiktig i to eller tre omganger så løsner den med et lite utvendig knips.

Har ladet noen skudd med og uten lukket spiss, får ikke tid til noen vått avispapir-test, men skal se om ikke det er noe is å finne en dag...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Joda, avlivet en angripende isfoss en dag med diverse kuler(ca 70mtr.) Tydeligvis et veldig hardt medium, selv Norma's Jaktmatch (120gr) helmantel fikk en viss medfart. Positivt var det at de "igjenlukkede" kulespissene på Scenar-ene holdt fint sammen, men samtlige kule-neser av match-type HP-er brakk. Den som var nær ved "å åpne opp" var faktisk Norma sin 130-kule, men også den brakk ved overgang bly/mantel og revnet helt til bunns.

Sierra sin 123-mk (Raufoss Felt) mistet også bunnen i tillegg.

 

Foreløpig konklusjon: modifisert/lukket spiss eller original scenar= ikke den helt store forskjellen?

(Mitt inntrykk er at scenar og sierra mk stort sett virker veldig bra på fugl i standard 6,5x55-hastighet. Derimot: 6,5-06 "full rulle" = samme kulene,veldig ofte en formidabel varmint-effekt )

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...