Jump to content

Seljakt i Vesterålen


Anders

Recommended Posts

Endelig fikk jeg vært med på seljakt. Dette har jeg hatt lyst til å gjøre i mange år, men som innlandskrabbe er det ikke lett å få organisert det. Derfor booket vi (Eivind, Olav G. og undertegnede) en jakt i Vesterålen med Sigbjørn Johnsen. Han har organisert seljakt for både norske og utenlandske jegere i fire år. Se mer på hans hjemmeside: http://www.seljakt.net

 

Ved seljakt er det hodeskudd som gjelder. Rifla må derfor være godt innskutt før avreise. Man må dessuten være forberedet på å skyte kjappe skudd mot et relativt lite selhode som dupper opp og ned i bølgene.

Helga før vi reiste var jeg på skytebanen og testet formen. Skudda satt fint!

 

IMG_8512b.jpg

 

Vi reiste med fly fra Gardermoen på torsdag og ankom Evenes på kvelden. Der blei vi henta av Sigbjørn. Under oppholdet bodde vi hjemme hos Sigbjørn.

 

IMG_8528b.jpg

 

Fredag var første jaktdag. Tror vi hadde kjørt fem minutter med båten når første de første steinkobbene blei oppdaget. Jakten foregår ved at man kjører rundt med båt og speider etter sel. I dette området er det i hovedsak steinkobbe, samt en og annen streifende havert. Normalt sett oppdager man dyrene flytende i vannet. Deretter hopper man i land på nærmeste holme eller skjær. Båten bakker ut og ligger i påvente av evt. skudd. Når skuddet faller setter båten kursen mot skuddstedet kjappest mulig for å plukke selen opp. De vil normalt sett flyte en stund før de synker mot bunnen. Noen kan imidlertid synke umiddelbart, mens andre igjen flyter hele dagen.

 

Men tilbake til historien. Jeg hadde vunnet papir, saks, stein om første skudd og hoppet i land på en stor øy i nærheten av de oppdagete selene. I det beina traff land poppet et selhode opp på 30 meters hold. Jeg heiv meg ned på bakken, slo ut tofoten, fant selen i sikte og fyrte av.. Wow! Første sel allerede!? En fin steinkobbe på 125 cm og ca. 50 kg (?).

 

IMG_8541b.jpg

 

Olav hadde hoppet i land sammen med meg. Det var flere sel i bukta og ti minutter seinere fikk han sjansen fra samme holme. Et perfekt skudd på 125 m hold ga oss steinkobbe nr to. Tok vel ikke mer enn en drøy halvtime før også Eivind skjøt sel. Så før klokka hadde slått ti var vi gang med flåing. En skikkelig møkkajobb, men må jo til hvis man skal få et fint "trofèskinn"..

 

IMG_8581b.jpg

 

Eivind og Sigbjørn speider etter steinkobbe i godværet.

 

IMG_8572b.jpg

 

Naturen i Vesterålen er helt unik. Bratte, skarpe fjell som skråner rett ned i havet. Grønt, klar vann med god sikt. Yrende fugleliv og masse sel!

 

IMG_8610b.jpg

 

IMG_8595b.jpg

 

Første jaktdag ga oss totalt 10 steinkobber. For en fantastisk fangst! Sigbjørns rekord er 13, så vi var nært nok. Her poserer gutta stolt med 7 av dyra. Det er ingen overdrivelse og si at vi brukte en del seine kveldstimer på flåing.

 

IMG_8621b.jpg

 

Lørdag var jaktdag nr to og godværet fortsatte. Vinden hadde økt på littegrann og var stadig økende utover dagen. Dette vanskeliggjør jakten litt. Men allikevel fikk vi ytterligere fem steinkobber. Sålangt fem stykk hver. Dessverre sank to av selene rett til bunns, men alt tydet på at skuddene var gode og selene var døde. Her er Eivind med en fin steinkobbe.

 

IMG_8638b.jpg

 

Utover kvelden kom møkkaværet. Vinden økte kraftig i styrke. Når vi våknet neste morgen var det tydelig at det eneste fornuftige var å holde seg innendørs. Det blei bare pakking denne siste dagen.

Når vi ankom Evenes for å fly sørover kom kjapt beskjeden om at flyene ikke klarte å lande. Dermed ble det buss til Bardufoss og fly derfra. Istedenfor å komme hjem til Rjukan i 01-tiden, blei klokka nærmere 06.. En trøtt dag på kontoret på mandag. :)

 

Dette er en jakt som absolutt kan anbefales. Opplegget til Sigbjørn er storartet!

Link to comment
Share on other sites

Tampen brenner. Det var absolutt en super tur og skogsjegerne fra indre østland og rundt omkring fikk virkelig kjent på hvordan det er å være sjøjeger! Herlig!

 

Skal skrive og legge ut en smørbrødliste for hva man trenger å gjøre fra selen er død til skinnet er sendt til garveri. Vi har undret og plundret, og så vidt vi har funnet ut er det kun Granberg Garveri som tar i mot nå for tiden.

 

Avskjedssøknad til Sea Shepherd og dess like foreninger er med dette sendt!

Link to comment
Share on other sites

Flott reisebrev dette. Måtte det komme flere slike. Veldig artig at dere brukte tid å ressurser på denne jakta, mange ville nok prioritert anderledes for en jaktreise.

 

Når det gjelder behandling av skinn er dette godt forklart og beskrevet i den eneste jaktfilmen jeg har, Seljakt- furet værbitt.

http://www.finn.no/finn/bap/object?finnkode=17535611

Det skal sies jeg aldri har giddet ta vare på skinn, men når jeg kommer meg ut igjen i April skal jeg nok prøve på et skinn eller to.

Link to comment
Share on other sites

Det så spennende ut... Kikket litt rundt på hjemmesiden til Sigbjørn. Hva med prisene? Dette anser jeg som type exotisk jakt. Fantastisk natur, skuddsjanser, krav til god skyting og action. Bare kiipt om man reiser opp og får oppleve en skikkelig nordnorsk møkkavær :shock:

Link to comment
Share on other sites

Takk for hyggelige tilbakemeldinger!

Var i Bø kommune ja.

 

Prisen er kr. 1500,- per pers per dag. Det eneste som kom i tillegg var litt mat og noen kr for at Sigbjørn hentet oss på Evenes. Ca to timers kjøring hjem til han. Med tanke på hans utgifter til drifstoff til både båt og bil synes jeg dette er rimelig. For utenlandske jegere (eller nordmenn som ikke har søkt egen "kvote" hos fylkeskommunen) koster det kr. 250,- per skutte sel.

 

Kan som nevnt absolutt anbefale dette! Sigbjørn er et hyggelig bekjentskap som absolutt veit å finne sel. :)

Link to comment
Share on other sites

Bare kiipt om man reiser opp og får oppleve en skikkelig nordnorsk møkkavær :shock:

 

Vi var litt bekymret for dette vi også. Sigbjørn anbefalte å sette av tre dager, for om nødvendig kompensere for dårlig vær. Dessuten var det mange viker og bukter, slik at været skal være ganske dårlig før man ikke kommer seg ut i det hele tatt..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeg tok med tre av skinnene hjem. Vaska pelssiden med Zalo for å bli kvitt fett som visstnok kan gulne skinnene. Deretter godt med salt i et par ukers tid (med skifte av salt). Nå er de tørket og klare for sending til garveri. Blir "pynteskinn".. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...