Jump to content

gammel mauser


jegerjente38

Recommended Posts

jeg har en ombygd mauser fra 1940 som det er byttet løp på og så er stokken gjort litt lettere.

Jeg har lagt merke til at hvis jeg bare har en patron i rifla og har skutt og skal lade på nytt så får jeg ikke ladet fordi

den "skinna" som patronene ligger på i magasinet kommer så høyt opp at bolten stopper i den. Dette er ikke no problem med fullt magasin. Er dette mulig å gjøre noe med??

Link to comment
Share on other sites

Og det går sikkert bedre dersom du lader patronen i magasinet og ikke direkte i kammer.

På Mauser så mates patronen opp og utdrageren må få patronen inn fra undersiden, ellers blir det feil belastning når man "presser" utdrageren over hylsebunnen så den får tak.

Link to comment
Share on other sites

Tipper trådstarter mener at bolten butter mot magasinfjæra/plata når vedkommende skal lukke igjen bolten uten at der er patron i magasinet. Man må trykke ned fjæra/ plata manuelt for å få skjøvet bolten over.

 

Er sånn på m98, og skal være sånn - slik at man ikke risikerer å lukke bolten / "lade opp" med tomt kammer.

Link to comment
Share on other sites

Det dere ikke tenker på er:

Mauser'n er bygd for krig!!!

Poenget med tilbringeren slik den er konstruert, (at den stopper bolten ved tomt magasin) er å fortelle soldaten;

MAGASINET DITT ER TOMT!!

Fyll opp magasinet, om ikke; sitter du med ett spett på 4 kilo!

 

For oss som sitter på en M-98 i fredstid er dette irriterende om en skal trene ladegrep uten patroner, så som foreslått litt lengre her oppe, slip av tilbringeren i bakkant slik at bolten ikke "stopper", men glir over.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du skal lade med bare en enkelt patron, og har tomt magasin, så bør du trykke patronen nedi magasinet før du fører sluttstykket fram. Altså ikke bare legge patronen løst foran sluttstykket. Mauseren er som nevnt konstruert slik at patronen skal mates opp fra magasinet for at utdrageren skal få riktig grep om rilla på patronen. Hvis du bare legger patronen løst foran sluttstykket, så blir det litt tyngre å få sluttstykket helt fram fordi utdrageren må presses over rilla i stedet for at rilla sklir pent på plass. I lengden kan dette slite en del på utdrageren. I tillegg vil man ved å lade via magasinet unngå at sluttstykket blokkeres av tilbringeren.

 

Mauseren har en del fiffige detaljer for å hindre brukerfeil i stressede situasjoner, da den er konstruert for krigsbruk. Som du har oppdaget hindres du i å lukke sluttstykket over tomt kammer, når magasinet er tomt. Videre går den originale sikringen opp slik at den blokkerer siktelinja når sikringen er på, slik at man ikke skal finne på å forsøke å skyte med sikringen på. Det siste er ganske sikkert endret på ditt våpen, fordi den originale sikringen kommer i veien for kikkertsikte. Konstruktørene var mest opptatt av at det skulle smelle hver gang en soldat brukte våpenet, ikke av at det skulle være praktisk for sivilt bruk.

 

Hvorvidt du skal slipe ned tilbringeren eller ikke er en smakssak. Hvis våpenet er ombygget har det ingen samlerverdi allikevel, så da kan du like godt tilpasse det til hvordan du selv ønsker at det skal være.

Link to comment
Share on other sites

Når vi skulle trene kjappe ladegep med mauser'n før i tida, la vi en 50 øring med sinna elgebikkje på (for de som husker den), under magasinleppene, for å klemme tilbingeren ned.

 

Nå viser det seg at det går bra med dagens inflaterte kronestykke og....

kronee.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...