Jump to content

.22-250 Rem. Spørsmål og svar


bbdg

Recommended Posts

Er det noen som har testet/prøvd norma Oryx i 22-250 :?:

 

Ingen :?::?:

 

Nå har jeg selv fått til en bitteliten test :wink:

Er ikke helt i form men fikk skutt tre skudd på 102m, stående med annlegg, fra baderomsvinduet i dag :) Kunne ikke vente :oops:

Ikke imponerende, men helt ok samling til rådyrjakt :) (30mm/løpstvist 1:14)

Tror nok samlingen blir bedre fra benk, så dette blir nok mitt valg til matvilt :idea:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 6 years later...
Om du skal ned på 50 cm løp i 22-250 så kan du like godt kjøpe 223. 22-250 er ett kaliber for lange løp

Ja, jo, tja - en 22-250 gir veldig mye mer hastighet i et 50cm langt løp, enn en 223. Hva en så skal med den er en annen sak. Det vil sikkert smelle en del, men rifler smeller, så at man ikke kan ha kort løp? Tja?

 

Ok takk for svar. Men av ren nysgjerrighet hva er anbefalt?

Spørsmålet er vel mer hva skal du oppnå? Alle patroner gir mindre hastighet i kortere løp, og 22-250 er ikke noe unntak, ikke lider det mer enn andre kaliber heller strengt tatt - men man mister "hyper-velocity"-hypen, og ramler ned i hastigheter en kan oppnå med andre kaliber, da med lange løp.

I 40cm løp vil en ikke ha 100% kruttforbrenning, javel - i virkeligheten har en kanskje aldri det, og hvem bryr seg egentlig om 2% av kruttet ikke brenner opp?

 

Skal du skyte lette kuler? Tunge kuler? Langt, kort? Skal dyra ekspoldere? Eller skal du ha kontrollert ekspansjon i matvilt?

 

Til å ta ut det siste lille, i 22 kaliberet, til langholdsskyting, så er sikkert en langløpet 22-250 med tunge kuler fine greier, om en gidder den kote løpslevetiden. Eller til å eksplodere kråker og rev på korte hold, med lette kuler.

Er det vanlig jakt en skal, så har ikke noen 22-250 noen egentlig fordel over en 223 lenger - den er kanskje såvidt litt mer "flattskytende", men det poenget falt egentlig da LRFen ble allemansseie. Flattskytende er totalt unødvendig når du kan måle avstanden - og forskjellen er ikke stor uansett.

 

Du vet hva du skal drepe, så finn ut hvilke kuler du vil bruke - velg riflestigning ut ifra det. Så finner du ut hvor mye fart du vil ha på disse kulene, og velger kaliber og pipelengde ut ifra det. Hvor lang pipe gidder du å bære? Skal du ha demper? Vil du ha et våpen med kort løp og god fart, eller kan du ha langt løp? Det er ikke noen "anbefalt" pipelengde, som andre enn du vet - hvor lang rifle vil du ha?

 

K

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...