Jump to content

9x21 vs 9x19


6-speed

Recommended Posts

Ta å mål lengden på kammeret med et skyvelær. Tipper at kammeret er ca 19mm. Pardini løpene er merket 9x21 pga forbud mot bruk av militære kalibre for sivile i Italia. Når Petter hos Børselars får nye pistoler levert fra Pardini må han brosje kammeret selv da Pardini ikke vil levere med 9x19 og derfor leverer pipene uten oppbrosjet kammer.

Link to comment
Share on other sites

om du er skikkelig uheldig, kan du klare å få til en stygg hylseavrivning ved å skyte 9x19 i et 9x21 kammer, så mål før du skyter! om utdrageren klarer å holde hylsa på plass, kan det hende du får pistolen til å fungere, men presisjon kan du nesten garantert glemme å få til.

 

om du ikke har noe egnet å måle med, kan du forsøke å slippe en sizet 9x19 hylse ned i kammeret. hvis den stopper fint og kontant mot kammerets front, uten å ligge dypt innenfor enden på pipa, er den antagelig kamret for 9x19.

Link to comment
Share on other sites

Her er det Gamle Erik som har rett. Petter på Børselars har brotsjet den i 9x19. Her er det jeg som har misforstått og rotet det til. Ammoen til 9x19 passer perfekt, og alt ser fint ut, og nå går snart turen opp til bana for jomfruskuddene for dette løpet. Takk til alle :D

Link to comment
Share on other sites

for å utdype: som 300ultra skrev, "heasdspacer" 9ern på munningen, i motsetning til en revolverpatron som "headspacer" på rimmen.

 

men dette er ikke det eneste som vil gi negativt utslag. et revolverkemmer har i de fleste tilfeller en slak konisk overgang imellom kammer og "throat". en patron som "headspacer" på munningen har en skarp kant, nettop den hylsen stopper imot.

 

ved å avfyre et prosjektil fra en kortere hylse, er det nesten umulig å få den til ikke å subbe borti denne skarpe kanten, og dermed skade prosjektilet på vei inn i pipa.

kammeret er nesten alltid litt overdimesnjonert i forhold til hylsa, og patronen vil derfor med stor sannsynlighet ligge i "bånn" av kammeret pga tyngdekraften.

 

jeg har skutt 9x19 i et overdimensjonert 38super kammer, og der var mangelen på presisjon ganske total.

i 9x21 vil forholdene være litt annerledes enn i mitt eksempel, fordi bakre del av kammeret er lik, men du har uansett en temmelig ugunstig situasjon.

 

i tillegg vil det at hylsen kun henger på utdrageren kunne gi ujevn tenning, eller mangel på tenning om utdrageren lar patronen gli langt forover. dette vil også kunne føre til hysleavrivning om trykket er høyt, og kammeret har litt ujevn finish.

Link to comment
Share on other sites

Griseflaks på en måte. Nye løp pleier å være "short chambered" Men la oss si at det var et 9x21, hylsa er svakt kon i utgangspunktet, så hvis kammeret ikke er alt for romslig vil hylsa bokstavelig talt kile seg fast i kammeret. Hvis ikke, vil den sansynlig bare henge og skrangle i utdrageren. Blir noe lignende 308 i 3006 kammer. Sier pang det også :roll:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...