Sako 30-06 Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 I går spiste vi gammeldags sjømannsbiff til middag. Tilfeldigvis var gårsdagens sjømannsbiff laget på NRF, men elg, hval eller kobbe kan også passe flott til denne retten. Til en middels norsk kjernefamilie bruker jeg: 1kg ikke alt for mørt kjøtt, som bankekjøtt, lårtunge el.l. 3-4 store løk 6-10 litt melne poteter, avhengig av størrelsen 1 halvliter bayer Salt, pepper, margarin, hvetemel Alt skjer i ei passe stor støpejernsgryte (en fireliters jerngryte er passelig til denne porsjonsstørrelsen): Kjøttet skjæres i "biffer", saltes og pepres (nykvernet pepper!), vendes i hvetemel og brunes godt. Legges på fat inntil videre. Løken skjæres i ringer og brunes, slik jeg gjør til klassisk biff med løk. Den brunete løken overstrøs etpar ss hvetemel som røres godt inn, så tas den opp. I den nå tømte gryta legger jeg lagvis poteter i skiver, løk og kjøtt, tømmer over bayeren og fyller ikke helt opp med vann. Husk at ting faller sammen når det begynner å mørne, så det er fort gjort å få mer saus enn nødvendig. Ha på litt ekstra salt og (nykvernet!) pepper. Så kokes det hele opp og får stå og småkoke til kjøttet er mørt og potetene har begynt å løse seg opp, det tar gjerne en time eller to-tre. Smak til med salt og (nykvernet!) pepper. Dette er mannfolkmat som gjør seg utmerket på en litt hustrig høstkveld. Til denne retten passer det utmerket med en veltemperert øl etter egen smak. Selv kan jeg anbefale bayer eller en litt kraftig halvmørk pilsnertype. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Nice, den der varianten må eg ta å prøve ein dag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FMH Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Se på den du.....dette var noe enkelt og greit som selv far kan lage!! Kanskje overraske svigers og fam på denne i helga?? Med kobbekjøtt.....har noen gode kjøttstykker fra ryggen jeg kan bruke. Så og hørtes veldig godt ut!! Flott du deler enkle oppskrifter med oss ikke altfor flinke på kjøkkenet også Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 Flott du deler enkle oppskrifter med oss ikke altfor flinke på kjøkkenet også Bare hyggelig. Det finnes mye god mat i gamle kokebøker, fra tiden før pizza-, Nouvelle Cuisine-, sushi-, fusion- og pesto-bølgene tok oss Jeg er egentlig litt svak for de gamle, gode rettene fra før søttitallet, sånt er kulturhistorie og ikke så forb... vanskelig å lage. Det tar bare litt tid. Jeg har etpar litt eldre kokebøker i hylla, og det er alltid hyggelig å bla litt i dem selv om de ikke er like fargesprakende som dagens kjøkkenporno. Nå fikk jeg jaggu lyst på frikassé med gulrot og persillerot oppi, med terteskjell med reke-og-fiskebollestuing til forrett og/eller saftsuppe med rosiner og sagogryn til dessert... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FMH Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Har noen kokebøker med litt enklere og tradisjonelle retter....mye snadder der som enkelt lage ja. Og kan være en fin og ikke minst god avveksling til de retter du nevner fra dagens samfunn! Men tenkte på en ting.....bayer, er det alternativer til den å ha i gryta?? Jeg liker det, men litt usikker på om alle liker det...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 bayer, er det alternativer til den å ha i gryta?Vann. Pils. Lettøl. Buljong. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steelhead Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Takker for super oppskrift, nå vet jeg hva jeg skal benytte den siste av hvalstykkene jeg kjøpte på Harøy fra hvalbåten "Kato" (navnet skjemmer ingen). Jeg har vært så heldig å arvet min mors kokebok fra Husmorskolen (1. opplag 1935 står det i den, men den er nok fra etter krigen). Den er i tillegg på ordentlig nynorsk, ikke slik "moderanes" greier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FMH Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 bayer, er det alternativer til den å ha i gryta?Vann. Pils. Lettøl. Buljong. Takker.....røpet min lille innkompetanse her....men da har jeg alternativ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted November 12, 2009 Author Share Posted November 12, 2009 Bare hyggelig. Alltid greit med "alljternativa", hvis du hadde vært en gammeldags sjømann kunne du risikert apoplektisk anfall og kara-sjokk ved tanken på å tømme ølet i gryta istedenfor i gapet Men husk tilsmakingen, dette bør ikke være helt tamt. Jeg liker at denne retten har en liten "sting" av svartpepper, men sånt er jo en smakssak. Ungene mine liker litt mindre pepper enn jeg gjør, og smaken blir forskjellig om man har på ekstra pepper ved bordet enn om man lar pepperen koke litt med i gryta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.