Innante Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Hei Skal nordover for å prøve på hjorten nå til helga. Etter værmeldingene ser det ut til at fredagen kan bli den eneste brukbare jaktdagen. Det er ett dyr det skal jaktes på og jeg har mulighetene til å kjøpe litt kjøtt i tilfelle jakta lykkes. Blir en veldig hypotetisk spørsmålstilling dette her men skitt au: Si jeg vil ha med meg et halvt dyr, og at dette dyret blir skutt og hengt opp fredagen. Retur blir jo på søndag så da må man grovdele og pakke det i bilen den dagen. Hva er best å pakke kjøttet i og hvor utsatt er kjøttet for temparatursvingninger mtp modning (kjølig låve kontra varm bilkupe)? Må i så tilfelle henge kjøttet opp et par dager når jeg kommer hjem igjen regner jeg med. Har flere gjort dette før og hva er deres erfaringer? Det mest ideelle hadde jo vært å latt evt kjøtt henge en uke minst men syter med å kjøre tur-retur Voss for å hente kjøtt neste helg igjen. I tilfelle suksess vil jeg også kunne svare på noe ingen har spurt seg om før, hvor mye hjort får man inn i en fullstappet Toyota Yaris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Det mest vanlige på elg- og hjortejakt er vel å ta ut innvollene, og kjøre (ihht. disp i motorferdsselloven) dyret til en låve e.l., der en flår dyret, og kapper av bein og hode. Da har en et helt slakt, som bør henge på en tørr og luftig plass. Da danner det seg forholdsvis fort tørkehinne på slaktet, og da kan det henge meget lenge (minst det dobbelte av de anbefalte 50 døgngradene) uten å ta skade. NB: I nakken kan det komme ut spinalvæske - dekk til med gas (viltsekk!) hvis det er fare for flueangrep. Vi som jakter i ulendt terreng, er vant til å slakte og partere dyrene i marka. Da skjærer vi fra slaktsidene, bøgene, og lårene, og deler ryggen i 2-3 deler. Når disse delene av slaktet blir hengt opp,dannes det hinner omtrent som heilslakt. En bør ikke skjære i slakt før det skal utbeines/fordeles, da får en i tilfelle nye, fuktige flater. Hvis du vet hvilke deler/hvor mye du skal ha, bør dette skjæres fra når en er ferdig med slaktingen, og henges til tørking/modning. I gamle dager hadde vi noe som het "slaktepapir", som vi pakket slaktene i, porøst papir som ikke kleber. Hvis kjøttet først er avkjølt, og har dannet hinne, er temperaturen ikke kritisk - om det blir varmt noen timer i en bil, har liten betydning, hvis ikke slaktet er kontaminert med skadelige mikroorganismer. Kjøttet kan jo modne i alt fra -2 til vel romtemperatur. For å kontrollere modingen, kan du skaffe deg et "inne/ute"-termometer (49,90 hos Biltema/Clas Ohlsson), stikk kniven inn i det tjukkeste kjøttet, og smett inn sensoren (etter at du har desinfisert den, i disse svineinfluensatider har vel alle spritdesinfeksjon), følg med og noter temperatur etpar ganger i døgnet. Lykke til med jakta og hjortesteika! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.