Jump to content

Biskopen

Members
  • Posts

    183
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Biskopen

  1. Elgjaeger skrev (1 time siden):

    Jeg tolker dette dithen at Odd Arne Brekne er den aller beste stående lang arm skytter uten puter, skytedress eller annet juks.

    Det var Odd Arne jeg tenkte på, men jeg skal ikke kåre han som best i verden, for det tror jeg ikke han er.

     

    I ISSF rifle skytes det i dag høyere resultater enn da han var aktiv. Blinken på 50m er 0.32 mrad eller 1.1 MOA. De beste treffer nok jevnt over 75%+ på stående. Jeg har sett skyttere skyte 20/20 blinker i konkurranse, men det er sjeldent. En av de aller beste er vår egen Jeanette Hegg Duestad, men jeg tror ikke ISSF skyttere er best på det TS spør om, for det er ikke det de trener på. Hvis Jeanette skulle konkurrert på lang arm mot pallen fra NM jaktfelt så tror jeg fort hun hadde blitt nummer fire, men hun hadde skutt fletta av de på kort arm, selv uten skytederess.

     

    Viltmål har blitt nevnt, men det er få som driver med det og nivået (i hvert fall i Norge) er ikke det samme som da viltmål var på OL-programmet.

     

     

  2. Olebom skrev (11 timer siden):

    Har du et annbefalt krutt som du bruker til trenings ammo samt jakt. Som du skjønner er jeg fersk på området og N160 ble kjøpt da utvalget var dårlig.

    Jeg bruker N160 en del, men det er sjeldent førstevalget, og aldri når målet er høy fart. Skal du ha 142gr ABLR opp i fart så er nok MRP/N-15 eller N560 førstevalget. Hvis du i tillegg skal lade treningsammunisjon med lettere kule så ville jeg kanskje gått for N-19, som er mer fleksibelt og gir nesten like mye fart.

     

    Olebom skrev (11 timer siden):

    bør vell opp mot 770 for å være i næreheten av anslaget på 2700j

    740m/s burde holde for å oppnå 2200J på 100m.

     

    Olebom skrev (På 11.5.2024 den 20.35):

    Hvor mye variasjon på hastigheten er innafor.

    Kommer an på hvor langt du skal skyte og hvor små mål du skal treffe. På 200-300m så tåler du overraskende mye hastighetsvariasjon før det gir utslag på skiva.

  3. Biskopen skrev (På 29.4.2024 den 22.43):

    Ut fra hva jeg kan se så er dette en approksimasjon som forutsetter at den fiktive Eötvös-akselerasjonen er konstant, noe den ikke er (den er proporsjonal med farten på kula). Det gjør at formelen vil gi et litt lavere svar enn realiteten. Denne differansen vil, relativt sett, også øke med økende skyteavstand.

    Jeg har grublet litt siden jeg skrev dette og konkludert med at det bare er vås.

     

    Resten av det forrige innlegget mitt burde holde vann.

  4. N160 er i raskeste laget for denne patronen, men burde kunne brukes hvis man utviser litt forsiktighet. Jeg ville styrt unna N150.

     

    Det er i hovedsak tre faktorer som påvirker valg av krutt: Hylsevolum, kaliber og kulevekt. Du kan derfor ikke sammenligne to patroner ved å kun se på hylsevolum.

    • Like 2
  5. audungk skrev (2 timer siden):

    Jeg fant formelen for Eötvös her (https://falconballistics.ca/utilities/eotvos-effect/), men mistenker at den kanskje er feil etter å ha lest litt mer om emnet... 

    Ut fra hva jeg kan se så er dette en approksimasjon som forutsetter at den fiktive Eötvös-akselerasjonen er konstant, noe den ikke er (den er proporsjonal med farten på kula). Det gjør at formelen vil gi et litt lavere svar enn realiteten. Denne differansen vil, relativt sett, også øke med økende skyteavstand. Utover det så ser det ut til å være en god approksimasjon.

     

    Det eneste jeg kan se som er feil er konstanten 0.000072722, den skulle vært 0.00007292 fordi man må beregne vinkelhastighet ut fra at siderisk døgn (86166s), istedenfor soldøgn (86400s). Men det utgjør ikke mer enn en avrundingsfeil i den store sammenhengen.

     

    Du kan faktisk bruke den samme approksimasjonen for å beregne Coriolis, og med få justeringer kan du få svaret direkte i mrad:

    Coriolis [mrad] = 0.07292 * sin(breddegrad) * flyvetid

     

  6. audungk skrev (På 20.4.2024 den 8.27):

    lurer på hva som blir riktig å bruke i azimuth for Eötvös? Faktisk kompassretning man skyter, eller differansen fra innskytningsvinkel? Magefølelsen sier det siste, men jeg ble brått usikker

    Måten jeg ville gjort det på er å beregne den totale effekten, og så trekke fra den totale effekten på innskytingsskuddet. Da finner du hvor mye som må korrigeres i forhold til innskyting, som gjerne er det skytteren er interessert i å vite.

     

    audungk skrev (På 20.4.2024 den 8.40):

    Tallene er oppgitt i 1/10 mrad med en desimal

    Kan hende det bare er meg, men jeg synes det blir rart å bruke 1/10 mrad. Ville det ikke vært bedre å bruke mrad med to desimaler? Jeg stusser også litt over at Eötvös-effekten i eksempelet ditt er større en Coriolis-effekten. Så lenge man er nord for Torino så vil Coriolis alltid være større enn Eötvös.

  7. Dodraugen skrev (43 minutter siden):

    Som oftes går det bra å fylle 300 bar på 200bars flasker om du er uheldig, men det er ca. like lurt som å skyte 308 idiot.

    Hvis jeg ikke tar feil så trykktestes flasker og sylindere på 150% av makstrykk, så sylinderen skal i teorien tåle det, men du har jo brukt opp hele sikkerhetsmarginen. Det er omtrent like lurt som å lade 308 win til et arbeidstrykk på 519MPa, fordi det er prøvetrykket CIP bruker når de testskyter børser kamret i 308 win.

  8. elgen2 skrev (12 timer siden):

    hvordan bli det og fylle på luftsylinder på 200 bar på pistol

    når fylleflaske er 300 bar?

    Faren for brukerfeil og overfylling er tilstede, men så lenge hodet er påskrudd så kan du klemme igjen når du har 200 bar på sylinderen.

     

    Men, av erfaring så har flasker på 300 bar ofte et dypere gjengeparti der nippelen skrus inn. Så jeg er ikke sikker på at du klarer å skru det tett uten en spesialnippel, eller en overgang.

  9. jbjorn skrev (50 minutter siden):

    VV har oppgitt 48.5gr som du sier med N140 og 62cm pipe, som vil gi 840m/s. Nå er pipa mi 60cm, så da tenker jeg at jeg kan øke kruttmengden litt. Blir det feil?

    Ja, det blir feil. Maksladning er satt i forhold til maks trykk, ikke maks hastighet. Trykket blir det samme uavhengig av om pipa er 60 eller 62cm. Hvis du sper på maksladningen for å demme opp for hastighetstap som følge av kortere pipe så øker du også trykket til over maks.

    • Like 1
  10. Maks på 41gr N160 synes noe lavt, men jeg vil ikke sånn uten videre anbefale at du bør gå så veldig mye høyere.

     

    Det jeg vil anbefale er et annet krutt, for du får ikke noe særlig fart med N160. Fart vil du gjerne ha hvis du skal jakte på lengre hold. ABLR er tross alt ei jaktkule til langhold. Ville nok gått for N560 eller MRP istedenfor. Stalltips: RL22 og MRP er laget til samme spesifikasjoner og du kan (med litt forsiktighet og sunn fornuft) bruke samme ladedata på de to kuttene.

    • Like 1
  11. Bly skrev (2 timer siden):

    Det er merkbart mye lyd som forsvinner i ei lang 22lr pipe. Noe er vel kanskje at farta går litt ned?

    Det er et fenomen jeg også har merket meg. Jeg tror at forskjellen i lyd først og fremst skyldes forskjellig munningstrykk, ikke hastighet.

     

    Fripistol smeller noe sinnsykt sammenlignet med rifle, og der er farta lavere om jeg ikke tar helt feil.

  12. M67 skrev (16 timer siden):

    Det eneste hjelpemidlet som trengs her er tabellen til VV.

    Har man et ur så vet man alltid hva klokka er. Har man to ur så kan man aldri være helt sikker.

     

    Hva skal en uerfaren hjemmelader tro når maks i Hornady sin tabell er 43.6gr (riktig krutt og riktig kule) og startladningen til Vihtavuori er 43.0gr (riktig krutt, men sammenlignbar kule)?

     

    Min erfaring med N160 sier meg at tabellen til Hornady er svært forsiktig. Samtidig synes jeg maksladningen til VV virker noe høy. Spesielt med tanke på at den tabellen er laget til Swedish Mauser-trykk. Gløtter man til VV sin SE-tabell så ser man at Scenar 8g har maks på 46.6gr.

    • Like 2
  13. Olebom skrev (28 minutter siden):

    5 med 41grain og 3 med 42grain 130 ELD. 41 grain samlet bedre en 42grain, mye lyd selv med lyddemper samt at denne satt seg fast. En del soting på patroner men ingen synlige skader på patroner. skal prøve å lade litt lavere 38,5 grain se om den roer seg litt.

    Nei, ikke gjør det. 41-42gr N160 bak 130gr matchkule er ei skikkelig puseladning. Jeg ville spadd i mer krutt 43-44gr, kanskje til og med 45.

     

    Har du kronograf? I ditt tilfelle ville det vært et godt hjelpemiddel som kunne gitt en pekepinn på hvor du ligger trykkmessig.

     

    Soting på halsen er helt normalt og noe du nesten må regne med. Hvis det er soting på skulder eller nedover hylsekroppen så er trykket for lavt.

    • Like 1
  14. .22-Krag skrev (På 14.2.2024 den 17.42):

    44gr N4 bak 140gr Nosler RDF

     

    .22-Krag skrev (På 14.2.2024 den 17.42):

    Det var forbanna kaldt (-18°C)

     

    .22-Krag skrev (På 14.2.2024 den 23.10):

    Farten på dei 3 skota eg kronografera variera ein del, 856-863-882 m/s

     

    .22-Krag skrev (5 timer siden):

    Håpar målt fart faktisk var reell, sjølv om den var litt lågare enn forventa

    Det er ikke meningen å være spydig, men hvor høy fart hadde du forventet?

     

    Farta du har målt er godt over det jeg ville forvente den ladningen skulle prestere i plussgrader.

     

    Kan forøvrig legge til at jeg har testet Nosler 130gr RDF en del, og jeg får den ikke til å holde tieren på DFS 100m-skive engang.

  15. Akto skrev (2 timer siden):

    Er det de to første tallene i LOT som angir årstall, altså at dette kruttet kan være fra 1997?

    Ja, sannsynligvis. I hvert fall var lotnumrene konstruert slik første halvdel av 2010-tallet. I dag starter Norma sine lotnumre med firesifret årstall.

  16. Jeg har prøvd elektronisk avtrekker til Walther.

     

    Du slipper at slepet endres gradvis på grunn av slitasje på avtrekkerhaken. På en annen side så må du passe på å lade eller bytte batteriet. Jeg kjenner mer enn én skytter som har gått tom for strøm på svært ubeleilig tidspunkt.

    • Like 1
  17. Ja, det er korrekt at vind fra høyre hever treffpunktet.

     

    Det er forsåvidt riktig det du skriver også at vind fra høyre fører til en nedadrettet kraft. Dette er det vi gjerne kaller magnuseffekt. Det er imidlertid spindrift som presser kula opp, og i dette tilfellet er spindriften langt større enn magnuseffekten.

  18. Bly skrev (14 minutter siden):

    Jeg tror fortsatt ikke på ugunstige pipesvingninger, og i hvert fall ikke at de kan fjærnes/løses ved å flytte ei lita vekt 1 mm hit eller dit på tuten av pipa.

    Skal ikke påstå at jeg er 100% overbevist selv, men teorien virker plausibel. Hva du kan oppnå med 1mm hit og dit skal jeg ikke uttale meg om, for det har jeg ikke prøvd.

     

    Hvis du er interessert så kan du lese om teorien her: http://www.geoffrey-kolbe.com/articles/rimfire_accuracy/tuning_a_barrel.htm

  19. M67 skrev (10 timer siden):

    En grunn til at de virker på 22 er kanskje at kula er 3 ganger så lenge i løpet?

    Det er i hvert fall teorien min. Eller, farten på kula gjennom munningen sett i forhold til farten på endring i posisjon og vinkel på munningen som følge av pipesvingninger. Som er to sider av samme sak.

    Bly skrev (10 timer siden):

    Jeg tror ikke på tunere uansett kaliber.

    De av oss som har testet en del 22lr opplever innimellom ammunisjon med uforholdsmessig stor høydespredning (uforholdsmessig sett i forhold til hastighetsvariasjonen). Den mest plausible forklaringen jeg kjenner til på dette fenomenet er ugunstig pipesvingning. I slike tilfeller tror jeg faktisk at løpstuner kan ha noe for seg.

     

    kaffikjelen skrev (16 timer siden):

    Går min sjølvlada ammunisjon i same holet som den fabrikkladda med same kuler, kan eg vel vente at utgangshastigheit -- og anslagsenergi -- er den same?

    La oss nå si at ammunisjonen går som en laser, hvilket den ikke gjør. Og at hastighet er det eneste som påvirker treffpunkt i høyde, noe som sannsynligvis heller ikke er tilfellet. Videre definerer vi hull-i-hull som at to kulehull tangerer hverandre, selvfølgelig tolket med 8mm. Så sier vi at fabrikkammunisjonen din har hastighet 800m/s og at kula har G7 BC 150kg/m^2 (0.213). Da skal den samme kula, etter mine beregninger, tangere kulehullet fra fabrikkammunisjonen dersom den skytes i 764m/s og 842m/s. Gitt at skyteavstanden er 100m.

    Hvis vi i tillegg sier at kula veier 10g så blir E100 hhv ca. 2430 og 2920J, kontra fabrikkammunisjonens 2650J.

     

    Nå var dette et teoretisk eksempel, og du får trekke din egen konklusjon. Jeg mener at kronograf ikke er essensielt for hjemmelading, men veldig kjekt å ha.

  20. cste skrev (28 minutter siden):

    er det mulig og kamre om 5.2x56R til noe annet som er billigere?

    I utgangspunktet ikke uten å også bytte pipe. 5.6x52R har en annen riflingsdiameter og skyter en annen kulediameter enn de fleste andre 5.6mm patroner. Det er den ukurante kulediameteren som gjør dette til en patron med dårlig utvalg og dyr fabrikkammunisjon.

    • Like 1
  21. M67 skrev (6 timer siden):

    Men siden Coriolis er så enkel å regne ut, kan man gjøre det - og se at den er mye mindre enn de tallene jeg viser i innlegget over.

    Jeg tok utfordringen. Etter min beste evne har jeg regnet ut hvor mye corioliseffekten utgjør på de avstandene du listet opp. Noen forutsetninger: Utgangshastighet=850 m/s, G7 BC=200 kg/m^2 (ja, @Perjoto, det er metrisk BC som tilsvarer .284 slik amerikanerne regner), standard trykk og temperatur, og breddegrad=π/3 rad.

     

    100m 7.76 μrad

    300m 25.5 μrad

    600m 59.1 μrad

    1000m 123 μrad

    2000m 388 μrad

    • Like 1
    • Thanks 1
  22. M67 skrev (17 timer siden):

    Spindrift. I virkeligheten (jeg kan ikke nok teori til å begynne å belære alle andre som heller ikke kan noe) - men i virkeligheten: Med kaliber og kuler som det er vanlig eller naturlig å skyte på langt hold med.

    100m null

    300m <0.1mrad

    600m 0.1-0.2mrad

    1000m 0.3-0.4mrad

    2000m 1-1.5

    Hvor mye av dette skyldes spindrift, og hvor mye skyldes coriolis? Gitt at man skyter på den nordlige jordhalvkule og med  høyrevridd riflestigning så vil disse effektene virke i samme retning. Coriolis er enkelt å beregne, spindrift har jeg mindre peiling på.

×
×
  • Create New...