Jump to content

jense

Members
  • Posts

    23
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by jense

  1. Må si meg enig med bobby. Ganske håpløst at det blir like rabalder hver gang i Norge når man skal verne en flik gammelskog, mens vi forventer tredje verden automatisk skal verne sin regnskop fordi noen rike bleikinger i vesten vil det. I co2 regnskapet hevder jo uansett også norsk gammelskog sin rett. Det er mye skog i Norge skriver ”can”, men de fleste jegere vet jo ”skog” er et rimelig bredt begrep. Uendelig kratthelvete med ungskog plantefelt er noe ganske annet enn skikkelig gammelskog både rent fysisk å ta seg fram i som viltmessig. Situasjonen til norsk gammelskog blir heller ikke særlig bedre når vi har en politikk der skogeier fortsatt får økonomisk støtte til å ta ut tømmer som før ikke var økonomisk lønnsomt pga tilgjengelighet. Før fungerte disse områdene som ”fri soner”, men nå er ikke lenger geografiske barrierer som bratte sider, juv osv og avstand noe hinder. Hogstmaskiner og veier tar seg frem læll, og plukkhogst er det slutt på. Selv om mye av skogen som hogges nå også er ”50-talls” skog, dvs plantefelter fra 50-tallet som uansett ofte bare er viltmessig ørken, såkalt monokulturer, med helt ensartet sammensetting, alt for tett mellom trærne og bare mose uten bærlyng, så hogges selv også siste rest av gammelskog med i samme slengen man har maskiner i området. Noe som egentlig er litt håpløst, siden mange av disse trærne uansett har stått for lenge og er råtne innvendig, så de må kasseres, eller bare blir til flis. Røyene er mindre kresne, men det hjelper lite når ”svarten” selv er så sær. Mye tyder likevel på at man til en viss grad kan etterlikne gammelskog i sammensetning og uttrykk i form av arts diversitet av trær, tetthet og bærlyng ved å tynne systematisk, slik at skogsfuglen føler seg mer hjemme. Problemet er bare at få grunneiere gidder eller har ressurser til dette. Generelt tynnes nok ofte skogen alt for tregt uansett og kratthelvete blir stående alt for lenge. Dette er jo ikke bra for tømmerkvalitet og tilvekst heller. Problemet som holder liv i dette er også at hjorteviltet trives godt i slik skog, og det er jo hjortevilt som er ”butikk” for en grunneier og ikke noen skarve hønsefugl og de særingene som gidder å rote rundt etter dem.
  2. Kom tilfeldigvis over dette interessante nrk programmet fra midten av 70-tallet om storfuglbestanden i Vegårdshei på sørlandet. https://tv.nrk.no/program/FOLA03008277/storfuglen-blir-borte-i-skogene-vaare Det ble gjort systematisk tellinger av tiur på nærmere 200 leiker der på 60-tallet, og snittet var da 10,9 (!) tiur pr leik. Tiåret etter falt det nedover mot 3, til tross for minimal jakting i området. Såvidt jeg vet ligger det vel rundt der fortsatt eller lavere. Forskerne som blir intervjuet mener jakt kun har effekt vis bestanden allerede er lav/marginal, noe den vel er mange plasser, vis 10,9 tiur pr leik er referansen. Selv har jeg vært på mange leiker på Østlandet og Trøndelag, men aldri sett mer enn 5 tiur på leik. Noen her som mener det er vanlig med mer? Noen synspunkt på hvordan evnt jakttrykk i området har påvirket leik størrelsen? Etter mitt syn virker det som hogsten i leikområdet er vel så ille som jakt og predasjon. Forøvrig ganske tragikomisk at man har diskutert dette problemet i over 40 år, og selv med utstrakt forskning, egentlig ikke har klart å komme noe som helst på nevneverdig på vei med effektfulle tiltak som blir gjennomført..
  3. Enig med sistemann! Man må jo le av hvordan noen hisser seg så grådig opp når det nevnes at bismuth hagl faktisk fungerer. Her slenges det rundt seg med begreper som "laptopjegere" og uansvarlig jakt osv. Temaet blir vel aldri utdiskutert, bare dritt kjedelig. Bladet Jakt og fiske hadde en ammotest av diverse miljøammo i et av høstnumrene enten i 2010 el -11. Der toppet Eley bismuthpatronene, og gjorde det bra både med munningshastighet på rundt 400-410 m/s og jevnt skuddbilde for rype og skogsfuglhagl. Du trenger ikke da være store fysikeren for å skjønne at du vil få mer enn "skitt" på jakka vis du gjennomfører testen bismuth vs feltjakke på 30 m som en her over var åpen for.. Men selvfølgelig. All ammo bør testes i din børse, med din skytestil og choker. Ja, også går det an for skeptikere også å erkjenne at man kanskje ikke skyter "top of the pops" heller vis fuglen iblant skulle fly, fremfor å alltid å jamre og syte om blyets gylne dager.
  4. Min erfaring er at eley rype vismut 30 g fungerer bra tidlig på sesongen. Tilbake i 2005 synes jeg patronene hadde et mer ujvent skuddbilde, men det har bedret seg og jeg synes de nå er helt på linje med bly. Et dårlig skudd er et dårlig skudd samme hva du fyrer av. Litt lettvint nå for tiden å skylde på dårlig ammo. Senere i sesongen ville jeg imidlertid enten gå opp i størrelse el ladning eller begge. Når den nye vinterfjærdrakten begynner å komme innerst blir rypene mer hardskutte.
  5. 2 kan skje, men 6 ryper på et skudd? I tillegg fremstilles som en helt? -Drøyt! http://www.namdalsavisa.no/Magasin/Fril ... 874278.ece" target="_blank" target="_blank
  6. 09.08 kl 16 Røttingen, Os kommune Hordaland Grågjess ca 200 i stor høyde i retning sørover
  7. Alle de av oss som har litt erfaring med gåsejakt skjønner at jakta må reguleres. Det er ikke det som er årsaken til at folk blir irritert over opplegget på Skogn/Levanger, men forskjellsbehandling og hvordan det gjøres. Alle er jo enig om at vi ønsker størst mulig uttelling. Det tragiske nå er at almenheten også utestenges. Utfordringen er å lage et opplegg slik at man får best mulig uttelling samtidig som flest mulig kan jakte. Vis dette innebærer at færre jegere slipper til i perioder tror jeg de aller fleste vil akseptere dette så lenge man har like muligheter til å delta på dette. De som bor andre steder og som støtter opp om lukket jakt; hva om det skjer på deres hjemmebane? Gaume og valmet, hva om samme opplegg innføres i Stjørdal, Smøla, verdal, Fosen og Steinkjer? Dersom man kun legger bestandsregulering til grunn for jakta (noe som i praksis blir helt feil) blir det uansett for lettvindt å tro at et knippe jaktlag alene skal kunne holde bestanden nede på sikt. Vi snakker om tross alt ikke om å felle noen hundretalls gås pr år, men mangfoldig tusentalls. Vi kommer også til å trenge "menigmann" jeger. Da blir det på sikt veldig uklokt å stenge folk ute. Dessuten, la oss være ærlige, vi jakter også gås fordi det er en utrolig morro jaktform. Som jegere bør vi være solidariske og også slippe andre til. Almenhetens tilgang og forholdsvis like muligheter til jakt i Norge er et prinsipp vi bør holde på!
  8. At vanlige jegere nå utestenges på Levanger er bare trist. Vel så håpløst blir det når begreper som "human jakt", "effektiv jakt", "bryderi for grunneier" samt "forskning" sauses sammen for å legitimere dette. Her er det åpenbart at noen vil ha hele kaka for seg selv! Klart man må ha regler og at "texas" jegere som skyter i vilden sky må lukes ut, men å dra alle "publikumsjegerne" over en kam som uerfarne, inhumane og brysomme blir for dumt. Jeg registrerer forøvrig at det i Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) rapporten"Gåsejakt i Nord-Trøndelag Resultater fra ulike jaktorganiseringer i 2011" (http://www.nina.no/archive/nina/PppBase ... 12/777.pdf" target="_blank) ble brukt 1.9 skudd pr felte gås i prøveprosjektet på Nesset ved Levanger. Såvidt jeg vet var det en selektert jegergruppe som slapp gjennom nåløye for å jakte der dette året. Nesten 2 skudd pr gås kan vel neppe kalles effektiv jakt med mindre du også stiller med ulovlig uplombert halvauto hagle. Det humane aspektet med så dårligs skyting kan også diskuteres. Det snakkes om at for å nå bestandsmål må man bla redusere hekkebestanen av kortnebbgås med hvertfall 20 000. Er det da løsningen å "kvele" jaktlysten til den "vanlige" jeger og bare satse på "proffe" jegere med bekjentskaper? Tror man virkelig at "gutteklubben Grei" alene skal klare å holde gåsebestanden nede? Dette faller på egen urimelighet. Dessverre kommer dette på Skogn/Levanger bare som en føljetong til alle de håpløse reglene og påfunnene som har kommet der de siste årene. Særlig under påskudd om "forskning" i samarbeid med NINA. Dette er ikke forskning, men ren synsing. Man må jo nesten le av tragikomikken oppi det hele, da det fremkommer av fellingsstatistikken at fellingstallene har blir REDUSERT etter innføringen av de nye reglene som skulle være så veldig gode til å forvalte bestanden..
  9. Gratulerer med bra fangster alle! Har folk inntrykk av at det er bra med skogsfugl i trøndelag i år? Selv får jeg inntrykk av det motsatte. Har akkurat hatt tredje bomtur uten så godt som å se snurten av fugl (kun 4 storfugl totalt på tre turer) til tross for å ha gått i "alle" typer skog og i 3 forskjellige terreng. Noen som har noen tips for en solo støkkjeger? Send gjerne pm Begynner å bli noe frustert..
  10. Tydelig at Jenny ikke er helt oppdatert på NORSK forskning. Allerede for over 30 år siden ble det gjennomført et stort forskningsprosjekt på kråkenes reirpredasjon i et jordbruks skogsområde utenfor TRONDHEIM. Kråkebestanden i et område ble kraftig desimert gjennom jakt. Det ble fellt over 1000 kråker. Hekkesuksessen til trost, ringdue og småfulgl i dette området ble så sammenliknet med et tilsvarende kontrollområde hvor det ikke ble gjennomført kråkejakt. Resultatene var slående, med mer enn en dobbling av hekkesuksessen til trost, ringdue og småfugl i området der kråkene var tatt ut i mest mulig grad sammenliknet med der de ikke var det. Det er ingen grunn til å ikke tro at kråkene også plyndrer skogsfuglreir. Dermed blir det for dumt det du hevder Jenny. Oppsummering av prosjektet ble publisert i Svensk Jakt i 1980. Referanse: 1980. Kråkjakt - et forsök i Norge. Svensk Jakt 3:144-146. Til sist må det sies at i et økologisk perspektiv er kråkebestanden i Norge kunstig høy først og fremst grunnet et vanvittig matfat for kråkene i form av søppeldynger og søppel generelt som mennesker genererer. Her kan ungkråkene fråtse unaturlig godt i flere år før de ble gamle nok og trekker ut i skog og mark for å hevde revir. Kråkejakt er derfor et nødvendig middel for å holde bestanden noe i sjakk, når vi stadig sørger for at kråkene har en unaturlig god mattilgang.
  11. Fin nettside dere har fåt med bra kart og oversikter. Ser at det ikke står noe om reservering av jaktteig under "Informasjon om jakta" slik det var ifjor. Betyr dette at denne regelen i år er avviklet?
  12. Ang innlegget til Gåslevanger om jakt på Skogn. Først må jeg gi dere skryt for samkjøring av gåsejakten. Når det er sagt er jeg helt enig med innleggene til Gåsejegern fra Fosen og Gaume. Vet ikke helt om du har forstått misnøyen til mange jegere GåsLevanger. Det er vel ingen jegere som synes det er urimelig å betale for et jaktkort, men til gåsejakt bør kortene være til en rimelig penge. Gåsa er jo tross alt blitt et skadedyr, og jegerne gjør jo også en "jobb" for bøndene ved å holde gåsen unna jorder og kontrollere bestanden. Da synes jeg det er rimelig at man ikke må betale "skjorta". Til sammenlikning selges jo predatorkort på rev, kråke og ravn til svært lave priser i større og større grad rundt omkring. Nå er det vel heller ikke bare jaktpris men også utformingen på regelverket mange misliker på Skogn. Dette blir ekstra tydelig med prisen i bunn. Vis man først skal betale så stive priser for gåsejakt synes jeg det også er rimelig at man får et produkt med viss kvalitet. Med det infløkte regelverket som har vært på Skogn synes jeg ikke man får det. Jakten blir jo svært begrenset og man kan jo risikere å ikke få jaktet i det hele tatt tross kjøp av kort! Regelverk for forhindring av villmannsjakt er vel og bra, men man kan ikke binde alle jegerne på hender og føtter bare fordi noen ikke følger reglene. Da bør heller oppsynet økes og texasjegere plukkes ut raskt.
  13. Ulvesaken får mange jegere til å se rødt, men vis vi legger konflikten mellom ulv og husdyrhold, hunder og elg til side litt og ser på et kanskje nyttig aspekt med ulven for oss skogsfugljegere; De siste årene har vi hatt påfallende gode skogsfuglår i områder med ulv, nærmere bestemt i områdene østlandet langs svenskegrensen. Feks Trysil/rendalen området og sørover. Derimot har det, med noen lokale unntak, vært jevnt over elendig med skogsfugl i trøndelag de siste årene hvor vi ikke har ulv. Dette er veldig vanskelig å forklare i og med det har vært særdeles bra med skogsfugl bare noen mil unna over på svensk side av grensen for trøndelag. Det jaktes tross alt svært hardt i mange områder der også, og revejaktinnsatsen er omtrent som i Norge. Hovedforskjellen er her igjen at det er ulv på svensk side. Jeg har selv lagt merke til at skogsfuglbestanden tok seg vesentlig opp etter at det kom ulv i området jeg jakter. Revesporene i nysnøen ble vesentlig færre. Etter at ulven så ble skutt og fjernet falt så skogsfuglbestanden igjen til "normalen", og tallrike revespor ble igjen å se. Flere som jakter i grensetraktene til Sverige har også opplevd dette. Selvsagt kan det hele skyldes tilfeldigheter, men det er et faktum at ulven er en aktiv revejeger. Reven er en av hovedfiendene til skogsfugl både på reirstadiet, kylling og som voksen. Tross litt oppsving i revejakta siste årene felles det fortsatt lite rev i Norge i forhold til den rekordstore revebestanden. (Jeg oppfordrer foresten alle til å felle rev i sitt skogsfuglterreng.) Kanskje kan også ulven være til hjelp for oss småviltjegere på akkurat dette området. Jeg synes det at ulven er en aktiv revejeger bør huskes i denne debatten, og for min del jakter jeg gjerne i ulveland! Også forøvrig på ulven selv i lovlige former når den blir for mange!
  14. Fint det klaffet for deg ifjor Shotgun Charlie, men som sagt var har jeg også snakket med flere andre jegere, nærmere bestemt 9 andre, som alle var svært misfornøyde med opplegget. Opplegget med fredning noen dager for at gåsen skal roe seg er greit nok. Problemet er bare at mange jegere bare har anledning til å jakte i helgene og dermed søndag inkl. Søndagsjakten på morgen på Skogn er forbudt, samt ettermiddag lørdag. I tillegg har mange bare anledning å jakte på ettermiddagen på hverdagene vis man har jobb. Det kan man heller ikke på Skogn. Det burde vært åpent for ettermiddag iaf noen dager. Det er også forbannet irriterende når jordene det sitter gås på kvelden før holdes av til lokale jegere som er kompis med grunneier. Det gjør det håpløst vis man kommer utenfra. Som sagt opplevde jeg flere ganger å få oppgitt at jordet allerede var booket, selv om jeg ringte på slaget i den oppgitte ringetiden for booking. Det skjedde også flere ganger at det ikke engang dukket opp noen jegere der morgenen etter. Opplegget med ringing innen visse tider til forskjellige folk for hver teig om booking av jordet dagen før er sykt tungvindt. Alternativt bør alle jorder koordineres av en person.
  15. Ok, takk for tips! Burde vel ant at xxl's sine var litt i billigste laget til å være noe særlig kvalitet. Flassende maling på plastskall og skinn i sol er jo klassiske problemer ift alle typer lokkefugl, særlig på gås også.
  16. Enig at tollvesnet sikkert kan være tregt vepern, men i dette tilfelle var det altså at de ikke sendte pakken, og Decoying uk har altså en haug med misfornøyde kunder som ikke har fått varene sine tross betaling. Jeg har ingen erfaring med pigeondecoys.co.uk Holhunting, men anbefaler generelt å google alle nettbutikker før kjøp for å sjekke andres erfaringer. Når det gjelder lokkeduene du linker til vepern er vel disse ganske like som xxl sine? Som også er vesentlig billigere: http://www.xxl.no/jakt-vaapen/tilbehoer ... pk-1052308" target="_blank
  17. Ja, veldig synd, for de har mye godsaker. Epost med sporingsnummer skulle jeg også få, men det fikk jeg aldri. Historien din er veldig sammenfallende med min og diverse andre sine som er å lese på review siden jeg linket til over. Virker som det er bingo om man får eller ikke. Jeg var heldig.
  18. Ja, faktisk HoltHunting! Han hevdet på telefonen at han trengte det for tollen. Er usikker, men mulig det stemmer ettersom det fra 2003 kom krav om at privatpersoner må oppgi fødselsnummer for fortolling. Evnt driver de en liten business med identitetstyveri på si' Jeg vil anbefale deg å ringe å mase på ordren. Epost gidder de ikke å svare på virker det som. Joggen - Han påstår at de sender med "express package", så såå fordømt lang tid skal det jo ikke ta selv om det er England Pakken kom gjennom Tollpost.
  19. En liten advarsel til de som vurderer netthandel av jaktustyr på den britiske butikken http://www.decoying.co.uk/" target="_blank" target="_blank Denne butikken har mye bra jaktutstyr til ok priser, men jeg vil likevel advare mot å bestille fra de. Pengene trakk de umiddelbart, men varene måtte jeg se lenge etter. Jeg fikk tilslutt lokkefuglene jeg bestilte, men det tok SYKT lang tid, nærmere bestemt en en snau måned! Det var først etter diverse telefoner til butikken deres i England, samt epost med masing noe skjedde. Jeg innser nå at jeg også visst var heldig at jeg fikk varene mine i det hele tatt. Jeg fikk sjokk når jeg i ventetiden leste anmeldelser av bedriften her om mange som aldri fikk varene sine: http://www.reviewcentre.com/reviews5764.html" target="_blank" target="_blank Det er ikke meningen å henge ut butikken spesielt, men selv skal jeg aldri handle mer fra der. Det man tror man sparer pga lavere priser, er uvesentlig når man må ha "heltidsjobb" for å mase til seg varen, eller få pengene tilbake. Jeg oppfordrer alle til å tenke seg om to ganger før de bestiller noe derfra. Til orientering.
  20. Hei Gulars, Sikkert lokale variasjoner på Fosen som helhet, men jeg har speidet endel på Ørlandet denne uken og det har vært stusselige greier sålangt. Kun en liten flokk å se, så jakting har vært uaktuelt enn så lenge. Det er få gressåkre å beite (og jakte )på også, men regner med at det tar seg opp etterhvert når slåtten har gått i august.
  21. Nina betegnes som den store stygge ulven, men det må sies at grunneierne også må ta sin del av skylden iblant også for lav felling og krunglete, tungvindt gåsejakt. På Skogn i Nord-Trøndelag, hvor det er kolossale mengder både grå- og kortnebbgås har grunneierne innført et jaktopplegg de selv er veldig fornøyde med, men som i praksis dreper jaktlysten for mange. Opplegget er riktignok sammen med nina, men som grunneiere står de jo fritt til å samarbeide. Minusene er følgende: 1. Det er innført infløkte regler på når man kan jakte etter klokkeslett. Ettermiddagsjakt er forbudt bortsett fra på søn, men da er ikke morgenjakt lov. Dette gjør det håpløst for de som starter tidlig på jobb og som ikke bor rett ved jaktterrenget. 2. Man må ringe grunneier for å reservere jaktteigen man ønsker kvelden før i et spesielt tidsrom. Dette fører til kameraderi, hvor de beste områdene blir holdt av til de som er kompis med grunneier. Dette er ganske kjipt vis man kommer langveisfra for å jakte og betaler stive priser (se punkt 3). Særlig når man også opplever at vedkommende som hadde reservert jordet ikke dukket opp likevel (mest sannsynlig fordi han ikke skulle jakte den dagen, men senere og ville spare jordet før han skulle jakte). Man kanda typisk bli sittende med jumbo- teigen vis man ikke har kontakter. Dette skjedde mitt jaktlag hver gang vi skulle reservere. Vi endte opp med å bare ta en villkårlig ledig teig, da ingen av teigene med gås vi hadde sjekket kvelden før var ledige. Ofte tok heller ikke grunneier tlf. Tanken om å ikke bli forstyrret av andre jegere på et jordet er god, men dette problemet kan man jo løse med faste parkeringer pr teig: Vis det står en bil der er jordet opptatt, vis ikke er det fritt fram. Reservering gjør jakta ekstremt lite fleksibel feks ift vær og vind. 3: Jaktkorktprisene er presset opp til rypepriser overkant av 1000 kr for sessong. Greit nok å tjene litt på gåsen, men da må man også ha et godt tilbud. Stiv pris gjør det ekstra bittert når man ikke engang får jakte når man vil, eller på det jordet man vil selv om man er tidlig ute, har gjort forarbeidet med speiding osv, fordi noen har booket det bare for å jakte der et par dager senere. 4. Slåtten kom sent ifjor. Det førte til at grunneierene solgte flere kort enn det var jaktteiger tidlig i jakten. Følgelig kunne man risikere å reise langveisfra, kjøpe kort og ikke få muligheten til å jakte (!). Alt dette gjør at man ikke blir særlig ivrig etter å jakte gås lenger. Visse regler skal det være på jakt, men en jungel av tungvindthet får være grenser! Slutt kommentar: All ære til grunneiere på Skogn for å ha fått til samarbeid om jakt på et så stort område, og for å ha organisert med parkeringsplasser og standplasser. Akkurat dette er absolut noe til etterfølge for andre grunneiere plaget med gås. Ideen om å spare jordene for jakt slik at gåsen ikke skyr jordet er også god, men da kan man jo stenge større områder i visse uker istedenfor å kutte ettermiddagsjakt og å ha reserveringsordningen. Nina har laget et rapport der Skogn nevnes. Tilbakemeldingen de har fått bagatelliseres i rapporten. Dette kan vel så like gjerne være grunneierenes som ninas fortjeneste. Da grunneierene har sett seg blinde på hvor "fantastisk" deres system er.
  22. Takker for innspill! Hmm, blandet applaus for naturalisen skjønner jeg. Får teste den litt på banen først, så kanskje i felt. Iom at jeg alt har kjøpt en pakke til 820 spenn. Pris på rundt 30 kr skuddet hørtes mer som forventet ut. Styrer unna Abc fritid heretter!
  23. Tenkte å teste Lapua Naturalis i år til elgen i min 308 win rifle. Ser her på forumet at flere har gode erfaringer. Vet noen hvordan denne kulen fungerer på korte hold, feks 30-60 m? Tidligere har jeg brukt Norma Nosler og prestert å skyte gjennom brystkassa på 2 av de 3 siste elgene mine, inkl en 9 tagger. Ser derfor etter en ny kule, men er litt skeptisk ift om kobberkula også vil ekspandere nok. Hva mener dere? Var på ABC fritid på Lade i Trondheim for å kjøpe en pakke ferdigladet skudd for å teste litt på skytebanen. Må si jeg fikk litt bakoversveis da de krevde 41 kr (!) skuddet. Ble jeg loppa på høylys dag eller er det det prisen ligger på nå? Takk for innspil!
×
×
  • Create New...