Jump to content

Terje338

Members
 • Content Count

  168
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ikkje noko dårlig valg det can, 85gr varmint kule lada til over 1000ms bør slukke lyset kjapt på dei fleste gås og skotplasseringer. Kva som er den beste kule, kaliber kombinasjonen kjem an på jaktområde, om ein har avstandsmåler, er gåsa sky, heimelader? +++ Eksempel så jaktet min onkel ilag med meg ute på flatt terreng og han hadde ikkje tilgang på avstand måler eller kulebane kompensator. Då ladet eg opp nokre 100grains 6.5mm scenar kuler til han. Desse kulene var lada så han fikk over 1000ms utgangshastighet og han skaut inn på ca 200meter. Dette ga han ein effektiv avstand til ca 220-230meter utan han trengte å forflytte treffpunkt. Noko lenge hold en dette så må ein til med avstand måler eller kjenne avstanden for området svært godt. Mitt jaktområde ute i havgapet blant måser, kråker, tjeld og villsau så er gåsene svært sky og nesten umulig å komme sej inn på uten at desse andre fugleartene(sladrehankene) sei ifrå og gåsa flyg uten verken ha sett eller hørt dej. For å få kjøt i fryseren da må ein ha avstandsmåler og kunne og kneppe på kikkertsikte. Lyddemper er ein gave til både jegere og naboer. Og jakte med hørselvern, kanskje hansker,myggnett +++ så har ikkje ein mange av sansene intakt lengre. Og som mange jegere som eg har snakket med som får demper på jaktriflen sin har sagt til meg :det er som å skyte med 22lr. Med skikkelig ekspandere kule så har ein bokstavelig talt heile gåsa som dødelig treffområde. Treffer kulen kjøtt så er det game over innen maks 3-5min (som oftast innen få sekunder) Husket i tidlig jaktkarriere eg skaut ein grågås med 222 med blyspiss. Treffet kom langt bak, og gåsen flaug eit par hundre meter før den datt rett ned. Kulen hadde reve opp heile magesekken og tarmene hang iallefall ein 1/2 meter ut/ned frå gåsa når den flaug. Denne gåsa døde innen kanskje 20sek men kom sej langt avgårde. Hadde eg brukt heilmantel til dette så hadde det vore skadeskyting som kunne gå dagevis før gåsa hadde tatt kvelden. Etter slike episoder så er ein glad for at ein valgte ekspanderende kule.
 2. Ser at mange er redde for mykje skade på gåsa ved bruk av blyspiss eller anna ekspanderende prosjektiler. Til gåsejakt og anna småvilt ville ej gått for mindre kaliber en 308win eller tilsvarende om eg fikk velge. Eit kompromiss så fungerer 308win bra, men du får mykje rekyl på kjøpet i forhold til eks 222/223. Rekyl er noko som ofte dårligere presisjon i vanskelige skytestillinger. Ein annen ting er at det er lettere å sjå skotreaksjon på viltet med ei rifle med lite rekyl. Eg har aldri skote med heilmantel på gås men har jaktet ilag med andre som har brukt det. Her i mitt område så blir gås sett på som varmint, kanskje det farger litt mitt syn på kulevalg. Men ein skal skyte godt med heilmantel for å drepe gåsa kvikt. Og med samme presisjonen så kan du få like lite skade med ein blyspiss/varmint kule om du plasserer skotet lengre opp/lengre fram. Gås er hardskoten, og sjølv med forholdsvis gode treff så kan den komme seg avgårde enten med vingene eller til sjøs og gjere det vanskelig for videre avlivning eller å få tak i den. Og ein skoten gås som du mister er 100% kjøtødleggelser for å seie det på den måten. Heller gir det ikkje noko god følelse av skadeskote vilt på aveie. Dei fleste bommene eg gjer på gås er på korte hold, slik har det alltid vore uansett skyteferdigheter. Dette kjem med at nære hold er gåsen meget lett å skremme, og dermed skyt ein med ein dårlig skytestilling eller forhastet skot. Eit annen ting å tenke på er at eg vil heller sende ein 55gr blyspiss eller varmint kule igjennom ein gåsekropp i fjøresteinene eller ut på ei mark på eit flatt lende en ein 308 heilmantel. Kor langt denne heilmantel kula går er det ingen som veit, men ej veit at den går lengre enn ein ekspandert kule. Personlig hadde eg mykje heller gått for ein 223 eller tilsvarende en ein 22wmr. Ein har eit mykje meir anvennlig våpen i 223 og prisforskjellen mellom ferdigammo er liten. Lykke til med jakta
 3. Lapua scenar i 100grains eller 107grains fungerer rimelig bra i større hastigheter. Ladet opp dette til min onkel for nokre år sia som han har brukt på gåsejakt med godt hell. Meiner og huske at det var ca 1000m/s utgangshastighet på kula. Ellers er no Amax ein sikker kule som fungerer godt. Bruker sjølv Amax i 6mm på gåsa, og har jakta med andre som bruker denne i 6.5 mm. Grågåsen smaker fremdeles bra om du skyter den med skadefelling, ikkje noko grunn til å kaste kjøttet for di.
 4. At både våpenprodusent, ammoprodusent og leverandør tar lett på sanne saker synest ej er nesten meir skremmende en sjølve hendelsen. At slike småkalibra rifler skal skape slike hendelser synes ej vi burde ha unngått med dagens teknologi. Presser vi våpen produsentene så pass på pris at dei må gå snarveier for og halde prisane nede? Eller er vi forbrukere for lite kravstore med tanke på marginer? Når ein ser på resten av vår kvardag med tanke på hms og funksjon krav så synest ej slike saker burde vore meir undersøkt. Har sjølv ein 452 i 17hmr, og kunne godt ha tenkt mej at ein fann ut om der er børsa eller ammoen som var feilprodusert. Egentlig så burde iallefall ei børse kamret med 22lr eller 17hmr vore så sterk og konstruert så sikkert at det ikkje vart noko personskade uansett kva ein foretok.
 5. Ser det blir diskutert ventetid og pris for løpsgjenging her. Kan vere lurt å undersøke kva ein betaler for før ein kun går etter prisen på gjenging. Gjenging av løp kan gjerast meget raskt om ein ønsker det, men at ein blir fornøyd med resultatet er ikkje like sikkert. Trur ej skal klare å gjenge eit løp på under 5min om ein ikkje bruker tid på nøyaktig oppretting og ein bruker gjengeapparat med gjengebakke. Men skal ein vere sikker på at demperen blir montert i senteret av holet i pipa må ein rette løpet ut frå innvendig pipehol. Ei slik nøyaktig oppretting tek litt tid. Neste viktige på lista er og dreie løpet ned for gjenging og slå gjengane med benken. Dette gjerast for å vere sikkert at gjengene blir beint i forhold til pipeholet. Ofte bruker børsemakerene og tilpasse gjengene på løpet etter lyddemperen så ein ikkje får meir slarke en nødvendig. Om ein bruker gjengebakke så vil gjengene garrantert ikkje treffe 100% i forhold til løpsaksen, men om ein ikkje har for store sjeivheter så vil muligens gjengebrystningen rette opp i sjeivheten. Kva metoder børsemakaren bruker under gjengeprosessen er ikkje sikkert ein vanlig kunde vil kunne merke, iallefall ikkje før ein eventuelt merker avlangt hol i demperen og kulene flyr på tvers igjennom blinken. Om børsemakaren bruker en time på løpsgjengingen så er ikkje 1000-1200kr så stiv pris på arbeidet. Berre til ein liten samanligning så betalte ej sist kontroll på tannlegen over 1200kr for ein kontroll som tok ca 15min....
 6. Ser dei oppgir ca 40skot på dette våpenet. Kva er kriteriene for det? 40skot med forholdsvis lik hastigheit? Spurte kva er oppnåelig med dette våpenet med XTX airgun og fikk dette svaret: Ut frå mine berekninger med 16grains kule skulle dette vere ca 211m/s utgangshastigheit. Eg har 1.4mm fjør. Er det lettere og oppnå høgre ftlb med tyngre kule? tenker at det kanskje kan vere ettersom løpet er rimelig kort.
 7. Tok mej ei lita runde og testet litt igår. Satte på ein magnetospeed så ej fikk sjekket utgangshastigheiten. Målte jamne hastigheiter, og med småjusteringer på trykkregulatoren og slagfjøren så regulerte eg hastigheiten fra 176m/s til 202m/s. Stilte det inn til 194m/s med FX airgun 16grains kuler. Målet var vel og sjå kva hastighet som var innenfor mindre regulering, og om det var mulig og få redusert lyden av smellet. Synest den smeller litt mykje for og vere eit heildempet luftrifle, iallefall meir en godt dempet 22lr. Ved ca 194m/s så holder trykktanken over 20skot med samme utgangshastigheit på kulen. Ser at om våpenet ligger litt så vil første skot vere ca 2m/s høgre en dei som ein skyter rimelig kjapt, er dette eit tegn på lekkasje på trykkregulatoren? Vil tru at trykket i trykkregulatoren trenger litt tid for og stabilisere sej 100%.
 8. Etter litt kveldsarbeid i dreiebenken så fikk ej laga testutstyr for og teste og justere trykkregulatoren. Litt uvanlige gjenger på dei delene (M25x1), men det gjekk fint når ein kan slå dei i benken. Ein gammalt sveisegass regulator hadde eit passende manometer og vart dermed donert til formålet. Etter litt rådføring både inn og utland vart det nemnt og stille denne inn på mellom 75 og 100bar. Eg justerte den til knappe 80bar, og trur det og er rikeslig. No gjennstår testing og kronografering. Her er eit par bilde fra testutstyret og regulatoren.
 9. 14fpe kva er det? Kom i kontakt med XTX Air og fikk litt tips om og justere regulatoren. Det vart nemnt at uten regulator test utstyr var dette litt arbeid med å finne rette innstillingen. Vurderer og lage mej ein slik testrigg for og teste kva trykk som blir ut mot kammeret. Er vel berre og lage ein kopi av den tappen som regulatoren er skrudd inn på. Der ein setter på tappeskrue og manometer. Ut frå mine opplysninger så skulle tanken fyllast med 3600psi eller 250bar. Kva trykk bør regulatoren stillast inn på? Rundt 100bar? Vil ikkje våpenet berre bli kraftigere til høgre trykk?
 10. Ser ut til at ej klarte og finne både repsett og nyttig info når ej fikk vite at dette var ein tench regulator. Fikk bestilt deler på XTX air, og håper dei vil passe. fann videoen:Tench Regulator Service XTX på Youtube som forklarte godt korleis ein skulle gå fram. Desverre tok ej ikkje mål og overett merke på den messing skruen som skulle vere justeringen på trykket inn. Så der ligger det vel an til litt justering framover... Takker så langt for hjelpen
 11. Trenger ej og tune den inn igjen? På bilde nummer 6 viser ein messing"propp". Er denne ein justeringskrue eller skal den vere skrudd heilt inn? trur den var skrudd nesten i botn når ej demonterte denne. Ser ein får kjøpt mange regulatorer for desse riflene. Om det er så vansklig og få justert inn denne, bør ej heller vurdere ny regulator?
 12. Kjøpte eit brukt BSA våpen for eit par år sidan og merket no at det var ein lekkasje på pakningene. Ser ut til at det var imellom tanken og luftregulatoren. Ut frå det ej kan finne på nettet klarer eg ikkje og finne denne regulatoren, eller deletegninger over våpenet som stemmer. 1.Kva fett/olje er anbefalt og ha på pakningene? 2. kan vanlige O-ringer brukast? eventuelt kor kan dette skaffast? ser der ligger ein del på eks ebay men usikker på om desse passer. 3. er det noko forbedringer eg burde gjere med våpenet? eventuell større tank? Har demontert det litt og tatt nokre bilder. Bilde 1 Bilde 2 Bilde 3 Bilde 4 Bilde 5 Bilde 6 Bilde 7 Prøvde og demontere pakningen på denne luftregulatoren, og den var så sprø den knakk av når ej demonterte den. Skal den vere rund? vanlig O-ring som er deformert og hardnet?
 13. Veit at blant anna kinnstykke innfestningen på Trg 21 er litt annleis en Trg22. På 21 er den meir usymerisk innfestningen.
 14. Ser at Sierra bullet har komt med ein oppgradert 155grain,168grain og 175grain matchking kule med plastikk tipp som har betydlig forbedra BC`n i forhold til dei gamlere utgavene. Trur dette kan bli vere spennande kuler og teste i 308 på litt lengre hold. https://www.sierrabullets.com/products/new.cfm
 15. Ser det står skreve i andre forum at det kan bli tenningsproblemer med små hetter i slike patroner når det er kaldt. Er det nokon som har erfaringer med dette? bruker skjølv cci 450 i 6mm br`n og har aldri hatt noko problemer med tenning skjølv i minusgrader. Men i ein 308win skal tennhetta få fyr i 10-20grain meir krutt en i ein 6mm br hylse.
×
×
 • Create New...