Jump to content

Spør for en venn... hva er feil med disse hylsene?


B.Hansen

Recommended Posts

Jeg har en kompis i USA som er pensjonert machine shop technician, tidligere sersjantmajor og fremdeles ivrig skytter med diverse våpen, samt demokrat og Norge-frelst.  Altså en kjernekar som kan både rifler og metall-bearbeiding og litt norsk.  Siden første uken i januar har han plundret med en ny, billig, "upper" (fra Palmetto (PSA), se bilde under) til en AR-15:  Han kan tømme hele magasinet på 10 eller 20 patroner, men sluttstykket (bolt carrier group) er ikke i åpen stilling etter siste skuddet når han bruker hjemmeladede patroner.

 

7779344-fde-upper.jpg (1200×800)

Problemet oppstår bare når han skyter med hjemmelading, for med fabrikkammunisjonen (5.56 PPU, Geco og Norma, alle helmantel 55g) går det fint.  Han har prøvd tre forskjellige typer magasiner, plukket fra hverandre det meste av våpenet med spesialverktøy, byttet diverse deler, og prøvd tre typer krutt.  De hjemmeladede patronene fungerer helt fint i en av de andre riflene hans, men med Palmetto "upper" så har de en annen lyd og legger igjen litt messing rundt sluttstykket.

Hjemmeladede patroner er 55g helmantel kuler i israelske IMI-hylser skutt én gang, med LT-30 krutt.  På bildet under, fra øverst til nederst:

 

PPU

Geco

Norma

Hjemmeladede

 

På de hjemmeladede er det tydelige ringer i messingen som normalt er et tegn på høyt trykk, men det er ingen andre tegn på høyt trykk som deformerte tennhetter eller ødelagte uttrekkerspor i hylsene:

 

image.jpeg.2c16ac44fd9a0ef18c9b6218416d1bd4.jpeg

 

Noen forslag til videre feilsøking?

 

Link to comment
Share on other sites

Ei tohi varjata skrev (Akkurat nå):

At det er fra PSA er vel muligens en årsak ;) Ikke rent få bekjente i USA som har opplevd alt fra irriterende feiltilpasninger til direkte farlige "out of spec"-påfunn derfra.

 

Ole

Ja, det er helt klart et problem med "upper" (i mangel av et norsk ord)  :)  Men hvorfor lager den ikke ringer i hylsene på fabrikkammo? 

Link to comment
Share on other sites

Rausheim skrev (På 20.2.2023 den 22.19):

Tegn på noe overtrykk men ikke nok guff til å låse sluttstykket? Jeg ville byttet til et tregere krutt (LT-30 er jo ca midt mellom N110 og N120).

Bingo!  LT-30 og det ørlite raskere 1680 ble kjøpt i desperasjon fordi det var vanskelig å få tak i noe annet.  Han prøvde med det langsommere 2230, og da fungerte alt.

 

Takk for hjelpen!

 

Om han velger å lukke dette kapittelet eller av nysgjerrighet fortsette å forske på hva som er feil med Palmetto upper får tiden vise 😄

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...