Jump to content

Recommended Posts

Det er flere meninger om ladeboka her inne. Etter min mening er bokens viktigste fortrinn at den er skrevet på norsk, og at den er et kvalitetssikret og komplett oppslagsverk for hjemmeladeren. I tillegg er den bygget opp på en pedagogisk god måte, og boka har de siste årene blitt jevnlig oppdatert. Det er utgave 8 som gjelder nå.

 

Ladedata for de aktuelle patronene 8x57, .308 Win og .223 Rem finnes "over alt". Ladeboka utgave 8 har gode ladetabeller, men det har også krutt- og kuleprodusentene. Kjøp boka, og start med å lese de innledende kapitlene om Sikkerhet, Valg av utstyr, Valg av krutt, og Riflepatroner. Når du har fått grep om dette og grunnleggende kunnskap om trinnene i ladeprosessen, kan du sjekke Ladebokas tabeller mot kruttprodusentenes data. Så er det bare å gå i gang.

 

Ps.

Forresten, har du sett at Kammeret har en fadderordning? Sjekk også om det er noen i ditt distrikt som kan bistå deg i starten.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ladeboka utgave 3 som det er linket til ovenfor ble utgitt i 1995, den er altså snart 30 år gammel. Det som angår sikkerhet og trinnene i ladeprosessen er sikkert "god knall" fremdeles, men det har rent ganske mange tonn krutt gjennom kruttmålene siden denne utgivelsen. Det bør heller ikke utelukkes at noen av de omtalte kruttenes egenskaper kan være endret. Derfor er det mitt klare råd å bruke siste utgave (8) til alle ladedata, samt sammenholde bokas tabeller med data fra kruttprodusentene. Kan også nevne at ladeboka ble omfattende oppdatert ved utgave 7, bl.a. med to nye kapitler om lyddempere og kapping av pipe.

 

Edit: Og så er det jo kommet en del nye kuler og kulekonstruksjoner på markedet, noe som etter men mening gjør det lite interessant å bruke "antikvariske" oppslagsverk.  

Edited by Sølvrev
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...