Jump to content

Recommended Posts

en del som starter med hjemme lading ender opp med å bruke mye mer en de hadde regnet med på alt utstyret man ¨trenger¨ så for å spare litt har jeg noen tips.

 

tips nummer 1. kjøp et vanlig kaliber (30-06, 308,6,5x55, 223rem, 9mm). da kan du sikker få plukke deg noen hylser på den lokale skytebanen eller etter en dynamisk skyting match.

 

tips 2, hylse rengjøring.

denne metoden for hylse rengjøring vil lønner seg mest om du skal rengjøre store mengder hylser i en omgang. jeg bruker å spare opp så jeg har minst 1000stk før jeg går i gang.

 

1. dump skittene hylser i en bøtte med varmt zalo vann.

2 rot litt i bøtta å vent noen minutter.

3. rot rund i bøtta med hylser for hånd i 5-10 min.

4. tøm bøtta for vann i vasken. skyll hylsene godt i vasken.

5. rist hylsene i en håndkle for å få ut det meste av fuktighet.

6. stek hylsene i ovnen på 60-100 grader i 1 times tid.

7. vent til neste dag. (kan droppes om du er sikker på at hylsene ikke er fuktige)

8. deprime å size hylsene.

8,5 strengt tatt ikke nødvendig. men du kan også kjøre de i en ultralyd vasker før steg 9 for ekstra godt resulat. kjell å co har disse meget billige. samme oem fabrikant som lyman sine)

 

9. kjør 1-4 igjen.

10. fyll opp bøtta med varmt vann å LØS OPP en passelig mengde sitronsyre i et syltetøy glass med vann som du så heller i bøtta.

11. dump hylsene i bøtta å grav rundt i bøtta i 3-8 min (avhengig av mengden sitronsyre)

12. dump alt i vasken å skyll godt med vann i noen minutter (bruk hendene å grav rundt for å få vannet til å sirkulere i alle hylsene).

13. gjør trinn 5-7 på nytt.

 

for skylling så bruker jeg å sette i proppen i vasken med en skive mellom vasken å proppen for å få vannet til å gå sakte ut så man får bort alle rester av zalo/syre.

du har nå massevis av hylser som er rene å blanke klar for lading.

 

 

tips 2 hylse brett

 

hylse brett er enkelt og lage. dette gjør jeg ved å borre hull hylsens diameter +1-2mm i en tykk planke. man kan også bruke brettene fra noen ammunisjonspakker. fiocchi 223 pakkene har brett som er fine til dette. lim sammen så mange du vil på en planke så har du gratis hylsebrett som funker utmerket.

 

 

tips 3. smøring av hylser.

 

smøre pute og case lube? nei. isboks med lanolin blandet med blårens. alternativt spraybar caselube. spray eller hold litt lube/lanolinblanding i isboksen. fyll opp med en del hylser. rist godt. vent noen min så er du good to go. lanolin må vaskes ut etter helpressing. da det kan muligens påvirke kruttet og eller tenhetter. dette med lanolin lærte jeg i en annen tråd på forumet. sikkert noen her som kan utdype prossessen. jeg blander bare til det ser rett ut.

 

 

tips 4. flyttbar ladestasjon. lad på stua når kona er borte!

 

en flyttbar ladestasjon for en single stage kan lages av 2x4 samt 2 stykk passe tykke trebord. kommer et bilde av mitt første halvhjertede forsøk. vedlagte nydelige paint oppskrift er en forbedret versjon som utbedrer de svakheter jeg har oppdaget på den første jeg lagde. jeg bruker også premium tillegs utstyr som isbokser for og ha hylsene i samt fange tennhetter som faller ned. for og få dette til å stå litt mere stabilt så kan man bruke skruklemmer for og feste oppsettet til et bord eller noe, jeg bruker ikke dette selv.

 

 

tips 5. oppbevaring/forhindre fukt.

 

oppbevarings bokser for hylser og ammunisjon? her må man vel kjøpe spesial ammunisjons bokser? nei. isbokser eller bestemors kakebokser. kan med fordel legge en liten avfuktingspose (silica gel) i boksen. disse kan man med litt hell få gratis fra klesbutikker, appoteker, legekontor, utsalgs steder for fuktsensitivt utstyr som kameraer, datamaskiner o.l

lynlåsposer anbefales det å ha mye av. de kommer godt med for og tørt oppbevare ting som tennhette brett o.l (veldig viktig med silica gel her)

 

 

tips 6. ladekomponenter.

 

siden du har lest denne guiden før du kjøpe lade utstyr så går jeg ut fra at du har kjøpt deg rifle i cal 30,224,6.5 så hylser er ikke et tema.

 

når det kommer til komponenter så er det som med ammunisjon. kjøp stort volum så får du bedre pris.

jeg bruker å kjøpe ggg, s&b eller partizan kuler til trening. søk på google å sammenlign priser. prisene kan variere mye fra butikk til butikk. jakt kuler gidder jeg ikke nevne da det sikkert kommer noen å kritiserer anbefalingen uavhengig av hvilke kuler jeg nevner. men jeg vil nevne at kuler for bruk på jakt er ikke der du skal tenke på å spare penger. her er effekten i viltet det som er viktig.

 

krutt. jeg bruker vv n-140 til all rifle ladingen min. priser på krutt kan variere noe ekstremt. fra 1000+kr kg til 550kr kg. mange nekter å sende krutt. men når du skal handle krutt så vil det så og si altid lønne seg og kjøpe største tilgjengelige forpakning. jeg bruker å kjøpe 3.62kg kanner n-140. sist betalte jeg 1990 per stk. mange går i fella å kjøper en 500gram boks i gangen for å spare penger. men saken er at du over tid nok kommer til å bruke opp 3.6kg uansett så da taper du mye i det lange løp.

 

tenhetter. samme som med krutt. kvantum er alfa omega. jeg kjøper konsekvent det merket som er billigst å få tak i. sjekk opp alle butikker før du handler.

 

 

 

endel av dette er jo ting som sier seg selv. men tenkte det er greit å nevne det når man først er igjang. lykke til med ladingen.

 

 

flyttbar ladestasjon.png

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Nåja, det spørs hva man gidder å spare på. Hylsebrettene mine kostet kr 74 pr stk. Jeg setter ikke igang et arbeid for å spare det.

Clas med flere har billige plastikesker som er solidere enn isbokser og er gjennomsiktige slik at man lett ser hva de inneholder.

 

Ellers har jeg vel litt av din innstilling og unnlater å legge meg opp utstyr jeg egentlig ikke trenger.

 

Min flyttbare ladestasjon er å bolte pressa fast i et lite stykke av en bjelke og så feste denne med tvinger til benkeplaten. Når jeg ikke lader kan benken brukes til annet 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bäke said:

 

Ser hva du mener. Men husk på at denne guiden er mere tiltenkt de som har et meget stramt budsjett å/eller bare vil ha det mest nødvendige. samt de som har veldi lite plass tilgjengelig.

Husk, det er ikke bare kroner å øre. Men tilgjengeligheten av de du trenger. Lettere å oppdrive en isboks klokka 12 på natten en en ny plastikk eske fra clas.

Jeg personlig går nok over på en dillon 750 med alt mulig dil dal etter vert. Men den flyttbare enkelstasjons løsningen kommer jeg nok fortsatt til å brukes mye. Er veldi kjekt å kunne ta den med fra garasjen å sitte på kjøkkenet å lade en par 100 patroner når det passer seg. En annen ting er jo at den lett kan medbringes på hytta eller skytebanen om man så ønsker.

 

Men jeg setter pris på innspillet. Er alltids noe som har forbedrings potensiale :)

Link to comment
Share on other sites

Vaske hylser to ganger er kanskje litt "overdoing" 😇 - vasking/tørking av hylser er en kjedelig affäre og som desuten fint klarer seg med én gang,..etter pressing. - Bruk av sitronsyre ?.. tja, ser ikke helt nytten og zalo er utmerket både til manuell vasking eller bruk i ultralydvasker. 

 

Både hylsebrett og ferdig hylsefett er meget overkommelig mht pris - en boks fett fra Hornady er billig, lett vattenløselig og varer nære på uendelig. - Ingen bekymringer om mulig påvirkning av krutt/tennhetter heller om vaske/tørke prosedyre gjøres skikkelig. 

 

 N-140 holder jeg med i er et meget allsidig krutt som jeg selv bruker i en rekke kaliber og handler i 3,5 kg kanner.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...