Jump to content

Vurderer å skaffe Basset. Petit eller Fauve.


Kimber

Recommended Posts

Jeg har hatt et par dachser som som jeg har vært godt fornøyd med på mange måter, men synes de blir litt puslete i litt røffere terreng. Lurer derfor på om min neste hund skal bli en basset. Har litt lite kjennskap til disse men etter det jeg har lest meg til bør de passe for meg.

Det jeg ønsker er en hund primært for rådyr men også til hare, rev og hjort. Ønsker en hund med lostider fra ca en halv til to timer. Ønsker en hund med god fysikk som tåler mye bruk, da jeg nok jakter mer enn de fleste.

Noen som kan annbefale eller har erfaringer med slike hunder som jeg kan dra nytte av..?

Lurer også på evt. valpekull til våren ca.

Link to comment
Share on other sites

Kan varmt anbefale petiten jeg, den fyller kriteriene du ønsker. Har hatt min ute i 15-20 cm snø i tildels bratt og kupert terreng i flere timer i dag, og slutter aldri å bli imponert hvor sterk og framkommelig den er! Kommer alltid tilbake til hundefører, og er ikke lenge borte før den sjekker innom, samtidig som jeg synes min iallfall har et godt søk. Ivrig og jaktlysten, med god kontakt. Kan man ønske mer? Loser like ivrig på hare som rådyr. Foreløpig er han ung, så lengste rådyrlosen var på 45 min, halvtimes hareloser. Loslengden øker med alder og erfaring.

Som du sikkert kjenner til så vil basseten legge av dersom losdyret stikker ut av området, det gjør at man har sjansen til flere slipp i løpet av en dag. Sørg bare for at du får en basset av gode jaktlinjer, finnes dessverre noen sofavarianter som er av dårlig jaktblod. Sjekk Norsk Bassetklubb sine nettsider.

Link to comment
Share on other sites

Eier ikke basset selv, men en kompis gjør det. flott hund som er grei og trivelig.

 

En hund på ca 3 år som jager greie loser på inntil 1,5 time.

 

personlig liker jeg losmålet til drever bedre. denne hunden uler mer i losen og er ikke så tett som de andre hundene vi bruker. men det er absolutt spennende å høre denne hunden komme ulende i los.

 

i tillegg har den lengre pels enn drever og den har lettere for å få snøballer.

 

men den kommer seg godt frem i terrenget og er litt raskere enn alle dreverne vi har brukt. kanskje en ulempe vil mange si.

Link to comment
Share on other sites

Drevfarta er høyere enn på dachs ja, men en måte å få ned drevfarten er å jage den inn på hare. Mye mindre vitring enn fra rådyr tvinger bikkja til å bli mer spornøye, og farta går ned. Min trenger lavere fart, har sett han 15 meter bak voksen rådyrbukk over en viss strekning... :oops: Men til gjengjeld var det liv i målet hans da! :lol:

 

Basseten min uler ikke annet enn ved uttak eller hvis han får øye på drevdyret underveis i losen, ellers har han et tett og kraftig losmål.

Link to comment
Share on other sites

Slenger meg på og anbefaler Petiten jeg også ( :oops: selvfølgelig :oops: )

Nå kan jeg ikke si så mye i forhold til Fauven da jeg ikke har jaktet med denne type.

Som Ranger skriver er det lurt og sjekke oppdretter nøye!

Jeg har min fra denne: www.kennelbojentans.net og her er det i hvertfall ikke noe og si på jaktlysten.

 

Hvor holder du til? Hvis du ikke er alt for langt unna kunne vi kanskje satt av en dag til jakt med en Petit?

Link to comment
Share on other sites

Har haft en pettit tidigare, och skulle järna haft en nu också. Men var noga med att köpa av en uppfödare som ger jakt garanti. Rasen är väldigt ojämn jaktmässigt. En del jagar som du vill. andra är kortdrivare med kanske bara 15-20 min drevtid. Hörbarheten på drev är nästan i klass med stövare.

Som familje hund är de också helt underbara. (Men det är väll de flesta jakthundar numer) Kanske lite väll envisa i vissa fall. (typ Här är ett grässtrå och det luktar väldigt inntresant så här kan jag stå i 2-3 minuter)

 

Jag kan med gott samvete rekomendera rasen.

Link to comment
Share on other sites

Kanske lite väll envisa i vissa fall. (typ Här är ett grässtrå och det luktar väldigt inntresant så här kan jag stå i 2-3 minuter)

 

Jag kan med gott samvete rekomendera rasen.

 

He he, det er som å beskrive min Ares! Sta som pokker og med et skrått blikk bort på deg mens han bare, - skal bare... må bare sjekke det her først... Ja da masa, jeg kommer! Han kan terge på seg gråstein i slike situasjoner, men det er en del av hans vidunderlige personlighet og har ingenting med dressurproblemer å gjøre. Fantastiske hunder å ha i hus, enormt hengiven og glad i folk. Min hannhund var ett år gammel da vi fikk to kattunger i hus. Mens vi måtte passe på huskytispa hele tiden så lot Ares kattungene komme opp i kurven hans, der de elsket å sove inntil han eller die på de små, tørre pattene hans! Synes det sier litt om rasen...

Link to comment
Share on other sites

Jeg er jo nødt til å si Fauve - siden jeg har det selv, dog, kun en valp på 8mnd. Likevel må jeg si: Kjøp den bikkja du har mest lyst på selv. Les masse om de to rasene for du bestemmer deg, så du er sikker på valget ditt. Bruk forumet her eller f.eks svenske Robsoft for informasjon ang. rasene. Og selvfølgelig Basset klubben - både norsk og svensk. Ring gjerne oppdretterne og ta en prat med de og!

 

Petit og Fauve har jo en forskjellig jaktmessig bakgrunn i Frankrike, selv om de brukes til det samme her i Norge. Men får du en valp med bra stamme og gjør en god jobb selv, er jeg sikker på at du vil få deg en super jakthund!

 

Lykke til med valget!

 

 

P.S. Fauve er best! :mrgreen::wink:

Link to comment
Share on other sites

Kanske lite väll envisa i vissa fall. (typ Här är ett grässtrå och det luktar väldigt inntresant så här kan jag stå i 2-3 minuter)

 

Jag kan med gott samvete rekomendera rasen.

 

He he, det er som å beskrive min Ares! Sta som pokker og med et skrått blikk bort på deg mens han bare, - skal bare... må bare sjekke det her først... Ja da masa, jeg kommer! Han kan terge på seg gråstein i slike situasjoner, men det er en del av hans vidunderlige personlighet og har ingenting med dressurproblemer å gjøre. Fantastiske hunder å ha i hus, enormt hengiven og glad i folk.

 

Hehe, sånn er det med min Birk og!

 

Min hannhund var ett år gammel da vi fikk to kattunger i hus. Mens vi måtte passe på huskytispa hele tiden så lot Ares kattungene komme opp i kurven hans, der de elsket å sove inntil han eller die på de små, tørre pattene hans! Synes det sier litt om rasen...

 

Hmm, tviler på at Birk er så snill mot katter. Han liker best å jage dem. Men man veit jo aldri!

Link to comment
Share on other sites

Plager meg lite å terge basset-folket litt... Har enda til gode å se en basset som klarer å prestere bedre enn en drever. Med rett innjaging er min oppfatning at dreveren er den optimale rådyrhunden. I allefall om en legger noen forutsetninger til grunn, bl.a at en jakter litt mer enn gjennomsnittet, har litt kuperte jaktområder, vanlig med snø før vinteren, ikke nødvendigvis den tetteste rådyrstammen. Helt padde flate jaktterreng passer kanskje bedre for dachsen, med litt tettere rådyrstammer vil jeg påstå en kortdriver (terrier f.eks) er mer egna.

 

Har flere ganger jakta en lang rekke heldager i strekk med drever (to forskjellige hunder), med snitt over tre loser pr dag. Ved et av tilfellene var det sju jaktdager i strekk på barfrost og isete bakke uten så mye som en bloddråpe fra labbene. Hunden holdt i sju dager, men var selvsagt tydelig påkjent. Tungt å komme igang morgenen den sjuende dagen... Ved et annet tilfelle jakta vi tolv jaktdager i strekk med tispa, varierende snøføre. Dreveren er en jaktmaskin.

 

Så er det sikkert noen som vil hevde at dreveren er et udyr som jager rådyra gjennom flere kommuner og en får bedre kontakt med politivakta enn dreveren sin - det er det motsatte av min erfaring.

Link to comment
Share on other sites

Hei Kimber.

Har selv en petit hanne som snart blir 3 år. Dette er min første hund så mine bakgrunnskunnskaper var minimale. Gode jaktkamerater med "århundrer" av jakt/hundeerfaring :) har fungert som konsulenter innen faget. Har jaktet litt med drever, ellers så har jeg ikke kjennskap til de andre rasene.

Petiten er en vennslig og folkekjær hund som er trivelig å ha i hus. Vi har katt og 2 små barnebarn og det har ikke vært noen problemer i forhold til disse. Selvsagt holder vi et øye med hunden når småtassene kommer tuslende over stuegulvet med noe godt spise i hånden. Dog hender det av og til at jaktlysten tar overhånd når katta kommer inn og det blir en liten los opp loftstrappa, men dette er vel mest for sportens skyld. Etter endt jakt er de alltid bestevenner igjen.

Det er rådyrjakt vi bruker den til. Jaktmessig funker den bare bedre og bedre. Losmålet er kraftig og ja, ulet kommer ved uttak og nærkontakt med dyra. Skjøt første dyret for den da den var ca 9 mnd. Har blitt noen dyr for den både i fjor og hittil i år også. Loser i opptil 2 timer og følger baksporet tilbake. Er tøff til å ta seg fram i terrenget, flomstrie bekker er ikke noe hinder. Som nevnt tidligere i tråden kan klabbing i pels være et problem ved ugunstige snøforhold (kanskje kondomdrakt er løsningen, har ikke prøvd det enda.)

Gjorde den tabben at jeg brukte den noen ganger som bandhund i elgjakta i fjor. :oops: Så i fjor høst ble det noen elgloser. Men etter at jeg sluttet med det tullet ser det ut til at det går rette veien igjen. :P Ble godkjent som ettersøkshund i fjor, har ikke hatt den på jaktprøver enda men det kunne vel ha vært artig å prøvd.

Har ikke så mye kjennskap til hvalpeleverandører, men ville ha satset på de som virker seriøse.

Har hørt mye positivt om Bøjentans. Selv så fikk vi vår i fra Vilauddens kennel i Falun og har vært veldig fornøyd med dem.

Uansett valg av rase vil jeg ønske deg lykke til med ny jaktkamerat og familiemedlem Kimber :D

 

Flakking

Link to comment
Share on other sites

Jibrag, nå blir jeg skikkelig sur :D:D:D

 

Ja det sågar noen som kjører Skåda!

 

Men for å prøve å være objektiv bør tråstarter vurdere hvor mye han jakter i kram nysnø. Det kan være vanskelig for en Petit.

Det er ikke vanskelig for Petiten det er jobb for eieren,napp bikkja di så jager den i kramsnø som hvilken som helst snauskalle :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Plager meg lite å terge basset-folket litt... Har enda til gode å se en basset som klarer å prestere bedre enn en drever. Med rett innjaging er min oppfatning at dreveren er den optimale rådyrhunden. I allefall om en legger noen forutsetninger til grunn, bl.a at en jakter litt mer enn gjennomsnittet, har litt kuperte jaktområder, vanlig med snø før vinteren, ikke nødvendigvis den tetteste rådyrstammen. Helt padde flate jaktterreng passer kanskje bedre for dachsen, med litt tettere rådyrstammer vil jeg påstå en kortdriver (terrier f.eks) er mer egna.

 

Har flere ganger jakta en lang rekke heldager i strekk med drever (to forskjellige hunder), med snitt over tre loser pr dag. Ved et av tilfellene var det sju jaktdager i strekk på barfrost og isete bakke uten så mye som en bloddråpe fra labbene. Hunden holdt i sju dager, men var selvsagt tydelig påkjent. Tungt å komme igang morgenen den sjuende dagen... Ved et annet tilfelle jakta vi tolv jaktdager i strekk med tispa, varierende snøføre. Dreveren er en jaktmaskin.

 

Så er det sikkert noen som vil hevde at dreveren er et udyr som jager rådyra gjennom flere kommuner og en får bedre kontakt med politivakta enn dreveren sin - det er det motsatte av min erfaring.

Du er nøye med å presisere rett innjaging Jibrag :!: Tror det er bare du som får det til med dreveren :mrgreen:

E stille lett til duell :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Litt snøklabb i pelsen får bare drevfarta ned i passe nivå! :wink: Har forøvrig ikke det problemet med min petit, han er ikke like hårete som petiter flest, pelsen er stri og fin, men ligger inntil kroppen og hefter ikke snø i særlig grad. Har litt mindre hår i hode og ansikt også.

Link to comment
Share on other sites

Det er sikkert mange Basset`s som jager bra men jeg har hatt min siste :evil: Norges beste stamme og oppdretter hjelper lite når avkommet kun duger på utstilling (cert,bir,hp),la ned utrolig mye jobb på den bikkja i skogen,men noen jakthund ble den ikke.

 

Støtter Jibrag i hans syn,Drever er jaktmaskin de luxe :D

Link to comment
Share on other sites

Det er sikkert mange Basset`s som jager bra men jeg har hatt min siste :evil: Norges beste stamme og oppdretter hjelper lite når avkommet kun duger på utstilling (cert,bir,hp),la ned utrolig mye jobb på den bikkja i skogen,men noen jakthund ble den ikke.

 

Støtter Jibrag i hans syn,Drever er jaktmaskin de luxe :D

 

Joda, en drever er en jaktmaskin men da holder det sjelden med Astro peiler 8)

Link to comment
Share on other sites

Det er sikkert mange Basset`s som jager bra men jeg har hatt min siste :evil: Norges beste stamme og oppdretter hjelper lite når avkommet kun duger på utstilling (cert,bir,hp),la ned utrolig mye jobb på den bikkja i skogen,men noen jakthund ble den ikke.

 

Støtter Jibrag i hans syn,Drever er jaktmaskin de luxe :D

Bra for Basseten det da :mrgreen: har hatt( har) to å de jager som fy, rådyr,rev og hare.

Synes jo din konklusjon er gjort på et noe tynt grunnlag :!:

Link to comment
Share on other sites

Det holder lenge med rett innjaging (hare)+ at Drevere ikke har sunt av å buste rådyr,da kan det koke over :oops:

 

 

En ting basseten sliter med er litt for grovt mål,vel turer drevdyra fint,men hørbarheten er dårlig :(

 

 

Custer: Det er MITT valg at jeg ikke vil ha basset igjen,som jeg sa så jager sikkert mange bra :wink:

Link to comment
Share on other sites

Smaken er som baken. Delt i 2. Man synes vel somregel alltid best om sitt eget dret. Jeg har en Petit fra Bøjentans. Han ble et år i slutten av oktober, å tegner bra både når det gjelder jaktlyst og som familiehund. Kjerringa er fornøyd, å jeg er fornøyd. (så lenge kona også synes hunden er søt og snill, så er det mye lettere å forsvare en "tur" i heia så ofte sjangsen byr seg :) . Hunden må jo komme ut litt :wink: ) Har jaktet mye både med drever og dachs, å det er vel med de hundene som med de fleste andre. Alt er individuellt, å mye opp til eieren

Link to comment
Share on other sites

Hvis du virkelig vil gå for basset så bør du se nærmere på Fauve og Åstdalens kennel,der er det jakthunder ser jeg

 

Ett mycket bra val, men frågan är om inte den här uppfödaren kan ge dig minst lika bra "jaktmaskiner"? (För det är just vad en Fauve är 8) )

http://www.bassetfauve.net/ Deras förra kull är nog bland det värsta jag någonsin hört talas om när det gäller den här rasen :shock::shock::shock:

 

Petiten är en mycket bra jakthund, men söket är för dåligt enligt min menig. Dessutom är pälsen jobbig när man jagar på vintern. Rasen känns också ganska ojämn? (I alla fall här i Sverige) Några jagar riktigt bra i valpkullarna, medan andra blir helt värdelösa :?

Link to comment
Share on other sites

Hei, og tusen takk for gode tips og svar så langt. Jeg nevnte ikke det i starten men er nok litt skeptisk på dette med oddsene for å få et eksemplar med lite jaktlyst. Takk for tips der også. Til deg Krone, så bor jeg på hadeland og det hadde vært topp å få til en dag i skogen med deg og hunden din. Og til deg Jirag, joda jeg har absolutt vurdert drever men er litt redd for å få en "jaktidiot" som driver for seg selv hele dagen. Noen av de dreverne jeg har erfaring med er sånn.

 

Mvh. Kimber.

Link to comment
Share on other sites

Jeg nevner med vilje ikke hva slags type basset jeg hadde,kun for å skåne oppdretter og stolte eiere av rasen :wink: .

 

Årsaken til at jeg valgte rasen var at jeg ønsket en roligere hund enn Drever,men fikk et individ som var 10 ganger værre :cry: .Å hanskes med en heit travhest er såre enkelt i forhold til individet jeg hadde(for ja den er tatt bort 8) ).Etter første utstilling hadde jeg brannskader i hånda av båndet,makan til trassig og stri bikkje har knapt levd :roll: .Var i kontakt med eksperter innen hundepsykologi,og de var enig med meg. Andre basseteiere har innrømt at det virker som "ting går litt tregt inn liksom",lyset på men ingen hjemme... 8) Kanskje ikke rart jeg er skremt :shock:

 

Jaktidioter innen Drever er ikke uvanlig,men de roer seg visstnok etter et par,tre år med fullt kjør :D Å la en Drever buste rådyr,er som å helle bensin på bålet :lol:

 

Uansett rasevalg :arrow: HAPPY HUNTING!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...