Jump to content

Treffpunktendring Parker Hale


Sako 87

Recommended Posts

Hei!

Eg har ei gammel Parker Hale Safari i heilt original stand (trur eg)

Problemet er at den har stor treffpunktendring i våt kontra tørr tilstand. Etter ei helg på jakt i snø og sludd i høst prøvde eg  rifla for og sjå om det var nokon endring i treffpunktet.

Samlingen var da 18cm under senter på 100m. Lettere sjokkert tenkte eg at eg måtte ha klart å slå kikkerten skjev. Rifla samlet bra, ca 3cm 3skudds samlinger.  Eg justerte skitet opp  slik at eg låg i senter att og reiste heim att.

Mista litt godfølelsen med rifla etter dette og blei gående å lure mye i uka etter, kunne liksom ikkje huske å ha dunka borti kikkerten heller og fant til slutt ut at her måtte ny testskyting til får eg kunne reise på jakt att. Så helga etter var det ut i skogen igjen

med blink for å sjå kor eg traff med tørt våpen. Etter å stått inne og tørka  i ei uke var samlinga nå 10 cm over senter. Sideveis har den null forandring.

Er dette normalt? er ikkje sikker på at det er fukt som er problemet, men kan ikkje skjønne kva det ellers skal vere. Andre teorier om årsak og forslag til løsning tas imot med takk!! Har litt erfaring med våpen, men er på ingen måte noen ekspert så eg hadde håpt å høste av all kunnskapen her på kammeret.

Kaliber er 3006. Ammunisjon er norma elite 180grs Årsmodell uvist. Trur ikkje børsa har gått mange skudd tipper 4-500. Må nesten hvert år skru litt på siktet på oppskyting, men ikkje så mye. Kan ikkje huske å ha skutt noe vilt med rifla i vått vær, så problemet kan ha vert der så lenge som eg har hatt rifla (ca 8 år) 

Et annet problem med samme rifla er at etter å ha brukt sikringa får eg "klikk" (må ta nytt ladegrep for å få avfyrt) sikringa sitter på sluttstykket og er det eneste på rifla eg har sett er merka PH.

Takker hjertelig for alle svar.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det er sannsynlig at det er kontakt mellom forskjeftet og løpet. Presset mot løpet varierer med fuktighet og da varierer treffpunkt. Riflen bør beddes med en armert epoxymasse slik at låskassen ligger stabilt i skjeftet, deretter fjernes treverket rundt løpet slik at det er minst 1,5 mm klaring alle steder. Dersom du ikke har erfaring med dette selv bør du sette jobben bort til en som har erfaring.

Link to comment
Share on other sites

Tok av stokken i jula og såg at løpet tok borti forskjeftet fleire plasser ja, trodde kanskje at forskjeftet da ville presse løpet oppover slik at treffpunktet ble for høyt når stokken er fuktig, men her er jeg kanskje helt på viddene.

Har som sagt ikke så veldig erfaring med våpen, men er det nødvendig å bedde så lege eg er fornøyd med presisjonen, det er denne treffpunktendringa som gjer våpenet "ubrukelig". Å pusse ut av forskjeftet skal eg få til selv, men bedding har eg ingen erfaring med.

Er mekaniker og vil i vertfall selv påstå et eg bare har to tommeltotter (ikkje 10) 

Link to comment
Share on other sites

Løp vibrerer i skuddet, det kan gi de merkeligste utslag på treffpunkt. Kontakt mellom stokk og pipe er det absolutt verste, så start der. Men selv med frittliggende pipe kan du få endringer i treffpunkt pga fukt, da vil bedding som regel hjelpe. Dette er ikke akkurat rakettforskning, tipper du finner noen tråder om det både her inne og på nettet generelt.

Link to comment
Share on other sites

Det med sikringen høres ut som om det kan gi deg sikkerhetsproblemer. Parker Hale sikringen er så vidt jeg husker av støpegods og den settes inn i stedet for originalsikringen, den er ikke god, og jeg anbefaler å høre i en våpenforetning om de har noen som er bedre.

Om den ser bra ut så sjekk om det er grader andre steder i boltmuffen som kan få tennstempelet til å henge.

O*m nødvendig gå til en børsemaker med problemet.

Link to comment
Share on other sites

Etter at eg oppdaga problemet med sikringa har eg slutta og bruke ho. Eg går istaden for med hevarmen på sluttstykket nesten oppe, men ikkje så langt oppe at sluttstykket kan gli bak.

Er ikkje dette minst like sikkert som å bruke sikringa sidan sluttstykket ikkje er oppspent? Har sett på problemt med sikringa som irriterande, men ikkje som farlig. Tar eg feil her?

Link to comment
Share on other sites

Åpen bolt er minst like sikkert som en fungerende sikring, jeg gjør oftest det når jeg er sammen med andre på jakt, da ser alle at våpenet ikke er funksjonsklart.

Om sikringen er farlig er umulig å si uten å undersøke våpenet, men i slike tilfeller velger jeg å anta at den kan være farlig, og ikke å stole på.

Bruk den ikke.

Link to comment
Share on other sites

Det var ikkje om sikringa er farlig eg lurte på, men om å gå med open bolt med patron i kammeret er ok.

Sikringa ser eg på som sikker, men ubrukelig. Får ikkje trekt av med sikra våpen, men får klikk med usikra våpen etterpå. Så då er det raskere å berre legge ned hevarmen når skuddmuligheten byr seg.

Er heilt einig i at sikringer ikkje alltid er til å stole på. I mine første som storviltjeger brukte eg ei lånt Husqvarna rifle og sikringa på den var direkte farlig. Dersom du hadde trykt på avtrekkeren med sikringa på, gjekk rifla av når du tok av sikringa att.

Heldigvis hadde eg ikkje patron i kammeret då eg oppdaga dette, men kvapp bra til alikevell då det sa "klikk" då eg avsikra rifla. Det var etter dette eg byrja å gå med open bolt.

Takker for gode svar så får me sjå kor mykje arbeid eg gidder å legge med i rifla. Til våren får ho selskap i våpenskapet av ein ny sako 85 SS, men hadde tenkt å behalde ho som reservevåpen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...